Planinarenje

Planinarenje

Topol - Polhograjska Grmada

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Polhograjsko hribovje i LjubljanaPolhograjska Grmada /  Topol - Polhograjska Grmada
    Topol - Polhograjska Grmada (mimo Robeža)  
Vrijeme hodanja: 1 h 45 min
Ishodište: Topol (651 m)
Cilj: Polhograjska Grmada (898 m)
Visinska razlika: 247 m
Visinska razlika (po putu): 330 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza, laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze, cepin
Opis puta:
S parkirišča pri osnovni šoli se po asfaltni cesti vzpnemo do gostilne Dobnikar, od tam pa nadaljujemo po asfaltni cesti, ki poteka po nekakšnem grebenu. Pri znaku konec cone 30, zapustimo asfalt in nadaljujemo desno na makadamsko cesto, ki se prične zložno spuščati in preide v gozd. V nadaljevanju vse slabša cesta se postopoma spremeni v kolovoz, le ta pa preči pobočja večinoma proti zahodu. Pozneje prečimo večje število hudournikov, kolovoz pa se obrne bolj v desno, tako da prečimo pobočja v smeri sever do severozahod. Še nekoliko naprej opazimo leseno oznako za kmetijo Robež, ki nas usmeri levo na drug kolovoz, po katerem se zložno vzpnemo do mesta, kjer stopimo iz gozda med pašnike bližnje kmetije. Ko stopimo iz gozda se kratek čas še vzpenjamo, nato pa se za križem pričnemo spuščati proti kmetiji Robež, katero hitro dosežemo.
Pred kmetijo nas oznake za Grmado in Tošč usmerijo levo na kolovoz, ki se nadaljuje mimo sušilnice sadja in mesa. Za kmetijo kolovoz preide v gozd ter se prične zmerno vzpenjati. Nekaj časa se vzpenjamo po kolovozu, ki večinoma poteka skozi gozd, le višje nas vodi čez krajše razgledno pobočje, s katerega se nam odpre pogled proti Grmadi in Tošču. Kolovoz se kmalu vrne v gozd, se spremeni v široko stezo, le ta pa se priključi markirani poti, ki vodi s Katarine proti Grmadi.
Pot se nadaljuje po in ob grebenu Lipja, le ta pa nas sprva vodi mimo spominske plošče NOB, nekoliko naprej še mimo lepe razgledne točke, nato pa se večinoma nadaljuje skozi gozd z nekaj krajšimi vzponi in spusti. Takšna pot se nadaljuje vse do označenega razpotja približno 15 minut pod vrhom Grmade.
Nadaljujemo naravnost po markirani poti v smeri Grmade (levo Setnica, desno turistična kmetija Gonte). Naprej pot v zmernem vzponu preči pobočja rahlo proti levi, nato pa se začne strmo vzpenjati po vršnem in v snegu za zdrs nevarnem pobočju Grmade. Strmina nato popusti in pot nas pripelje na razgleden vršni greben Grmade, od katerega imamo do vrha le še nekaj korakov.
Pristup do ishodišta:
a) Iz Ljubljane, Kranja ali Vodic se zapeljemo v Medvode, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Sori. V križišču na začetku Sore, takoj za mostičkom zavijemo levo v smeri Katarine in vasi Trnovec. V nadaljevanju se peljemo po dolini Ločnice proti Katarini (Topol). Višje se cesta dvigne nad omenjeno dolino in nas pripelje do začetka vasi Topol, kjer na večjem parkirišču ob osnovni šoli parkiramo.
b) Najprej se zapeljemo v Škofjo Loko, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Sori. Na koncu Sore zavijemo desno v smeri Katarine in vasi Trnovec. V nadaljevanju se peljemo po dolini Ločnice proti Katarini (Topol). Višje se cesta dvigne nad omenjeno dolino in nas pripelje do začetka vasi Topol, kjer na večjem parkirišču ob osnovni šoli parkiramo.
c) Primorsko avtocesto zapustimo na izvozu Brezovica, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Dobrove in Polhovega Gradca. V nadaljevanju se peljemo po dolini Gradaščice, mi pa glavni cesti proti Polhovemu Gradcu sledimo do manjšega križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti vasem Osredek, Topol (Katarina) in Belo (odcep z glavne ceste se nahaja malo pred začetkom vasi Hrastenice). Ko prispemo v vas Topol se najprej ostro v levo odcepi cesta proti vasi Belo, še nekoliko naprej pa nas oznake za Medvode usmerijo rahlo levo, na cesto, katera se postopoma prične spuščati. Še preden se cesta prične strmeje spuščati proti dolini Ločnice, pa prispemo do osnovne šole, kjer na velikem parkirišču parkiramo.
Pokraj puta:
Turistična kmetija Robež (609m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Tošč
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
 Topol - Polhograjska Grmada Topol - Polhograjska Grmada Topol - Polhograjska Grmada Topol - Polhograjska Grmada Topol - Polhograjska Grmada Topol - Polhograjska Grmada Topol - Polhograjska Grmada Topol - Polhograjska Grmada Topol - Polhograjska Grmada Topol - Polhograjska Grmada Topol - Polhograjska Grmada Topol - Polhograjska Grmada Topol - Polhograjska Grmada Topol - Polhograjska Grmada Topol - Polhograjska Grmada Topol - Polhograjska Grmada Topol - Polhograjska Grmada Topol - Polhograjska Grmada Topol - Polhograjska Grmada Topol - Polhograjska Grmada Topol - Polhograjska Grmada Topol - Polhograjska Grmada Topol - Polhograjska Grmada Topol - Polhograjska Grmada Topol - Polhograjska Grmada Topol - Polhograjska Grmada Topol - Polhograjska Grmada Topol - Polhograjska Grmada Topol - Polhograjska Grmada Topol - Polhograjska Grmada Topol - Polhograjska Grmada Topol - Polhograjska Grmada Topol - Polhograjska Grmada Topol - Polhograjska Grmada Topol - Polhograjska Grmada Topol - Polhograjska Grmada Topol - Polhograjska Grmada Topol - Polhograjska Grmada Topol - Polhograjska Grmada Topol - Polhograjska Grmada Topol - Polhograjska Grmada Topol - Polhograjska Grmada Topol - Polhograjska Grmada Topol - Polhograjska Grmada Topol - Polhograjska Grmada Topol - Polhograjska Grmada Topol - Polhograjska Grmada Topol - Polhograjska Grmada Topol - Polhograjska Grmada Topol - Polhograjska Grmada Topol - Polhograjska Grmada Topol - Polhograjska Grmada
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Topol - Polhograjska Grmada
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje