Planinarenje

Planinarenje

Šmartno - Šmarna gora

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Polhograjsko hribovje i LjubljanaŠmarna gora / Šmartno - Šmarna gora
   Šmartno - Šmarna gora (Šmartinska pot)  
Vrijeme hodanja: 0 h 50 min
Ishodište: Šmartno (317 m)
Cilj: Šmarna gora (669 m)
Visinska razlika: 352 m
Visinska razlika (po putu): 352 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nezahtjevno
Zemljovid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
S parkirišča ob pokopališču, se usmerimo na enosmerno cesto, po kateri se mimo cerkve sprehodimo do naslednjega križišča. Tu nadaljujemo naravnost preko ceste (levo Tacen, desno gostilna Bizeljčan) do bližnje planinske smerne table. Oznake za Šmarno goro nas usmerijo na ožjo cesto, ki se prične vzpenjati med hišami. Po krajšem zložnem vzponu prispemo na manjše križišče, kjer nas oznake za Šmarno goro usmerijo desno na postopoma precej strmo cesto, ki se pri zadnji hiši spremeni v gozdno planinsko pot. Naprej se nekaj časa zložno vzpenjamo skozi gozd, nato pa prispemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo levo v smeri Šmartinske poti (desno Partizanska pot na Šmarno goro).
Pot naprej se prečno vzpenja proti levi, mi pa ji v rahlem do zmernem vzponu sledimo do kapele Žalostne Matere Božje, kjer se nam priključi ena od poti iz Tacna.
Tu nadaljujemo levo navzgor, po poti, ki se postopoma prične nekoliko strmeje vzpenjati. Poti, ki se ves čas vzpenja skozi gozd, se najprej priključi še ena pot iz Tacna, v ostrem desnem ovinku priključi pa še pot iz Vikrč, mi pa nadaljujemo po široki poti, ki nas mimo kapelice pripelje do označenega razpotja, kjer se v levo odcepi markirana pot na Grmado. Tudi tu nadaljujemo naravnost, nas pa pot iz gozda pripelje na sedelce med Grmado in Šmarno goro.
Tu stopimo na cesto (dostop iz Zavrha) po kateri nadaljujemo vzpon, le ta pa se kmalu razcepi na dva dela. Vzpon lahko nadaljujemo po cesti, v tem primeru se na vrh povzpnemo mimo zvona želja, ali pa nadaljujemo desno po markirani pešpoti, ki nas mimo kapelice sv. Sobote, prav tako pripelje na vrh Šmarne gore.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice, se usmerimo na izvoz Šmartno, nato pa ob začetku naselja Šmartno zapeljemo proti bližnjemu pokopališču, ob katerem je možno parkirati.
Prosječna ocjena izleta: 7/10  (br. glasova=7)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Šmartno - Šmarna gora Šmartno - Šmarna gora Šmartno - Šmarna gora Šmartno - Šmarna gora Šmartno - Šmarna gora Šmartno - Šmarna gora Šmartno - Šmarna gora Šmartno - Šmarna gora Šmartno - Šmarna gora Šmartno - Šmarna gora Šmartno - Šmarna gora Šmartno - Šmarna gora Šmartno - Šmarna gora Šmartno - Šmarna gora Šmartno - Šmarna gora Šmartno - Šmarna gora Šmartno - Šmarna gora Šmartno - Šmarna gora Šmartno - Šmarna gora Šmartno - Šmarna gora Šmartno - Šmarna gora Šmartno - Šmarna gora Šmartno - Šmarna gora Šmartno - Šmarna gora Šmartno - Šmarna gora Šmartno - Šmarna gora Šmartno - Šmarna gora Šmartno - Šmarna gora Šmartno - Šmarna gora Šmartno - Šmarna gora Šmartno - Šmarna gora Šmartno - Šmarna gora Šmartno - Šmarna gora Šmartno - Šmarna gora Šmartno - Šmarna gora Šmartno - Šmarna gora Šmartno - Šmarna gora Šmartno - Šmarna gora Šmartno - Šmarna gora Šmartno - Šmarna gora
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Šmartno - Šmarna gora
Gost     
11.9.2007
Z vrha je zelo lep razgled na julijske,kamniško savinjske alpe in karavankenasmeh
Gost     
12.9.2007
Uf, hudo. Opis poti na Šmarno goro!?!
Čakam še vodič na ljubljanski Rožnik, z vodičem do izhodišča tega vzpona
Gost     
12.9.2007
Zakaj pa ne? Sem ljubljančanka, že v penziji, desetletja hodim v hribe ("resne"nasmeh), pa mi ni izpod časti priznati, da tele poti iz Šmartnega na Šmarno goro nisem poznala - vedno sem šla iz Tacna ali čez Peske. In nič sram me ni priznati, da grem pogosto na izlet na tako "nepomembne krtine" kot je Šmarna Gora, Rožnik, Sv. Lovrenc in podobno v bližini Ljubljane.
andrej767     
12.9.2007
Ja čist vredu sej konc koncev v dobro se štejejo urce ki jih preživimo na svežem zraku in ne višinska razlika.mežikanje
magacoprnon     
11.3.2008
lepa, hitra in strma je tudi pot, ki te pripelje po desni na vrh (nasproti tiste potim ki pripelje iz Tacna). priporočam.
VanSims     
12.4.2010
Se naproša lastnike psov, da jih imajo na vrvici, kot to vsaj ene petkrat ali šestkrat piše od sedla do vrha in še ene trikrat ali štirikrat na vrhu. Spregledati se ne da, nepismenost smo pa pri nas tudi že praktično izkoreninili tako da ni izgovora.
EUGEN     
13.4.2010
Tudi jaz se strinjam ,da vsak opis poti je za nekoga dobrodošel.
Glede psov je pa zelo težko navaditi lastnike ,da ji imajo na povodcu.Tisoč izgovorov (predvsem "moj pa nič ne napravi").
Sam sem lastnik psa (vedno je na povodcu)!
VanSims     
14.5.2010
Živjo EUGEN! Ne bom komentiral, lahko pa povem, da ima z "sej vam ne bo nč naredu" psi pač slabe izkušnje. Žal je solzilec postal že skoraj obvezna oprema pohodnika.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje