Planinarenje

Planinarenje

Dolina Ločnice - Polhograjska Grmada

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Polhograjsko hribovje i LjubljanaPolhograjska Grmada / Dolina Ločnice - Polhograjska Grmada
   Dolina Ločnice - Polhograjska Grmada (mimo Robeža)  
Vrijeme hodanja: 1 h 30 min
Ishodište: Dolina Ločnice (514 m)
Cilj: Polhograjska Grmada (898 m)
Visinska razlika: 384 m
Visinska razlika (po putu): 435 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza, laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Od križišča v dolini Ločnice se usmerimo na makadamsko cesto v smeri kmetije Robež. Cesta se sprva kar strmo vzpne, nato pa nas pripelje do ostrega desnega ovinka, kjer je nekaj primernih prostorov, kjer tudi lahko pustimo svoje vozilo. Na koncu ovinka se v levo odcepi gozdna cesta, mi pa nadaljujemo po širši makadamski cesti, ki se še nekaj časa nadaljuje skozi gozd. Višje se gozd konča in ob lepih pogledih na okoliško hribovje hitro prispemo do turistične kmetije Robež.
Nekoliko levo od kmetije (gledano v smeri dostopa do kmetije) se nahajajo lesene smerne table za Katarino, Grmado in Tošč. Od omenjenih tabel nadaljujemo desno v smeri Grmade in Tošča ter se mimo sušilnice sadja in mesa sprehodimo za kmetijo, kjer kolovoz preide v gozd ter se prične zmerno vzpenjati. Nekaj časa se vzpenjamo po kolovozu, ki večinoma poteka skozi gozd, le višje nas vodi čez krajše razgledno pobočje, s katerega se nam odpre pogled proti Grmadi in Tošču. Kolovoz se kmalu vrne v gozd, se spremeni v široko stezo, le ta pa se priključi markirani poti, ki vodi s Katarine proti Grmadi.
Pot se nadaljuje po in ob grebenu Lipja, le ta pa nas sprva vodi mimo spominske plošče NOB, nekoliko naprej še mimo lepe razgledne točke, nato pa se večinoma nadaljuje skozi gozd z nekaj krajšimi vzponi in spusti. Takšna pot se nadaljuje vse do označenega razpotja približno 15 minut pod vrhom Grmade.
Nadaljujemo naravnost po markirani poti v smeri Grmade (levo Setnica, desno turistična kmetija Gonte). Naprej pot v zmernem vzponu preči pobočja rahlo proti levi, nato pa se začne strmo vzpenjati po vršnem in v snegu za zdrs nevarnem pobočju Grmade. Strmina nato popusti in pot nas pripelje na razgleden vršni greben Grmade, od katerega imamo do vrha le še nekaj korakov.
Pristup do ishodišta:
a) Iz Ljubljane, Kranja ali Vodic se zapeljemo v Medvode, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Sori. V križišču na začetku Sore, takoj za mostičkom zavijemo levo v smeri Katarine in vasi Trnovec. V nadaljevanju se peljemo po dolini Ločnice proti Katarini (Topol), mi pa se po njej peljemo do mesta, kjer nas oznake za Turistično kmetijo Robež usmerijo desno na makadamsko cesto. Tu lahko nadaljujemo naravnost ter nato po nekaj metrih parkiramo na primernem mestu ob cesti, ali pa nadaljujemo desno v smeri omenjene kmetije ter nato parkiramo na primernem mestu ob makadamski cesti.
b) Najprej se zapeljemo v Škofjo Loko, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Sori. Na koncu Sore zavijemo desno v smeri Katarine in vasi Trnovec. V nadaljevanju se peljemo po dolini Ločnice proti Katarini (Topol), mi pa se po njej peljemo do mesta, kjer nas oznake za Turistično kmetijo Robež usmerijo desno na makadamsko cesto. Tu lahko nadaljujemo naravnost ter nato po nekaj metrih parkiramo na primernem mestu ob cesti, ali pa nadaljujemo desno v smeri omenjene kmetije ter nato parkiramo na primernem mestu ob makadamski cesti.
c) Primorsko avtocesto zapustimo na izvozu Brezovica, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Dobrove in Polhovega Gradca. V nadaljevanju se peljemo po dolini Gradaščice, mi pa glavni cesti proti Polhovemu Gradcu sledimo do manjšega križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti vasem Osredek, Topol (Katarina) in Belo (odcep z glavne ceste se nahaja malo pred začetkom vasi Hrastenice). Ko prispemo v vas Topol se najprej ostro v levo odcepi cesta proti vasi Belo, še nekoliko naprej pa nas oznake za Medvode usmerijo rahlo levo, na cesto, katera se postopoma prične spuščati (skozi vas ves čas nadaljujemo po glavni cesti). Cesta se nato kar nekaj časa spušča, mi pa se po njej peljemo do mesta, kjer se ostro v levo odcepi cesta proti turistični kmetiji Robež. Parkiramo lahko že nekaj metrov pred križiščem na primernem mestu ob glavni cesti, ali pa nekoliko višje ob makadamski cesti, ki vodi proti kmetiji Robež.
Pokraj puta:
Turistična kmetija Robež (609m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Tošč
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Dolina Ločnice - Polhograjska Grmada Dolina Ločnice - Polhograjska Grmada Dolina Ločnice - Polhograjska Grmada Dolina Ločnice - Polhograjska Grmada Dolina Ločnice - Polhograjska Grmada Dolina Ločnice - Polhograjska Grmada Dolina Ločnice - Polhograjska Grmada Dolina Ločnice - Polhograjska Grmada Dolina Ločnice - Polhograjska Grmada Dolina Ločnice - Polhograjska Grmada Dolina Ločnice - Polhograjska Grmada Dolina Ločnice - Polhograjska Grmada Dolina Ločnice - Polhograjska Grmada Dolina Ločnice - Polhograjska Grmada Dolina Ločnice - Polhograjska Grmada Dolina Ločnice - Polhograjska Grmada Dolina Ločnice - Polhograjska Grmada Dolina Ločnice - Polhograjska Grmada Dolina Ločnice - Polhograjska Grmada Dolina Ločnice - Polhograjska Grmada Dolina Ločnice - Polhograjska Grmada Dolina Ločnice - Polhograjska Grmada Dolina Ločnice - Polhograjska Grmada Dolina Ločnice - Polhograjska Grmada Dolina Ločnice - Polhograjska Grmada Dolina Ločnice - Polhograjska Grmada Dolina Ločnice - Polhograjska Grmada Dolina Ločnice - Polhograjska Grmada Dolina Ločnice - Polhograjska Grmada Dolina Ločnice - Polhograjska Grmada Dolina Ločnice - Polhograjska Grmada Dolina Ločnice - Polhograjska Grmada Dolina Ločnice - Polhograjska Grmada Dolina Ločnice - Polhograjska Grmada Dolina Ločnice - Polhograjska Grmada Dolina Ločnice - Polhograjska Grmada Dolina Ločnice - Polhograjska Grmada Dolina Ločnice - Polhograjska Grmada Dolina Ločnice - Polhograjska Grmada Dolina Ločnice - Polhograjska Grmada Dolina Ločnice - Polhograjska Grmada Dolina Ločnice - Polhograjska Grmada Dolina Ločnice - Polhograjska Grmada
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Dolina Ločnice - Polhograjska Grmada
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje