Planinarenje

Planinarenje

Legastja - Sveti Jakob

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Legastja - Sveti Jakob (severna pot)  
Vrijeme hodanja: 1 h
Ishodište: Legastja (438 m)
Cilj: Sveti Jakob (806 m)
Visinska razlika: 368 m
Visinska razlika (po putu): 375 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze
Opis puta:
Z izhodišča pri gostilni Legastja najprej previdno prečimo cesto, nato pa se usmerimo na pešpot v smeri Sv. Jakoba. Pot se najprej vzpenja po travnatem kolovozu, ki nas vodi med senožetmi in pašniki, nato pa se položi in nas pripelje do manjšega zaselka, kjer stopimo na asfaltno cesto. Pot nadaljujemo med nekaj hišami, za katerimi se asfaltna cesta spremeni v kolovoz, po katerem se vzpnemo do bližnjih kozolcev. Pri kozolcih nas markacije usmerijo rahlo levo, na pot, ki se v nadaljevanju vzpenja po travniku. Lepo sledljiva, a v času visoke trave kar malce zaraščena pot, nas po nekaj minutah pripelje do druge asfaltne ceste, katero pa dosežemo na manjšem križišču, ob katerem se nahaja križ. Nadaljujemo po levi strani križa, po vzpenjajoči se cesti, po kateri hitro prispemo do zaselka nekaj hiš in označenega razpotja pri njih.
Pri razpotju zapustimo cesto in vzpon nadaljujemo levo v smeri 10 minut krajše poti na Sv. Jakoba. Ko stopimo v gozd, na slabše označenem razpotju nadaljujemo po levi spodnji poti, katera se v nadaljevanju rahlo spušča proti izraziti hudourniški grapi. Na drugi strani grape, se pot, ki se sprva nadaljuje po gozdnem kolovozu postopoma prične nekoliko strmeje vzpenjati. Višje nas markacije usmerijo desno na pot, ki nas v nekaj minutah pripelje iz gozda na razgledne senožeti. Kratek čas nadaljujemo po slabše vidni stezi, ki nas vodi preko senožeti, nato pa že stopimo na naslednjo asfaltno cesto, kateri sledimo v desno (levo Tehovec).
Po cesti, katera nas vodi po razglednem slemenu, s katerega se nam odpre lep pogled na Kamniško Savinjske Alpe hodimo le nekaj 10 korakov, nato pa nadaljujemo rahlo levo na planinsko pot, katera pa nas hitro pripelje do naslednjega razpotja.
Na omenjenem razpotju zapustimo kolovoz, ki po vzhodni strani obide vrh Sv. Jakoba in pot nadaljujemo desno v smeri omenjenega vrha. Pot naprej se prične strmo vzpenjati skozi pas grmičevja in gozda, nato pa se nekoliko položi in nas čez razgledno travnato pobočje pripelje do kolovoza, ki vodi proti vrhu Sv. Jakoba. Kolovozu sledimo v levo, mi pa se po njem v minuti nadaljnje hoje povzpnemo na razgleden vrh.
Pristup do ishodišta:
a) Iz Ljubljane, Kranja ali Vodic se zapeljemo v Medvode, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Sori. V križišču na začetku Sore, takoj za mostičkom zavijemo levo v smeri Katarine in vasi Trnovec. V nadaljevanju se peljemo po dolini Ločnice proti Katarini (Topol), mi pa se po njej peljemo do gostilne Legastja, v bližini katere parkiramo na primernem mestu ob cesti (urejeno parkirišče ob gostilni je namenjeno gostom).
b) Najprej se zapeljemo v Škofjo Loko, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Sori. Na koncu Sore zavijemo desno v smeri Katarine in vasi Trnovec. V nadaljevanju se peljemo po dolini Ločnice proti Katarini (Topol), mi pa se po njej peljemo do gostilne Legastja, v bližini katere parkiramo na primernem mestu ob cesti (urejeno parkirišče ob gostilni je namenjeno gostom).
Prosječna ocjena izleta: 8,5/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Legastja - Sveti Jakob Legastja - Sveti Jakob Legastja - Sveti Jakob Legastja - Sveti Jakob Legastja - Sveti Jakob Legastja - Sveti Jakob Legastja - Sveti Jakob Legastja - Sveti Jakob Legastja - Sveti Jakob Legastja - Sveti Jakob Legastja - Sveti Jakob Legastja - Sveti Jakob Legastja - Sveti Jakob Legastja - Sveti Jakob Legastja - Sveti Jakob Legastja - Sveti Jakob Legastja - Sveti Jakob Legastja - Sveti Jakob Legastja - Sveti Jakob Legastja - Sveti Jakob Legastja - Sveti Jakob Legastja - Sveti Jakob Legastja - Sveti Jakob Legastja - Sveti Jakob Legastja - Sveti Jakob Legastja - Sveti Jakob Legastja - Sveti Jakob Legastja - Sveti Jakob Legastja - Sveti Jakob Legastja - Sveti Jakob Legastja - Sveti Jakob Legastja - Sveti Jakob Legastja - Sveti Jakob Legastja - Sveti Jakob Legastja - Sveti Jakob Legastja - Sveti Jakob
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Legastja - Sveti Jakob
balon     
22.8.2013
Ali je na vrhu tudi žig razen knjige?
ločanka     
2.3.2017
Všeč mi je ta pot, ker prav hitro stopiš na lep odprti svet senožeti, kjer hiteti kar ne moreš, toliko je za videti in če hodiš v tem času, tudi slišiš oglašanje mnogih ptic. Ko nadaljuješ v levo in prideš iz gozda spet na odprti svet, te čaka še prijeten vzpon skozi brezov gaj. Za ta vrh ni potrebno izbirati sončen dan, je lepo tudi v oblačnem in vetrovnem. Samo kaj, ko bolj redko pride na vrsto, ko je toliko vrhov.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje