Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasaj

Sora - Hom (peš pot)

Print
Ishodište: Sora (360 m)
Širina/Dužina: 46,1414°N 14,3703°E
Ime puta: peš pot
Vrijeme hodanja: 50 min
Zahtijevnost: laki označeni put
Visinska razlika: 355 m
Visinska razlika po putu: 355 m
Zemljovid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Pogleda: 18.385
 4 osobe voli ovu objavu
Broj slika: 14
Broj komentara: 4
Pristup do ishodišta:
A) Prvo se vozimo do Medvoda, nakon toga kod trgovine Spar napuštamo glavnu cestu i nastavljamo prema željezničkom kolodvoru i naselju Sora. U Sori se prvo lijevo odvaja cesta prema Katarini, a malo naprijed i prema Osolniku. Vozimo se cestom prema Osolniku te nakon kraćeg uspona parkiramo na parkiralištu ispod crkve sv. Štefana. Možemo parkirati i malo niže na parkiralištu kod prezbiterija.
B) Iz Kranja vozimo prema Škofjoj Loki, s periferije Škofje Loke slijedimo putokaze za Gorenju vas. Prije tunela Sten iz kružnog toka vozimo na izlazu u smjeru naselja Sora. Dalje vozimo kroz naselja Hosta, Pungert, Gosteče i Draga, do naselja Sora, gdje skrećemo desno prema Osolniku te se nakon kraćeg uspona parkiramo na parkiralištu ispod crkve sv. Štefana. Možemo parkirati i malo niže na parkiralištu kod prezbiterija.
C) Iz Poljanske doline vozimo prema Škofjoj Loki pa obilaznom cestom kroz tunel Sten. Nakon tunela skrećemo desno i pratimo putokaze za naselje Sora. Dalje vozimo kroz naselja Hosta, Pungert, Gosteče i Draga, do naselja Sora, gdje skrećemo desno prema Osolniku te se nakon kraćeg uspona parkiramo na parkiralištu ispod crkve sv. Štefana. Možemo parkirati i malo niže na parkiralištu kod prezbiterija.
Opis puta:
Od parkirališta kod crkve sv. Štefana nastavljamo asfaltiranom cestom koja se umjereno uspinje te nas nakon kraćeg uspona dovodi do oštrog lijevog zavoja. Tek malo iznad spomenutog skretanja, s ceste se oštro desno odvaja markirana staza koja vodi prema Homu i Osolniku. Idemo spomenutom stazom koja ulazi u gustu šumu i počinje se strmije uspinjati. Više se staza nakratko splašnjava i vrlo se približava cesti na Osolniku.
Nastavljamo blago desno markiranom planinarskom stazom, koja se malo više razdvaja na dva dijela. Ponovno nastavljamo desno u smjeru Homa (blago lijevo Osolnik - staza, koja s lijeve strane zaobilazi vrh Homa) po sve strmijoj stazi. Staza se više spušta, a zatim nas za nekoliko minuta dodatnog hoda dovodi do vrha Hom s kojeg se otvara lijep pogled prema Gorenjskoj.
zemljovid puta - Hom
Možemo produžiti putovanje na sljedeće destinacije: Osolnik (1 h)
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, panorama, upisna knjiga
Slike:
Sora - Hom1
Sora - Hom2
Sora - Hom3
Sora - Hom4
Sora - Hom5
Sora - Hom6
Sora - Hom7
Sora - Hom8
Sora - Hom9
Sora - Hom10
Sora - Hom11
Sora - Hom12
Sora - Hom13
Sora - Hom14
Rasprava o izletu Sora - Hom (peš pot)
Gost27. 11. 2007 00:00:00
Iz Homa nadaljujemo pot na razgleden Osolnik (45 min.),od tod pa čez Gontarsko planino na Tošč in na Grmado. Pridni hodci pa lahko gredo naprej na Katarino, Sv.Jakob in naprej po robu nazaj v Soro. Taka pot traja okrog 7 ur, je zelo lepa, z pogledi enkrat na Gorenjsko s Grintovci, pa na Škofjo Loko,proti Ljubljani. Pot lahko končamo prej, saj več označenih poti pelje v dolino Ločnice in na izhodišče.Zelo lepe poti tudi za zimski čas.ki prihaja.
mcatar14. 11. 2010 00:00:00
S kolegom in otroci smo imeli prav lep izlet. Pot je na posameznih delih kar strma, zgornji del pod vrhom je kar malce prestrm za naša šestletnika, ne preveč vajena hribov. V dolino smo se spustili po drugi strani hriba (držali smo se leve markirane poti in ne desne proti Osolniku). Po nekaj deset metrih spusta smo se na razpotju obrnili nazaj proti Sori.

Spust po zahodni strani Homa je precej položnejši in ga lahko uporabite tudi za vzpon.

GPS sled izleta lahko dobite na: http://www.everytrail.com/view_trip.php?trip_id=884004
KristinaG14. 11. 2010 00:00:00
GSP sledi ne morem videti, ker je "privat", po opisu si pa bolj težko predstavljam kje ste šli. Predvidevam pa da ste šli gor po krajši poti (označba Hom 15 minut). Za otroke je lepše, če tu ne bi zavili desno, ampak bi se držali leve. In potem višje gor, pri označbi zavili desno. Je pa tudi tu potka morda na enem delu malo strma (za otroke).
Alias989814. 07. 2017 00:00:00
Lušten hrib in luštna pot. So pa zadnji metri res občutno bolj strmi in skoraj malo presenetijo. Če so otroci vajeni ni težave, če pa ne, pa se malo popazi, da ne pristanejo na kolenih in je čisto v redu. Razgled je čudovit, najmanj zato se splača nasmeh
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići