Planinarenje

Planinarenje

Horjul - Koreno

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Horjul - Koreno (strma pot)  
Vrijeme hodanja: 1 h
Ishodište: Horjul (340 m)
Cilj: Koreno (729 m)
Visinska razlika: 389 m
Visinska razlika (po putu): 389 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Z izhodišča nadaljujemo po pločniku (ob glavni cesti, ki vodi proti Vrzdencu), mi pa po njem hodimo do križišča, kjer nas oznake za Koreno usmerijo desno. Nadaljujemo mimo spomenika NOB, cerkve in Centra starejših Horjul (DEOS) do križišča, kjer glavna cesta proti Korenu in Samotorici zavije v levo, mi pa nadaljujemo naravnost do bližnje kapelice.
Pri kapelici se cesta razcepi na tri dele, mi pa izberemo srednjo cesto, na katero kažejo tudi oznake za strmo pot (po desni cesti vodi položna pot na Koreno). Pot naprej nas vodi mimo kozolca, nato pa nas pripelje do dvorišča bližnjih nekaj hiš. Nadaljujemo skozi dvorišče, nato pa za hišami levo na kolovoz. Po širokem kolovozu hodimo le kratek čas, nato pa nas oznake za staro strmo pot usmerijo ostro desno na travnat kolovoz, kateri nas pripelje iz gozda na bližnje pašnike. Nad pašnikom pot zavije levo in se vrne v gozd. Sledi kratek nekoliko bolj strm vzpon in pot nas pripelje pod električno napeljavo, mi pa pri električnem drogu nadaljujemo levo nazaj v gozd. Pot naprej se nekaj časa razmeroma strmo vzpenja skozi gozd, nato pa prispemo na senožeti, kjer najprej prispemo do lesene klopce, nad njo pa še na kolovoz, po katerem se prečno vzpenjamo proti desni. Preden dosežemo asfaltno cesto, kolovoz zavije ostro v levo, nato pa nas po nekaj korakih nadaljnje hoje pripelje do že omenjene asfaltne ceste. Omenjeni cesti sledimo v desno, le ta pa nas hitro pripelje do mesta, kjer se nam z desne priključi položna pot.
Nadaljujemo po cesti, mi pa se po njej ob vse lepših razgledih vzpnemo do kmetije pr'Lenart.
Od omenjene kmetije nadaljujemo levo ter se po zložni asfaltni cesti v 3 minutah nadaljnje hoje povzpnemo do cerkve sv. Mohorja na Korenu.
Pristup do ishodišta:
a) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Brezovica, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Dobrove pri Ljubljani. Z Dobrove nadaljujemo v smeri Horjula, mi pa se po regionalni cesti peljemo do omenjenega kraja, kjer lahko parkiramo na velikem parkirišču pred tovarno Metrel (na omenjenem parkirišču lahko parkiramo le v popoldanskem času in koncu tedna, saj je parkirišče namenjeno zaposlenim v podjetju). Če smo se na pot odpravili med tednom, pa poiščemo primeren parkirni prostor nekje v bližini.
b) Z avtoceste Koper - Ljubljana se usmerimo na izvoz Vrhnika, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Horjula. Ko prispemo v Horjul, v križišču zavijemo desno v smeri Dobrove, nato pa po 50 metrih desno na parkirišče pred tovarno Metrel (na omenjenem parkirišču lahko parkiramo le v popoldanskem času in koncu tedna, saj je parkirišče namenjeno zaposlenim v podjetju). Če smo se na pot odpravili med tednom, pa poiščemo primeren parkirni prostor nekje v bližini.
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Horjul - Koreno Horjul - Koreno Horjul - Koreno Horjul - Koreno Horjul - Koreno Horjul - Koreno Horjul - Koreno Horjul - Koreno Horjul - Koreno Horjul - Koreno Horjul - Koreno Horjul - Koreno Horjul - Koreno Horjul - Koreno Horjul - Koreno Horjul - Koreno Horjul - Koreno Horjul - Koreno Horjul - Koreno Horjul - Koreno Horjul - Koreno Horjul - Koreno Horjul - Koreno Horjul - Koreno Horjul - Koreno Horjul - Koreno Horjul - Koreno Horjul - Koreno Horjul - Koreno Horjul - Koreno Horjul - Koreno Horjul - Koreno Horjul - Koreno Horjul - Koreno Horjul - Koreno Horjul - Koreno Horjul - Koreno Horjul - Koreno Horjul - Koreno Horjul - Koreno Horjul - Koreno Horjul - Koreno Horjul - Koreno Horjul - Koreno
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Horjul - Koreno
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje