Planinarenje

Planinarenje

Preska - Sveti Jakob

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Preska - Sveti Jakob   
Vrijeme hodanja: 1 h 45 min
Ishodište: Preska (332 m)
Cilj: Sveti Jakob (806 m)
Visinska razlika: 474 m
Visinska razlika (po putu): 500 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Z izhodišča se usmerimo desno na markirano pešpot, ki se prične zmerno vzpenjati skozi gozd. Že kmalu prečimo širok kolovoz, mi pa nadaljujemo mimo znamenja (križa) in pot nadaljujemo v smeri Jakoba in Katarine. Pot naprej se večinoma nadaljuje po zložnem kolovozu, nato pa nas markacije usmerijo rahlo desno na široko pešpot, po kateri hitro prispemo iz gozda. Ko stopimo iz gozda, se steza na razglednih travnatih senožetih postopoma izgubi, mi pa nadaljujemo v isti smeri, kjer kmalu stopimo na markiran kolovoz, po katerem se v nekaj minutah povzpnemo do bližnje ceste.
Omenjeni cesti sledimo v desno, le ta pa nas skozi vas Studenčice kmalu pripelje do označenega razpotja, kjer se nam z desne priključi pot iz vasi Sora.
Nadaljujemo po asfaltirani cesti, ki nas mimo spomenika NOB pripelje do zgornjega dela vasi Studenčice. Tu se cesta prične strmeje vzpenjati, nato pa se položi in nas mimo opuščenega kamnoloma pripelje do vasi Tehovec. Nadaljujemo zložen vzpon po spet bolj razglednem pobočju, mi pa asfaltirani cesti sledimo vse do cerkvice sv. Florijana v že omenjeni vasi.
Od omenjene cerkve še nekaj časa nadaljujemo po asfaltirani cesti, nato pa prispemo na manjši preval od koder pot nadaljujemo po široki makadamski cesti. Omenjeni cesti sledimo le kratek čas, nato pa nas markacije usmerijo rahlo levo na pot, ki gre v gozd in po levi strani obide vrh Svetega Jakoba. Po nekajminutnem prečenju ponovno stopimo iz gozda, mi pa se priključimo poti, ki pride iz vasi Topol. Tu nadaljujemo ostro desno ter nekaj 10 korakov nadaljujemo po širokem kolovozu, nato pa nas markacije usmerijo desno na strmo pešpot, po kateri se ob robu gozda v nekaj minutah povzpnemo na razgleden vrh s cerkvijo sv. Jakoba.
Pristup do ishodišta:
Iz Ljubljane se po stari cesti peljemo proti Kranju, omenjeni cesti pa sledimo le do prvega križišča v Medvodah, kjer zavijemo levo (smer Preska in Golo Brdo) preko železniške proge (če prihajamo iz smeri Kranja pa pri zadnjem semaforju v Medvodah nadaljujemo desno). Za železniško progo nadaljujemo desno v smeri Preske, mi pa se skozi omenjeni kraj peljemo do gasilskega doma. V manjšem križišču za gasilskim domom nadaljujemo levo, mi pa se naprej peljemo po Bergantovi cesti, kateri mimo nekaj hiš sledimo do začetka pešpoti, ki vodi na sv. Jakob (ob izhodišču je manjše parkirišče in markacija, ki označuje začetek poti). Parkiramo lahko tudi nižje na primernem parkirnem mestu v kraju Preska.
Pokraj puta:
Studenčice (570m), Sveti Florijan (Tehovec) (685m)
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Preska - Sveti Jakob Preska - Sveti Jakob Preska - Sveti Jakob Preska - Sveti Jakob Preska - Sveti Jakob Preska - Sveti Jakob Preska - Sveti Jakob Preska - Sveti Jakob Preska - Sveti Jakob Preska - Sveti Jakob Preska - Sveti Jakob Preska - Sveti Jakob Preska - Sveti Jakob Preska - Sveti Jakob Preska - Sveti Jakob Preska - Sveti Jakob Preska - Sveti Jakob Preska - Sveti Jakob Preska - Sveti Jakob Preska - Sveti Jakob Preska - Sveti Jakob Preska - Sveti Jakob Preska - Sveti Jakob Preska - Sveti Jakob Preska - Sveti Jakob Preska - Sveti Jakob Preska - Sveti Jakob Preska - Sveti Jakob Preska - Sveti Jakob Preska - Sveti Jakob Preska - Sveti Jakob Preska - Sveti Jakob Preska - Sveti Jakob Preska - Sveti Jakob Preska - Sveti Jakob Preska - Sveti Jakob Preska - Sveti Jakob Preska - Sveti Jakob Preska - Sveti Jakob Preska - Sveti Jakob Preska - Sveti Jakob Preska - Sveti Jakob Preska - Sveti Jakob Preska - Sveti Jakob Preska - Sveti Jakob Preska - Sveti Jakob Preska - Sveti Jakob Preska - Sveti Jakob Preska - Sveti Jakob
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Preska - Sveti Jakob
viharnik     
28.9.2010
Lepo tadej in Esther!
Izbrala sta najdaljšo pot na Jakoba,če izvzamemo še daljšo od Podutika.preko Toškega Čela in Katarine na vrh Jakoba.
Še en bližji in direktnejši dostop je malo naprej po cesti od parkiranega vozila,na koncu oline,kjer se cesta deli desno na Studenčece,mi zavijemo(pri kantah) levo ter po 200m strogo desno(asfalt)in naprej mimo vikendov še malo naprej na gozdni makadam,kjer kmalu po prvi strmni desno parkiramo na večlem parkirišču(do 6 vozil).Naprej krenemo vseskozi po gozdni cesti in po 40min pridemo do kmetije Mamovec.Tu imamo še 5min do zah.rame jakoba(tabla kolo in križ).
Vajina prva varianta bolj sede gorskim kolesarjem.Sam jo večkrat krožno prevozim ob povratku na Soro.
darh     
7.3.2011
Po tu opisani poti smo se iz Medvod na Sv. Jakob povzpeli v soboto. Le v dolino se nismo vračali po isti poti, ampak smo se prek Roga in Jeterbenka spustili v Golo Brdo ter se od tam vrnili v Medvode. Posledično smo tudi parkirali niže, da se nam na koncu ne bi bilo potrebno ponovno vzpenjati. Podrobnejši opis ture pa si lahko preberete tule.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje