Planinarenje

Planinarenje

Suhi Dol - Stražni stolp pod vrhom Kovčka

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Polhograjsko hribovje i LjubljanaStražni stolp pod vrhom Kovčka / Suhi Dol - Stražni stolp pod vrhom Kovčka
   Suhi Dol - Stražni stolp pod vrhom Kovčka   
Vrijeme hodanja: 0 h 20 min
Ishodište: Suhi Dol (681 m)
Cilj: Stražni stolp pod vrhom Kovčka (770 m)
Visinska razlika: 89 m
Visinska razlika (po putu): 89 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
S prelaza na Suhem Dolu se usmerimo na asfaltno cesto v smeri Smrečja in Golega Vrha, kjer gremo sprva še mimo nekaj hiš, nato pa se ob robu pašnika vzpnemo v gozd. Sledi še nekaj minut vzpona po cesti, nato pa nas pri informativni tabli oznake za temelje stražnega stolpa usmerijo levo na stezo, ki se vzpne skozi gozd. Na bližnji jasi se pot položi in prehodno izgubi, na drugi strani jase pa nadaljujemo po uhojeni in markirani poti, ki se prečno vzpne proti desni ter se že kmalu obrne v levo. Na manjšem razpotju gremo še enkrat levo, kamor usmerja tudi puščica, po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje pa desno proti temeljem stražnega stolpa, do katerih prispemo v minuti nadaljnje hoje.
Opis in slike se nanašajo na stanje junija 2020.
Pristup do ishodišta:
a) Najprej se zapeljemo v Horjul (do sem iz Dobrove pri Ljubljani ali Vrhnike), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Vrzdencu, Šentjoštu in Gorenji vasi. Pri Vrzdencu se cesta prične strmeje vzpenjati, nato pa nas nekoliko naprej pripelje do serpentine, sredi katere se v levo odcepi cesta proti Šentjoštu in Smrečju. Nadaljujemo desno po glavni cesti, le ta pa nas kmalu pripelje na manjši preval, na koncu katerega se v desno odcepi cesta proti vasi Samotorica. Nadaljujemo naravnost, cesta pa se prične strmeje spuščati ter nas po krajšem spustu pripelje do zaselka Ljubljanica (spodnji del Butajnove), kjer pridemo na naslednje križišče. Nadaljujemo levo v smeri Gorenje vasi ter cesti sledimo do Suhega Dola, kjer na primernem prostoru parkiramo.
b) Zapeljemo se v Polhov Gradec, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Gorenji vasi. Cesti proti Gorenji vasi sledimo do naselja Suhi Dol, kjer na prelazu parkiramo na primernem mestu.
c) Zapeljemo se v Poljansko dolino, točneje do krožišča v Gorenji vasi, od koder nadaljujemo proti Lučinam in Vrhniki. Vzpenjajoči se asfaltni cesti v križiščih sledimo v smeri Horjula in Vrhnike, kmalu za naseljema Lučine in Dolge Njive pa prispemo do naselja Suhi Dol, kjer na prelazu parkiramo na primernem mestu.
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Suhi Dol - Stražni stolp pod vrhom Kovčka Suhi Dol - Stražni stolp pod vrhom Kovčka Suhi Dol - Stražni stolp pod vrhom Kovčka Suhi Dol - Stražni stolp pod vrhom Kovčka Suhi Dol - Stražni stolp pod vrhom Kovčka Suhi Dol - Stražni stolp pod vrhom Kovčka Suhi Dol - Stražni stolp pod vrhom Kovčka Suhi Dol - Stražni stolp pod vrhom Kovčka Suhi Dol - Stražni stolp pod vrhom Kovčka Suhi Dol - Stražni stolp pod vrhom Kovčka Suhi Dol - Stražni stolp pod vrhom Kovčka Suhi Dol - Stražni stolp pod vrhom Kovčka Suhi Dol - Stražni stolp pod vrhom Kovčka Suhi Dol - Stražni stolp pod vrhom Kovčka Suhi Dol - Stražni stolp pod vrhom Kovčka Suhi Dol - Stražni stolp pod vrhom Kovčka
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem,
Diskusija o izletu Suhi Dol - Stražni stolp pod vrhom Kovčka
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje