Planinarenje

Planinarenje

Smrečje - Goli vrh

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Smrečje - Goli vrh   
Vrijeme hodanja: 1 h 30 min
Ishodište: Smrečje (708 m)
Cilj: Goli vrh (962 m)
Visinska razlika: 254 m
Visinska razlika (po putu): 370 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Od cerkve nadaljujemo po asfaltirani cesti v smeri Vrha sv. Treh kraljev in Lavrovca. Po nekaj minutah prispemo na manjši preval, kjer nas oznake za Lavrovec usmerijo ostro desno na makadamsko cesto, po kateri nadaljujemo zložen vzpon. Nekoliko naprej se cesta spremeni v kolovoz, mi pa po njem hodimo le kratek čas, saj nas nato markacije usmerijo levo na pešpot, ki se naprej zmerno vzpenja skozi gozd. Po krajšem vzponu stopimo iz gozda, kjer po nekaj nadaljnjih korakih stopimo na cesto. Ko stopimo na cesto opazimo oznake za žig - levo (žig se nahaja v stanovanjski hiši bližnje kmetije), mi pa nadaljujemo po makadamski cesti, kateri nato sledimo nekaj minut. Višje nas markacije usmerijo desno na pešpot, ki se nato vzpne skozi pas strnjenega gozda. Pot naprej nas hitro pripelje iz gozda, kjer se nato čez travnato pobočje povzpnemo do bližnje domačije. Za domačijo ponovno stopimo na makadamsko cesto, kateri nato sledimo vse do vrha Lavrovca.
Z vrha se vrnemo nekaj korakov nazaj, nato pa pot nadaljujemo v smeri Golega Vrha. Pot naprej se prične spuščati ob robu travnatih senožeti, nato pa nas pripelje na makadamsko cesto, kateri sledimo v desno. Že kmalu pridemo na manjše križišče, kjer nadaljujemo naravnost ter pot še naprej nadaljujemo po makadamski cesti, ki se zmerno spušča. Nekoliko naprej se priključimo asfaltirani cesti, po kateri se rahlo vzpnemo do bližnjega zaselka. Cesta se naprej vzpne med nekaj hišami, nato pa nas pripelje na manjši preval, ob katerem se nahaja kapelica.
Pri kapelici, ob kateri je križišče večih cest, zapustimo markacije in vzpon nadaljujemo po cesti v smeri Golega Vrha. Deloma asfaltirana cesta nas hitro pripelje v vas Goli Vrh, mi pa po njej nadaljujemo do mesta, kjer nas oznake za Štrajtovo grapo in Račevo usmerijo levo. Vzpon nadaljujemo po nekoliko bolj strmi cesti, ta pa nas hitro pripelje do manjšega zaselka. Cesti sledimo še nekoliko naprej, nato pa, ko nas ta pripelje na razgledno sleme, le to zapustimo ter vzpon nadaljujemo desno po zložnem kolovozu, ki se najprej vzpne čez travnato pobočje, nato pa se nadaljuje po obronkih gozda. Nekoliko naprej pot preide v strnjen gozd, skozi katerega se vzpnemo do neprepoznavnega vrha.
Pristup do ishodišta:
Zapeljemo se v Smrečje nad Vrhniko (do sem iz Vrhnike skozi Podlipsko dolino ali pa iz Horjula preko Šentjošta), kjer parkiramo na primernem prostoru v bližini cerkve. Parkiramo tako, da ne oviramo avtobusa, ki ima v bližini avtobusno postajo.
Pokraj puta:
Lavrovec (890m), Goli Vrh (900m)
Prosječna ocjena izleta: 7/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Smrečje - Goli vrh Smrečje - Goli vrh Smrečje - Goli vrh Smrečje - Goli vrh Smrečje - Goli vrh Smrečje - Goli vrh Smrečje - Goli vrh Smrečje - Goli vrh Smrečje - Goli vrh Smrečje - Goli vrh Smrečje - Goli vrh Smrečje - Goli vrh Smrečje - Goli vrh Smrečje - Goli vrh Smrečje - Goli vrh Smrečje - Goli vrh Smrečje - Goli vrh Smrečje - Goli vrh Smrečje - Goli vrh Smrečje - Goli vrh Smrečje - Goli vrh Smrečje - Goli vrh Smrečje - Goli vrh Smrečje - Goli vrh Smrečje - Goli vrh Smrečje - Goli vrh Smrečje - Goli vrh Smrečje - Goli vrh Smrečje - Goli vrh Smrečje - Goli vrh Smrečje - Goli vrh Smrečje - Goli vrh Smrečje - Goli vrh Smrečje - Goli vrh Smrečje - Goli vrh Smrečje - Goli vrh Smrečje - Goli vrh Smrečje - Goli vrh Smrečje - Goli vrh Smrečje - Goli vrh Smrečje - Goli vrh Smrečje - Goli vrh Smrečje - Goli vrh Smrečje - Goli vrh Smrečje - Goli vrh Smrečje - Goli vrh Smrečje - Goli vrh Smrečje - Goli vrh
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem,
Diskusija o izletu Smrečje - Goli vrh
viharnik     
1.6.2010
Takrat ko sem se jaz s kolesom prepiral s tečnim kmetom na jasi Golega vrha,sem naprej iskal v gozdu vrh Golnega vrha.Po pregledu v radiju,markantnega vrha nisem našel.Bil je samo gozd,zato sem se še naprej in v levo po stečini spustil na makadam cesto pri zg.kmetiji.
Mate07     
1.6.2010
Na vrhu je tudi lep razgled na Škofjeloško- Polhograjsko hribovje,...
ljubitelj gora     
12.12.2017
Le nekaj minut vožnje in že sem nad Suhim dolom, gor mimo porušenega stolpa in na vrh Kovčka. Nekaj več inf. o drugi svetovni vojni. https://www.mojaobcina.si/dobrova-polhov-gradec/novice/sosed-sosedu/meja-ni-samo-delila-zivljenja-ampak-tudi-jemala.html
SunnyDay     
8.1.2018
Če si prav predstavljam, tabel na sliki 38 in 39 ni več, odcep levo pa je asfaltiran. Zgleda takole: TAKOLE

Na vrh prideš tudi, če nadaljuješ mimo tega križišča naprej po cesti do vhoda v podzemno utrdbo Rupnikove linije, ob katerem se odcepi steza na vrh, vrneš pa se skozi gozd in travnik po kolovozu mimo kmetije na fotografiji 41.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje