Planinarenje

Planinarenje

Strmica - Toško Čelo

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Strmica - Toško Čelo (mimo Brezarjevega brezna)  
Vrijeme hodanja: 0 h 45 min
Ishodište: Strmica (349 m)
Cilj: Toško Čelo (590 m)
Visinska razlika: 241 m
Visinska razlika (po putu): 250 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Z izhodišča se usmerimo na gozdno pot v smeri Brezarjevega brezna, ki nas brez večjih sprememb višine pripelje do stika z nekoliko bolje uhojeno potjo, kateri sledimo v desno (levo Kucja dolina). Desna pot se že po nekaj korakih razcepi, mi pa nadaljujemo rahlo levo (po rahlo desni poti lahko v nekaj korakih prispemo do Velikega Brezarjevega brezna). Sledi rahel vzpon skozi gozd, nato pa nas pot vodi pod visokonapetostnim daljnovodom. Na drugi strani daljnovoda prečimo še kratek pas gozda, nato pa nas pot vodi preko nekoliko večje jase, kjer nadaljujemo naravnost, ponovno v gozd. Skozi gozd se kratek čas vzpenjamo po širšem kolovozu, nato pa uhojena pot zavije rahlo v desno ter se prične zmerno vzpenjati. Pot se hitro položi in se povsem približa asfaltni cesti, ki pelje na Toško Čelo.
Ko dosežemo rob ceste, dosežemo tudi bolje markirano pot s Prevala (do sedaj je bilo ob poti opaziti le nekaj starih obledelih markacij), katera se nadaljuje rahlo desno od ceste. V nadaljevanju sledimo markacijam, ko pa stopimo iz gozda nadaljujemo nekoliko desno, nato pa se vzpnemo preko travnika. Sledi prečenje pasu grmičevja, nato pa že prispemo do lovske koče na Toškem Čelu.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (februar).
Pristup do ishodišta:
a) Z ljubljanske obvoznice se usmerimo na izvoz Ljubljana - Podutik, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Podutika. Pri semaforju v bližini župnijske cerkve v Podutiku nadaljujemo naravnost, nato pa se postopoma pričnemo vzpenjati proti prevalu Preval. Približno 100 m pred kamnolom Podutik zavijemo ostro desno na cesto Andreja Bitenca, ob kateri opazimo tudi oznake za Brezarjevo brezno. Po omenjeni cesti se peljemo še dobrih 200 m, nato pa na levi strani ceste opazimo oznake za Brezarjevo brezno, kjer se začne opisana pešpot. Ob izhodišču ni urejenih parkirnih mest.
b) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Brezovica, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Dobrove in Polhovega Gradca. Pri koncu Dobrove nas oznake za Šentvid usmerijo desno na ožjo cesto, po kateri nadaljujemo z vožnjo. V nadaljevanju nas cesta vodi skozi Stransko vas, za katero se prične vzpenjati proti Prevalu. Za Prevalom se spustimo proti Podutiku, nato pa kakih 100 m za kamnolom nadaljujemo levo na cesto Andreja Bitenca, ob kateri opazimo tudi oznake za Brezarjevo brezno. Po omenjeni cesti se peljemo še dobrih 200 m, nato pa na levi strani ceste opazimo oznake za Brezarjevo brezno, kjer se začne opisana pešpot. Ob izhodišču ni urejenih parkirnih mest.
Pokraj puta:
Veliko Brezarjevo brezno (355m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Sveta Katarina (Topol), Jeterbenk, Rog, Sveti Jakob, Polhograjska Grmada
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Strmica - Toško Čelo Strmica - Toško Čelo Strmica - Toško Čelo Strmica - Toško Čelo Strmica - Toško Čelo Strmica - Toško Čelo Strmica - Toško Čelo Strmica - Toško Čelo Strmica - Toško Čelo Strmica - Toško Čelo Strmica - Toško Čelo Strmica - Toško Čelo Strmica - Toško Čelo Strmica - Toško Čelo Strmica - Toško Čelo Strmica - Toško Čelo Strmica - Toško Čelo Strmica - Toško Čelo Strmica - Toško Čelo Strmica - Toško Čelo Strmica - Toško Čelo Strmica - Toško Čelo Strmica - Toško Čelo Strmica - Toško Čelo Strmica - Toško Čelo
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Strmica - Toško Čelo
oldtimer 55     
27.2.2016
Opisana pot je zelo zanimiva in jo večkrat prehodim. Opis je dober, opozoril bi le na poimenovanje izhodišča. To je Strmica, domačini pa ji pravimo "Strnca". Čas hoje v zapisu pa je nekoliko "raztegnjen". nasmeh
Tadej     
27.2.2016
Hvala za opozorilo. Prvotno ime izhodišča sem povzel s spletne strani Atlasa okolja, kjer piše Sternica, Strmica pa je označena nekoliko bolj jugovzhodno.
Čas sem popravil na 45 minut.
http://gis.arso.gov.si/atlasokolja/profile.aspx?id=Atlas_Okolja_AXL@Arso
Lp, Tadej
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje