Planinarenje

Planinarenje

Žlebe - Jeterbenk

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Žlebe - Jeterbenk (zahodna pot)  
Vrijeme hodanja: 1 h 15 min
Ishodište: Žlebe (410 m)
Cilj: Jeterbenk (774 m)
Visinska razlika: 364 m
Visinska razlika (po putu): 364 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nezahtjevno
Zemljovid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo po cesti naprej, ki nas po 100m hoje pripelje do planinskih smerokazov ob cesti. Tu nadaljujemo ostro levo med obema cestama po travniku zmerno navzgor. Med vzponom čez travnik prečimo manjši potoček od katerega že lepo vidimo cerkev Svete Marjete. Pot naprej nas pripelje na makadamsko cesto (možen dostop tudi po njej), ki ji sledimo navzgor. Po nekaj minutah hoje po cesti pa pridemo do cerkve ob kateri je nekaj klopi in miz. Od cerkve nadaljujemo po široki poti naprej, ki nas kmalu pripelje na razpotje poti, kjer piše Jeterbenk levo, Katarina desno. Tu čeprav smo namenjeni na Jeterbenk nadaljujemo po desni poti v smeri Katarine (leva pot je bolj strma). Široka pot pa nas po nadaljnjih nekaj minutah rahlega vzpona pripelje na naslednje razpotje, kjer nadaljujemo po levi zgornji poti (obe poti se višje združita), ki se začne strmeje vzpenjati. Po krajšem vzponu se poti združita in pot nas pripelje iz gozda na večjo jaso s katere se nam odpre pogled proti Svetemu Jakobu. Naprej se pot priključi slabši gozdni cesti, ki nas po nekaj korakih hoje pripelje na razpotje več poti.
Tu nadaljujemo ostro levo in se mimo kapelice zložno vzpenjamo do vršnega pobočja gore. Pot se po nekaj minutah zoži in se strmo vzpne. Vzpon ne traja dolgo saj nas pot že po petih minutah pripelje na razgleden vrh.
Pristup do ishodišta:
Dostop iz Ljubljane: Iz Ljubljane se peljemo proti Medvodam a le do vasi Medno. Tu zavijemo levo in se peljemo mimo hotela za katerim pa kmalu pridemo v križišče, kjer nadaljujemo levo proti Golem brdu in Žlebam. Cesta nas nato pelje skozi Seničico, kjer nadaljujemo desno v smeri Žleb. Le malo naprej pa se cesta razcepi na dva dela, kjer piše Žlebe levo in desno. Tu nadaljujemo po levi cesti, v naslednjem križišču pa levo po spodnji cesti. Cesta nas nato pelje mimo nekaj hiš za katerimi v ostrem desnem ovinku opazimo označeno parkirišče, kjer parkiramo.
Dostop iz Medvod: Iz Medvod se peljemo proti Ljubljani. Pri zadnjem semaforju v Medvodah zavijemo desno čez železniško progo in nato nadaljujemo levo. V križišču malo pred hotelom v mednem zavijemo desno in cesta nas nato pripelje v vas Seničica. Naprej sledi zgornjemu opisu.
Pokraj puta:
Sveta Marjeta pod Jeterbenkom (482m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Sveta Katarina (Topol), Rog, Sveti Jakob
Prosječna ocjena izleta: 6/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Žlebe - Jeterbenk Žlebe - Jeterbenk Žlebe - Jeterbenk Žlebe - Jeterbenk Žlebe - Jeterbenk Žlebe - Jeterbenk Žlebe - Jeterbenk Žlebe - Jeterbenk Žlebe - Jeterbenk Žlebe - Jeterbenk Žlebe - Jeterbenk Žlebe - Jeterbenk Žlebe - Jeterbenk Žlebe - Jeterbenk Žlebe - Jeterbenk
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Žlebe - Jeterbenk
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje