Planinarenje

Planinarenje

Preval - Lovska koča na Klobuku

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Polhograjsko hribovje i LjubljanaLovska koča na Klobuku / Preval - Lovska koča na Klobuku
   Preval - Lovska koča na Klobuku   
Vrijeme hodanja: 0 h 40 min
Ishodište: Preval (380 m)
Cilj: Lovska koča na Klobuku (433 m)
Visinska razlika: 53 m
Visinska razlika (po putu): 100 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Z izhodišča se po asfaltni cesti v nekaj minutah vrnemo na Preval, kjer previdno prečimo glavno cesto Dobrova - Podutik, nato pa ob križu nadaljujemo v gozd na markirano pot, ki vodi proti končni avtobusni postaji v Podutiku. S Prevala se pot najprej zmerno vzpne, nato pa se položi in se kmalu razcepi na dva dela. Leva pot vodi dalje proti Podutiku mi pa nadaljujemo rahlo desno po nemarkirani poti, ki vodi proti Stražnemu vrhu, Klobuku, Bokalcam... Čeprav pot v nadaljevanju ni markirana pa lahko ob njej opazimo nekaj neuradnih oznak, pa tudi orientacija zaradi dobre uhojenosti "glavne" poti ni posebej težavna.
Od razpotja naprej se pot še za kratek čas zložno vzpenja, nato pa se spusti na manjši preval, kjer je razpotje večih kolovozov. Z razpotja nadaljujemo rahlo desno, tako da pot nadaljujemo prečno proti desni, kjer nas pot nekoliko naprej vodi mimo presihajočega izvirčka. Kmalu za izvirčkom pa se pot ponovno razcepi, mi pa nadaljujemo naravnost (levo Stražni vrh 5 minut) po poti, ki se postopoma spušča. Prečni spust se kmalu konča, ob poti pa opazimo oznake za kmetijo odprtih vrat pr Jurčk. Nadaljujemo v omenjeni smeri, na naslednjih razpotjih pa sledimo oznakam za lovsko kočo. Sledi še nekaj minut zmernega vzpona in gozdna pot nas brez večjih težav pripelje do Lovske koče na Klobuku.
Pristup do ishodišta:
a) Z ljubljanske obvoznice se usmerimo na izvoz Ljubljana - Podutik, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Podutika. Pri semaforju v bližini župnijske cerkve v Podutiku nadaljujemo naravnost, nato pa se postopoma pričnemo vzpenjati proti prevalu Preval, kjer v križišču nadaljujemo desno v smeri Toškega čela (naravnost Dobrova). Od križišča se peljemo še nekaj 100 metrov, nato pa na desni strani opazimo primeren parkirni prostor, kjer je prostora za okrog 10 avtomobilov.
b) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Brezovica, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Dobrove in Polhovega Gradca. Pri koncu Dobrove nas oznake za Šentvid usmerijo desno na ožjo cesto, po kateri nadaljujemo z vožnjo. V nadaljevanju nas cesta vodi skozi Stransko vas, za katero se prične vzpenjati proti Prevalu. Na Prevalu gremo levo (naravnost Šentvid in Podutik) ter se peljemo še nekaj 100 metrov, nato pa na desni strani opazimo primeren parkirni prostor, kjer je prostora za okrog 10 avtomobilov.
Pokraj puta:
Preval (369m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Klobuk pri Ljubljani
Prosječna ocjena izleta: 8,5/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Preval - Lovska koča na Klobuku Preval - Lovska koča na Klobuku Preval - Lovska koča na Klobuku Preval - Lovska koča na Klobuku Preval - Lovska koča na Klobuku Preval - Lovska koča na Klobuku Preval - Lovska koča na Klobuku Preval - Lovska koča na Klobuku Preval - Lovska koča na Klobuku Preval - Lovska koča na Klobuku Preval - Lovska koča na Klobuku Preval - Lovska koča na Klobuku Preval - Lovska koča na Klobuku Preval - Lovska koča na Klobuku Preval - Lovska koča na Klobuku Preval - Lovska koča na Klobuku Preval - Lovska koča na Klobuku Preval - Lovska koča na Klobuku Preval - Lovska koča na Klobuku Preval - Lovska koča na Klobuku Preval - Lovska koča na Klobuku Preval - Lovska koča na Klobuku Preval - Lovska koča na Klobuku Preval - Lovska koča na Klobuku Preval - Lovska koča na Klobuku Preval - Lovska koča na Klobuku Preval - Lovska koča na Klobuku Preval - Lovska koča na Klobuku Preval - Lovska koča na Klobuku Preval - Lovska koča na Klobuku Preval - Lovska koča na Klobuku
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Preval - Lovska koča na Klobuku
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje