Planinarenje

Planinarenje

Phliški bajer - Mengeška koča na Gobavici

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Polhograjsko hribovje i LjubljanaMengeška koča na Gobavici / Phliški bajer - Mengeška koča na Gobavici
   Phliški bajer - Mengeška koča na Gobavici (grebenska pot)  
Vrijeme hodanja: 1 h 10 min
Ishodište: Phliški bajer (329 m)
Cilj: Mengeška koča na Gobavici (433 m)
Visinska razlika: 104 m
Visinska razlika (po putu): 200 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Z izhodišča se najprej sprehodimo do Phliškega bajerja, nato pa nadaljujemo na njegov jugozahodni rob. Tu nadaljujemo levo ter še kratek čas nadaljujemo ob bajerju, nato pa se pot prične prečno vzpenjati in se le malo višje priključi markiranemu kolovozu (kolovoz se začne v bližini prevala na 342 m - severovzhodna stran bajerja), kateremu sledimo v desno. Kolovoz nas kmalu pripelje na neizrazit greben, kjer zavije ostro v levo (tu se nam priključi še pot od Šinkovega Turna). Nadaljujemo po poti, ki se v nadaljevanju razmeroma zložno vzpenja skozi gozd. Nekoliko višje stopimo na širok kolovoz, mi pa se po njem v nekaj korakih nadaljnje hoje sprehodimo do označenega razpotja.
Na razpotju nadaljujemo levo v smeri Mengeške koče (desno Dobeno in Rašica) ter se v nekaj minutah povzpnemo na neizrazit vrh Magarovnik (402 m). Sledi kratek spust na sedelce med Magarovnikom in Marin hribom. Tu se nam z leve priključi še manj obiskana pot od vasi Topole, mi pa nadaljujemo naravnost in se skoraj neopazno povzpnemo na Marin hrib (408 m).
Z vrha, na katerem je običajno zložen kup polen, pa se ponovno pričnemo spuščati. Po krajšem spustu stopimo iz gozda, mi pa pred hišami zavijemo levo v pas gozda. Tu se pot za kratek čas strmeje vzpne, nato pa se položi in nas mimo razglednega travnika pripelje do Mengeške koče na Gobavici.
Pristup do ishodišta:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Vodice ter z vožnjo nadaljujemo proti Vodicam. V semaforiziranem križišču v Vodicah nadaljujemo naravnost ter nato v naslednjem križišču desno v smeri Bukovice pri Vodicah in Utika. Naprej se peljemo mimo nekaj zaselkov, nato pa se v desno odcepi cesta proti vasi Šinkov Turn. Tudi tu nadaljujemo naravnost, nato pa po nekaj 100 m desno proti Phliškemu bajerju. Parkiramo na primernem mestu v bližini bajerja.
b) Najprej se zapeljemo v Mengeš, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Komendi. Pri koncu kraja Mengeš, le malo za tem, ko prečimo potok Pšata, pa zavijemo levo na lokalno cesto proti kraju Topole. Še preden prispemo v omenjeni kraj, pa ponovno nadaljujemo levo, tokrat proti Utiku. Naprej se peljemo po lokalni cesti, mi pa se po njej peljemo sprva skozi gozd, nato pa čez večji travnik. Tu se v levo že odcepi ena od markiranih poti, a ker tukaj ni primernih parkirnih mest, se zapeljemo do prvih hiš in tam zavijemo levo proti Phliškemu bajerju. Parkiramo na primernem mestu v bližini križišča oz. bajerja.
Pokraj puta:
Magarovnik (402m), Marin hrib (408m)
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Phliški bajer - Mengeška koča na Gobavici Phliški bajer - Mengeška koča na Gobavici Phliški bajer - Mengeška koča na Gobavici Phliški bajer - Mengeška koča na Gobavici Phliški bajer - Mengeška koča na Gobavici Phliški bajer - Mengeška koča na Gobavici Phliški bajer - Mengeška koča na Gobavici Phliški bajer - Mengeška koča na Gobavici Phliški bajer - Mengeška koča na Gobavici Phliški bajer - Mengeška koča na Gobavici Phliški bajer - Mengeška koča na Gobavici Phliški bajer - Mengeška koča na Gobavici Phliški bajer - Mengeška koča na Gobavici Phliški bajer - Mengeška koča na Gobavici Phliški bajer - Mengeška koča na Gobavici Phliški bajer - Mengeška koča na Gobavici Phliški bajer - Mengeška koča na Gobavici Phliški bajer - Mengeška koča na Gobavici Phliški bajer - Mengeška koča na Gobavici Phliški bajer - Mengeška koča na Gobavici Phliški bajer - Mengeška koča na Gobavici Phliški bajer - Mengeška koča na Gobavici Phliški bajer - Mengeška koča na Gobavici Phliški bajer - Mengeška koča na Gobavici
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Phliški bajer - Mengeška koča na Gobavici
VanSims     
13.5.2012
Phliški(tudi Koseški) bajer je v ribolovni sezoni zelo priljubljen, zato zna biti problem s parkiranjem.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje