Planinarenje

Planinarenje

Topol - Sveti Jakob

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Topol - Sveti Jakob   
Vrijeme hodanja: 0 h 40 min
Ishodište: Topol (651 m)
Cilj: Sveti Jakob (806 m)
Visinska razlika: 155 m
Visinska razlika (po putu): 165 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nezahtjevno
Zemljovid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Na zemljevidu TD Katarina, kateri se nahaja ob robu parkirišča, opazimo oznake za Sv. Jakoba in kmetijo pr Mamovc, ki nas usmerijo na ožjo asfaltno cesto, ki se ob lepih razgledih vzpne mimo nekaj hiš in omenjene kmetije. Po nekaj minutah prispemo do manjšega razpotja, od koder nadaljujemo v smeri Sv. Jakoba in Roga. Asfaltna cesta se nato vzpne še preko enega travnika, nato pa preide ob rob gozda, kjer se asfalt konča. Ko pridemo v strnjen gozd zapustimo makadamsko cesto in nadaljujemo po gozdni stezici, ki se prične prečno vzpenjati proti levi. Po nekaj minutah prečnega vzpona stopimo na ožjo makadamsko cesto, kateri sledimo v levo (desno domačija na Vihri).
Pot naprej nas nekaj minut vodi po ožji makadamski cesti, mi pa po njej hodimo do zaselka Brezovica pri Medvodah (pri eni od domačij se nahaja pred leti obnovljen Porentov vodnjak).
Markirana pot zaselek obide po desni strani, nato pa se nadaljuje po širokem kolovozu, s katerega se nam odpre lep pogled na naš cilj ter ob lepem vremenu še na Kamniške in Savinjske Alpe ter Posavsko hribovje. Na drugi strani razglednega travnika se pot približa gozdu, kjer se nam priključi še pot iz Sore in Preske. Tudi tu nadaljujemo levo, mi pa po kolovozu hodimo le še nekaj 10 korakov, saj nas nato markacije povedejo desno na razmeroma strmo pot, ki se nadaljuje ob robu gozda (tudi, če nadaljujemo po kolovozu bomo prišli na vrh). Med vzponom se nam odpre lep pogled proti Polhograjski Grmadi, z vrha, katerega dosežemo po nekaj minutah pa še proti ostalim vrhovom Polhograjskega hribovja.
Pristup do ishodišta:
a) Iz Ljubljane, Kranja ali Vodic se zapeljemo v Medvode, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Sori. V križišču na začetku Sore, takoj za mostičkom zavijemo levo v smeri Katarine in vasi Trnovec. V nadaljevanju se peljemo po dolini Ločnice proti Katarini (Topol). Višje se cesta dvigne nad omenjeno dolino in nas pripelje do začetka vasi Topol, kjer na večjem parkirišču ob osnovni šoli parkiramo.
b) Najprej se zapeljemo v Škofjo Loko, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Sori. Na koncu Sore zavijemo desno v smeri Katarine in vasi Trnovec. V nadaljevanju se peljemo po dolini Ločnice proti Katarini (Topol). Višje se cesta dvigne nad omenjeno dolino in nas pripelje do začetka vasi Topol, kjer na večjem parkirišču ob osnovni šoli parkiramo.
c) Primorsko avtocesto zapustimo na izvozu Brezovica, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Dobrove in Polhovega Gradca. V nadaljevanju se peljemo po dolini Gradaščice, mi pa glavni cesti proti Polhovemu Gradcu sledimo do manjšega križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti vasem Osredek, Topol (Katarina) in Belo (odcep z glavne ceste se nahaja malo pred začetkom vasi Hrastenice). Ko prispemo v vas Topol se najprej ostro v levo odcepi cesta proti vasi Belo, še nekoliko naprej pa nas oznake za Medvode usmerijo rahlo levo, na cesto, katera se postopoma prične spuščati. Še preden se cesta prične strmeje spuščati proti dolini Ločnice, pa prispemo do osnovne šole, kjer na velikem parkirišču parkiramo.
Prosječna ocjena izleta: 7,2/10  (br. glasova=8)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Topol - Sveti Jakob Topol - Sveti Jakob Topol - Sveti Jakob Topol - Sveti Jakob Topol - Sveti Jakob Topol - Sveti Jakob Topol - Sveti Jakob Topol - Sveti Jakob Topol - Sveti Jakob Topol - Sveti Jakob Topol - Sveti Jakob Topol - Sveti Jakob Topol - Sveti Jakob Topol - Sveti Jakob Topol - Sveti Jakob Topol - Sveti Jakob Topol - Sveti Jakob Topol - Sveti Jakob Topol - Sveti Jakob Topol - Sveti Jakob Topol - Sveti Jakob Topol - Sveti Jakob Topol - Sveti Jakob Topol - Sveti Jakob Topol - Sveti Jakob Topol - Sveti Jakob Topol - Sveti Jakob Topol - Sveti Jakob Topol - Sveti Jakob Topol - Sveti Jakob Topol - Sveti Jakob
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Topol - Sveti Jakob
mt     
14.11.2006
MT-nezahtevni jesenski popoldanski izlet. Lepi razgledi. Priporočam sprotni skok na Rog nad Katarino kjer se lepo vidi Lj. z Lj. gradom.Za Rog zavijemo desno od parkirišča po gozdni poti preko travnika na vrh.Proti sv.Jakobu gremo iz Roga desno po grebenu do travnika in dalje po zgoraj opisani poti. Nezahtevna označena pot.
tisa     
5.11.2010
Vedno grem z velikim veseljem na sv.Jakoba. Tako nekako domač in ljub mi je. In ko odhajam mu od daleč pomaham in rečem: "Do ponovnega srečanja!"
valerija112     
22.6.2016
Danes sem šla mimo Sv.Katarine čez Rog na Sv.Jakoba. Čudovit dan,ki sta ga pri cerkvici polepšala še prijazna sogovornika. Otiv in gospa, hvala lepa za vajino prijaznost. Valerija
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje