Planinarenje

Planinarenje

Selo - Tošč

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Selo - Tošč   
Vrijeme hodanja: 1 h
Ishodište: Selo (710 m)
Cilj: Tošč (1021 m)
Visinska razlika: 311 m
Visinska razlika (po putu): 315 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nezahtjevno
Zemljovid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
S parkirišča ob kapelici se usmerimo na cesto ob kateri opazimo oznake za Tošč in cerkvico sv. Jedert. Cesta, ki se komaj znatno vzpenja nas hitro pripelje iz gozda, kjer pred seboj zagledamo cerkev sv. Jedert, le to pa dosežemo po nekaj minutah nadaljnje hoje.
Od sv. Jedert nadaljujemo levo, sprva čez razgledno travnato senožet, ki se konča ob pasu redkega gozda. Vzpon nadaljujemo po lepo sledljivi poti, ki se še nekaj časa vzpenja ob robu vse bolj strmih travnatih senožeti, nato pa preide v strnjen gozd, kjer se postopoma položi. Višje se pot obrne nekoliko proti desni in postopoma preide na severozahodni z gozdom poraščen greben Tošča. Pot naprej v zmernem vzponu preči nekaj razglednih pobočij, nato pa se prične strmeje vzpenjati. Tej v zadnjem delu nekoliko bolj strmi poti, nato sledimo vse do vrha Tošča, le tega pa dosežemo po nekaj minutah nadaljnje hoje.
Pristup do ishodišta:
Iz Horjula ali Dobrove se zapeljemo v Polhov Gradec, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Črnemu vrhu. Nekoliko nad Polhovim Gradcem, v križišču ob sotočju Male in Velike Božne, nadaljujemo naravnost v smeri Sela in Škofje Loke (levo Črni Vrh). Naprej se peljemo ob potoku Mala Božna, nato pa čez čas nadaljujemo desno v smeri vasi Selo (drugi odcep v desno od mesta, ko smo zapustili cesto, ki vodi na Črni Vrh). Naprej se peljemo po precej strmi cesti, ki se višje položi, nato pa nas po krajšem spustu pripelje do Sela. Tu nadaljujemo desno (naravnost Sv. Ožbolt) ter cesti sledimo le še dobrih 100 m do parkirišča ob kapelici.
Možen je tudi dostop s Škofjeloške strani.
Pokraj puta:
Sveta Jedert (750m)
Prosječna ocjena izleta: 7/10  (br. glasova=5)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Selo - Tošč Selo - Tošč Selo - Tošč Selo - Tošč Selo - Tošč Selo - Tošč Selo - Tošč Selo - Tošč Selo - Tošč Selo - Tošč Selo - Tošč Selo - Tošč Selo - Tošč Selo - Tošč Selo - Tošč Selo - Tošč Selo - Tošč Selo - Tošč Selo - Tošč Selo - Tošč Selo - Tošč Selo - Tošč Selo - Tošč Selo - Tošč Selo - Tošč
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Selo - Tošč
Gost     
17.4.2007
eek o mene je začel mikat tale tošč
Gost     
16.9.2007
Takrat še nisem bil navdušen za hribe.nasmehnasmehnasmehnasmeh
nacka1     
25.2.2010
Pozdravljeni,
če s Tošča sestopate po isti poti, kot ste se vzpeli in je tule opisana, lahko naredite ovinek. Pri oznaki 'VODNIK' na bukvi (v opisu poti je fotografija), nadaljujete pot desno po lovski stezi. Po nekaj minutah, ko ste na grebenu in na levi zagledate kmetijo, krenete po strmem travniku mimo hiše navzdol na gozdno pot. Držite se leve in pridete nazaj na izhodišče pri kapelici. Ta pot je morda nekoliko bolj senčna in torej dobrodošla v poletnem času.
Breda     
24.1.2011
Pot je popolnoma kopna. Sicer pa prijetna, lahka in kratka tura. Pozimi, ko ni listja na drevju, se med potjo odpirajo lepi razgledi na polhograjsko in škofjeloško stran.nasmeh
Lisica     
9.3.2011
Ker je bila danes zg. opisana cesta iz PG do Sela na enem ovinku tako poledenela, da nisem mogla z avtom naprej do vrha, sem se spustila nazaj nekaj 100m in pri tabli (Gabrje?) pri oznaki za 'Tošč 2h' pustila avto in šla po tisti poti gor. Super, lepa, suha, sončna pot. V prvem sp. delu je markacij dovolj, potem se pa zavije v hrib proti vasi, pred vasjo pa desno, mimo ene hiše, kmalu pridemo do kapelice in parkirišča opisanega zgoraj.
donat     
17.12.2012
Včeraj šel po tej poti. Cesta iz PG do Sela je v spodnjem koncu na prvih dveh ovinkih ( 2. odcep desno) zelo poledenela, zato sem šel nazaj raje na Škofjo loko.
V zimskem času je boljši dostop iz Škofje Loke, brez verig na avtu iz PG težko prideš, navzdol, zaradi strme ovinkaste ceste, je pa še bolj nevarno. l.p.
ljubitelj gora     
16.5.2014
Si ni potrebno vozt na Selo (ovinki, klanci neasfaltirani), ampak se avto pusti Mala Božna (asfaltirano cca 3km) je označeno to je iz Polhovega Gradca še naprej v smeri Zaloga-Črnega vrha. Tud iz smeri Škofje Loke ni v celoti asfaltirana cesta. Tega opisa kot vidim še ni.
ljubitelj gora     
16.5.2014
Opis je do Sela: http://www.hribi.net/izlet/petacev_graben_sveta_jedert_/5/533/2473 + zgornji
ljubitelj gora     
9.1.2018
Iz smeri Škofje Loke do Sela je po novem v celoti asfalt.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje