Planinarenje

Planinarenje

Mengeš - Mengeška koča na Gobavici

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Polhograjsko hribovje i LjubljanaMengeška koča na Gobavici / Mengeš - Mengeška koča na Gobavici
   Mengeš - Mengeška koča na Gobavici   
Autor opisa:VanSims
Vrijeme hodanja: 0 h 20 min
Ishodište: Mengeš (320 m)
Cilj: Mengeška koča na Gobavici (433 m)
Visinska razlika: 113 m
Visinska razlika (po putu): 113 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Od drugega parkirišča gremo nekaj deset metrov še po cesti v hrib nato pa zavijemo levo na gozdno pot, ki se odcepi od ceste (slika 3). Pot je markirana čeprav so na začetku markacije malo slabše vidne. Po ovinku na levo nas pelje mimo velike skale (slika 4) nato pa mimo polomljene klopce (slika 5). Od tu po kakih 10 minutah pridemo na jaso s (celo) klopco in kapelico. S te jase imamo lep razgled na Kamniške Alpe s Kamniškim sedlom, Brano, Planjavo,...
Pot naprej NE nadaljujemo po očitni poti mimo klopce in direktno v gozd temveč sledimo slabše vidni potki za kapelico tako kot je to označeno na sliki 7. Ta pot nas po nekaj deset metrih zopet pripelje v gozd (slika 9) kjer zopet opazimo markacije (slika 10). Nadaljujemo naravnost in tik pred vrhom pridemo na križišče (slika 12) kjer zopet nadaljujemo naravnost. Po nekaj deset metrih dosežemo vrh.
Pristup do ishodišta:
a) Iz smeri Ljubljane: Zapeljemo se na obvoznico do tomačevskega krožišča, kjer zavijemo proti Črnučam in Trzinu. Po štiripasovnici se peljemo mimo Črnuč in Trzina. Na križišču tik pred Depalo vasjo oz. tik pred zoženjem ceste v dvopasovnico zavijemo levo v smeri Mengša (smerna tabla). Po vožnji skozi Trzin pridemo do Mengša in na krožišče mengeške obvoznice. Krožišče zapustimo na izvozu za naselje Mengeš. Peljemo se skozi naselje čez dva semaforizirana križišča (pri prvem Tuš, pri drugem gasilski dom). Tik pred glavnim križiščem za Brnik zavijemo levo. Peljemo se mimo vrtca (slika 1 - samo med vikendi dovoljeno parkiranje) oz. se peljemo še malo naprej do parkirišča, ki se nahaja na obeh straneh tik preden cesta zavije v hrib (slika 2).
b) Iz Domžal (iz smeri Štajerske AC izvoz): Zapeljemo se na Rodico (smer Kamnik) in tam tik za železniško postajo na križišču pri Toyota centru zavijemo levo, prečkamo progo in se peljemo še kak kilometer, dva do Mengša. Od krajevne table se peljemo še par sto metrov do prvega semaforja. Na desni vidimo gasilski dom. Zavijemo desno in naprej po opisu iz smeri Ljubljane.
c) Iz smeri Kamnika: Zapeljemo se do krožišča na Šmarci, tam pa v smeri Ljubljane oz. Mengša. Od krajevne table za Mengeš po nekaj sto metrih pridemo do semaforiziranega križišča za Brnik (na desni vidimo gostilno Pavovec). Tam gremo naravnost nato pa zavijemo v prvo ulico desno in naprej po opisu iz smeri Ljubljane.
d) Iz smeri Kranja (Gorenjska): Kranj zapustimo v smeri Šenčurja in na krožišču (na katerega pridemo tudi z avtoceste iz ljubljanske smeri oz. iz jeseniške smeri, če na križišču po prihodu iz avtoceste zavijemo desno in se zapeljemo pod avtocesto) zavijemo za Šenčur. Peljemo se skozi Šenčur, Brnik, Lahovče, Moste vseskozi naravnost oz. po smerokazih za Mengeš. Ko pridemo v Mengeš se po nekaj sto metrih vožnje znajdemo na semaforiziranem križišču kjer zavijemo desno nato pa zavijemo spet v prvo ulico desno in naprej po opisu iz smeri Ljubljane.
Prosječna ocjena izleta: 7,4/10  (br. glasova=5)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Mengeš - Mengeška koča na Gobavici Mengeš - Mengeška koča na Gobavici Mengeš - Mengeška koča na Gobavici Mengeš - Mengeška koča na Gobavici Mengeš - Mengeška koča na Gobavici Mengeš - Mengeška koča na Gobavici Mengeš - Mengeška koča na Gobavici Mengeš - Mengeška koča na Gobavici Mengeš - Mengeška koča na Gobavici Mengeš - Mengeška koča na Gobavici Mengeš - Mengeška koča na Gobavici Mengeš - Mengeška koča na Gobavici Mengeš - Mengeška koča na Gobavici Mengeš - Mengeška koča na Gobavici
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Mengeš - Mengeška koča na Gobavici
pikec1     
27.6.2011
U tukaj se pa jaz s kolesom vozim pa pol na Rašico, čudovita gozdna pot naprej.Je pa ta pot čist kratka nasmeh
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje