Planinarenje

Planinarenje

Sv. Andrej - Sveti Ožbolt (nad Zmincem)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Polhograjsko hribovje i LjubljanaSveti Ožbolt (nad Zmincem) / Sv. Andrej - Sveti Ožbolt (nad Zmincem)
   Sv. Andrej - Sveti Ožbolt (nad Zmincem)   
Autor opisa:Kriška
Vrijeme hodanja: 1 h
Ishodište: Sv. Andrej (610 m)
Cilj: Sveti Ožbolt (nad Zmincem) (859 m)
Visinska razlika: 249 m
Visinska razlika (po putu): 249 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nezahtjevno
Zemljovid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje, Kod-Kam, Izletniška karta, 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Usmerimo se levo navzgor mimo gostilne Pri Ruparju, rahlo desno navkreber po travniku, na naši desni pa bomo nekaj metrov nad nami videli cerkvico Sv. Andreja. Markirana pot nas nato vodi v zmernem vzponu večinoma po gozdni cesti ali kolovozu, del poti pa tudi po stezi skozi gozd. Ko stopimo iz gozda nas markacija na drevesu usmeri ostro levo na kolovoz, naravnost pred nami pa že vidimo naš cilj – cerkvico Sv. Ožbolta na istoimenskem griču. Nekaj minut hodimo po tem kolovozu, nato pa nas markacije usmerijo rahlo levo navzgor preko dvorišča kmetije, nato pa spet pridemo na kolovoz. Že po nekaj metrih se lahko odločimo, da bomo pot nadaljevali po tem kolovozu, ki se zmerno vzpne do vrha griča, ali pa se bomo usmerili rahlo v levo na strmo, ozko stezo, ki nas do cilja pripelje bolj naravnost.
Z vrha se nam odpre lep razgled proti Škofji Loki in okoliškim vasem, Lubniku, Staremu vrhu in Blegošu, ter seveda višjimi gorami za njimi.
Pristup do ishodišta:
Zapeljemo se proti Škofji Loki in na njenem začetku v semaforiziranem križišču zavijemo levo navzdol v smeri Poljanske doline (na kažipotu Gorenja vas, Žiri) in se skozi stari del Škofje Loke peljemo le do križišča, kjer se desno navzgor cesta vzpne proti Loškemu gradu in nadaljnji poti v Poljansko dolino, mi pa v tem križišču zavijemo na levo v smeri za Puštal. Peljemo se čez most in kmalu za njim vidimo odcep s kažipotom z napisom Hrastnica. Zavijemo desno v to smer in se nekaj časa peljemo po ožji asfaltirani cesti ob potoku Hrastnica skozi naselja, dokler na svoji desni ne vidimo odcepa asfaltirane ceste, ki se nekoliko bolj strmo vzpne proti Sv. Andreju (odcep trenutno ni označen s smerokazom). Po ožji asfaltirani cesti, ki se zmerno vzpenja se nato vozimo slaba 2 km in prispemo do Sv. Andreja, kjer poiščemo prostor, kjer bomo parkirali. Kar precej prostora je desno ob cesti, če pa boste obiskali tudi gostišče Pri Ruparju, pa imajo tudi precej urejenega parkirnega prostora za svoje goste.
Prosječna ocjena izleta: 8,7/10  (br. glasova=3)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Sv. Andrej - Sveti Ožbolt (nad Zmincem) Sv. Andrej - Sveti Ožbolt (nad Zmincem) Sv. Andrej - Sveti Ožbolt (nad Zmincem) Sv. Andrej - Sveti Ožbolt (nad Zmincem) Sv. Andrej - Sveti Ožbolt (nad Zmincem) Sv. Andrej - Sveti Ožbolt (nad Zmincem) Sv. Andrej - Sveti Ožbolt (nad Zmincem) Sv. Andrej - Sveti Ožbolt (nad Zmincem) Sv. Andrej - Sveti Ožbolt (nad Zmincem) Sv. Andrej - Sveti Ožbolt (nad Zmincem) Sv. Andrej - Sveti Ožbolt (nad Zmincem) Sv. Andrej - Sveti Ožbolt (nad Zmincem) Sv. Andrej - Sveti Ožbolt (nad Zmincem) Sv. Andrej - Sveti Ožbolt (nad Zmincem) Sv. Andrej - Sveti Ožbolt (nad Zmincem) Sv. Andrej - Sveti Ožbolt (nad Zmincem) Sv. Andrej - Sveti Ožbolt (nad Zmincem) Sv. Andrej - Sveti Ožbolt (nad Zmincem) Sv. Andrej - Sveti Ožbolt (nad Zmincem)
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Sv. Andrej - Sveti Ožbolt (nad Zmincem)
Lisica     
21.3.2018
Danes po tej poti na Sveti Ožbolt.

Iz smeri LJ zavijem pred ŠKL levo v smeri nove obvoznice in v predor, ven grem na prvi izvoz, takoj po predoru desno za Puštal in na vrhu ceste zavijem desno v smeri Hrastnice. Naprej kot opisano zgoraj.

Ko pridem do parkinga pod gostiščem Rupar je cesta desno okrog, ki gre direkt do cerkve Sv. Andreja zato ne vidim smisla Ruparju hodit po travi. nasmeh
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje