Planinarenje

Planinarenje

Sora - Hom

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Sora - Hom (peš pot)  
Vrijeme hodanja: 0 h 50 min
Ishodište: Sora (360 m)
Cilj: Hom (715 m)
Visinska razlika: 355 m
Visinska razlika (po putu): 355 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: djelomično zahtjevno
Zemljovid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
S parkirišča pri cerkvi svetega Štefana nadaljujemo po asfaltirani cesti, ki se zmerno vzpenja in nas po krajšem vzponu pripelje do ostrega levega ovinka. Le nekoliko nad omenjenim ovinkom, pa se s ceste ostro v desno odcepi markirana peš pot, ki vodi na Hom in Osolnik. Usmerimo se na omenjeno pot, ki gre v strnjen gozd in se začne strmeje vzpenjati. Višje se pot za kratek čas položi in se povsem približa cesti na Osolnik.
Nadaljujemo rahlo desno po markirani planinski poti, ki se nekoliko višje razcepi na dva dela. Ponovno nadaljujemo desno v smeri Homa (rahlo levo Osolnik - pot, ki po levi strani obide vrh Homa) po vse bolj strmi poti. Pot se višje položi, nato pa nas v nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na vrh Homa, s katerega se nam odpre lep razgled proti Gorenjski.
Pristup do ishodišta:
a) Najprej se zapeljemo v Medvode, nato pa pri trgovini Špar zapustimo glavno cesto in nadaljujemo proti železniški postaji in naselju Sora. V Sori se najprej v levo odcepi cesta proti Katarini, malo naprej pa še proti Osolniku. Zapeljemo na cesto proti Osolniku in nato po krajšem vzponu parkiramo na parkirišču pod cerkvijo sv. Štefana. Parkiramo lahko tudi nekoliko nižje na parkirišču ob župnišču.
b) Iz Kranja se peljemo proti Škofji Loki, z obrobja Škofje Loke pa nato sledimo oznakam za Gorenjo vas. Pred predorom Sten pa iz krožišča zapeljemo na izvoz v smeri naselja Sora. V nadaljevanju se peljemo skozi naselja Hosta, Pungert, Gosteče in Draga, do naselja Sora, kjer zavijemo desno proti Osolniku in nato po krajšem vzponu parkiramo na parkirišču pod cerkvijo sv. Štefana. Parkiramo lahko tudi nekoliko nižje na parkirišču ob župnišču.
c) Iz Poljanske doline se peljemo proti Škofji Loki in nato po obvoznici in skozi predor Sten. Za predorom zavijemo desno ter sledimo oznakam za naselje Sora. V nadaljevanju se peljemo skozi naselja Hosta, Pungert, Gosteče in Draga, do naselja Sora, kjer zavijemo desno proti Osolniku in nato po krajšem vzponu parkiramo na parkirišču pod cerkvijo sv. Štefana. Parkiramo lahko tudi nekoliko nižje na parkirišču ob župnišču.
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Osolnik
Prosječna ocjena izleta: 6,2/10  (br. glasova=4)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Sora - Hom Sora - Hom Sora - Hom Sora - Hom Sora - Hom Sora - Hom Sora - Hom Sora - Hom Sora - Hom Sora - Hom Sora - Hom Sora - Hom Sora - Hom Sora - Hom
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Sora - Hom
Gost     
27.11.2007
Iz Homa nadaljujemo pot na razgleden Osolnik (45 min.),od tod pa čez Gontarsko planino na Tošč in na Grmado. Pridni hodci pa lahko gredo naprej na Katarino, Sv.Jakob in naprej po robu nazaj v Soro. Taka pot traja okrog 7 ur, je zelo lepa, z pogledi enkrat na Gorenjsko s Grintovci, pa na Škofjo Loko,proti Ljubljani. Pot lahko končamo prej, saj več označenih poti pelje v dolino Ločnice in na izhodišče.Zelo lepe poti tudi za zimski čas.ki prihaja.
mcatar     
14.11.2010
S kolegom in otroci smo imeli prav lep izlet. Pot je na posameznih delih kar strma, zgornji del pod vrhom je kar malce prestrm za naša šestletnika, ne preveč vajena hribov. V dolino smo se spustili po drugi strani hriba (držali smo se leve markirane poti in ne desne proti Osolniku). Po nekaj deset metrih spusta smo se na razpotju obrnili nazaj proti Sori.

Spust po zahodni strani Homa je precej položnejši in ga lahko uporabite tudi za vzpon.

GPS sled izleta lahko dobite na: http://www.everytrail.com/view_trip.php?trip_id=884004
KristinaG     
14.11.2010
GSP sledi ne morem videti, ker je "privat", po opisu si pa bolj težko predstavljam kje ste šli. Predvidevam pa da ste šli gor po krajši poti (označba Hom 15 minut). Za otroke je lepše, če tu ne bi zavili desno, ampak bi se držali leve. In potem višje gor, pri označbi zavili desno. Je pa tudi tu potka morda na enem delu malo strma (za otroke).
Alias9898     
14.7.2017
Lušten hrib in luštna pot. So pa zadnji metri res občutno bolj strmi in skoraj malo presenetijo. Če so otroci vajeni ni težave, če pa ne, pa se malo popazi, da ne pristanejo na kolenih in je čisto v redu. Razgled je čudovit, najmanj zato se splača nasmeh
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje