Planinarenje

Planinarenje

Dvor - Polhograjska Grmada

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Dvor - Polhograjska Grmada   
Vrijeme hodanja: 1 h 45 min
Ishodište: Dvor (345 m)
Cilj: Polhograjska Grmada (898 m)
Visinska razlika: 553 m
Visinska razlika (po putu): 580 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča (pri okrepčevalnici) nadaljujemo po glavni cesti proti Polhovemu Gradcu, nato pa bomo nekaj 10 m pred staro gotsko cerkvijo sv. Petra, ob cesti opazili korito z vodo in ob njem planinske smerne table za Grmado, ki nas usmerijo desno na ožjo, a še naprej asfaltirano cesto. Po krajšem vzponu cesta zavije nekoliko proti levi, mi pa ravno na tem mestu poiščemo stezico, ki se s ceste usmeri ostro v desno (odcep ni označen). Ko stopimo v gozd, stezica zavije v levo in se naprej prečno vzpenja. Po nekaj minutah pridemo na kolovoz, kjer stopimo na markirano pot, ki vodi od prej omenjene cerkve (do sem lahko pridemo tudi mimo cerkve).
Vzpon nadaljujemo po kolovozu, ki se višje spremeni v strmo pešpot. Pot naprej se vzpenja po razmeroma strmem grebenu, kateremu se višje umaknemo nekoliko v levo. Ko zapustimo greben se pot položi, le ta pa nas naprej vodi čez razgleden travnik, ob robu katerega opazimo lovsko opazovalnico. Pot naprej nas pripelje na zložen kolovoz, kateremu se le malo naprej z leve priključi pot iz Polhovega Gradca (pot čez Ravnek). Nadaljujemo po kolovozu, le ta pa nas hitro pripelje do lovske koče, v bližini katere je označeno razpotje.
Od lovske koče nadaljujemo rahlo desno v smeri Grmade (rahlo levo Grmada preko Male Grmade), tako da lovsko kočo obidemo po njeni desni strani. Pot naprej v rahlem vzponu preči pobočja proti desni, nato pa nas pripelje do razglednega in dokaj slikovitega dela, kjer prečimo nekaj grap. Po nekaj minutah strmina pobočij popusti, mi pa se še nekaj časa zložno vzpenjamo proti desni. Ko po nekaj minutah dosežemo enega od stranskih grebenov Grmade, se priključimo markirani poti iz Belice, kjer nadaljujemo levo v smeri Grmade (naravnost Katarina in Gonte). Sledi razmeroma strm vzpon, nato pa se nam z leve priključi pot preko Male Grmade, nekaj korakov višje pa z desne še pot s Topola in Gont.
Z obeh razpotij nadaljujemo po vzpenjajoči se poti, po kateri v minuti nadaljnje hoje prispemo na razgleden vrh Grmade.
Pristup do ishodišta:
Najprej se zapeljemo v Dobrovo pri Ljubljani, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Polhovega Gradca. Le malo za vasjo Belica bomo prišli v vas Dvor, ki je izhodišče za našo turo. Veliko parkirišče na začetku vasi (gledano iz smeri Ljubljane) je namenjeno gostom bližnje okrepčevalnice (po dogovoru z zaposlenimi v okrepčevalnici, pa je možno avto pustiti tudi na omenjenem parkirišču). Nekaj mest za parkiranje je tudi pri koncu naselja.
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Tošč
Prosječna ocjena izleta: 9,5/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Dvor - Polhograjska Grmada Dvor - Polhograjska Grmada Dvor - Polhograjska Grmada Dvor - Polhograjska Grmada Dvor - Polhograjska Grmada Dvor - Polhograjska Grmada Dvor - Polhograjska Grmada Dvor - Polhograjska Grmada Dvor - Polhograjska Grmada Dvor - Polhograjska Grmada Dvor - Polhograjska Grmada Dvor - Polhograjska Grmada Dvor - Polhograjska Grmada Dvor - Polhograjska Grmada Dvor - Polhograjska Grmada Dvor - Polhograjska Grmada Dvor - Polhograjska Grmada Dvor - Polhograjska Grmada Dvor - Polhograjska Grmada Dvor - Polhograjska Grmada Dvor - Polhograjska Grmada Dvor - Polhograjska Grmada Dvor - Polhograjska Grmada Dvor - Polhograjska Grmada Dvor - Polhograjska Grmada Dvor - Polhograjska Grmada Dvor - Polhograjska Grmada Dvor - Polhograjska Grmada Dvor - Polhograjska Grmada Dvor - Polhograjska Grmada Dvor - Polhograjska Grmada Dvor - Polhograjska Grmada Dvor - Polhograjska Grmada Dvor - Polhograjska Grmada Dvor - Polhograjska Grmada Dvor - Polhograjska Grmada Dvor - Polhograjska Grmada Dvor - Polhograjska Grmada Dvor - Polhograjska Grmada Dvor - Polhograjska Grmada Dvor - Polhograjska Grmada Dvor - Polhograjska Grmada Dvor - Polhograjska Grmada Dvor - Polhograjska Grmada
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Dvor - Polhograjska Grmada
orchigu     
24.7.2021 11:48:30
Prehodila 20.7.2021, plan je bil it samo na Malo grmado. Res cudovita pot, dobrsen del poti tudi skozi gozd po senci. Sama sem na poti srecala gospoda, gorskega vodnika, ki mi je na razcepu pri lovski koci predlagal, da grem krozno varianto najprej desno na Polhograjsko grmado in potem nazaj cez Malo grmado. To je bila super odlocitev, pot fenomenalna, pa ce smo tako blizu Polhograjske grmade, se res splaca povzpet tja za razglede, ki jih Mala grmada ne ponuja toliko. Je pa lustna krozna pot, ce se vrnemo cez Malo grmado, definitivno priporocam.
Edit: pri vodnjaku ob mojem obisku table, ki nas usmeri na zacetek poti ni bilo, ampak se ni problem znajt nasmeh
Glede parkirisca: med tednom so mi brez problema dovolili parkirat pri gostiscu, je pa rekla gospa, da je za vikend to precejsen problem. Ta parking na koncu vasi je pa tko... malo makadama nasproti ene hise, mogoce za par avtomobilov.
senicaj     
24.7.2021 12:58:54
Lep opis pohoda na Grmado. V kolikor si pozoren,slika 32, opaziš na levi strani malo nad potjo naravno okno. Priporočam, da si ga drugič ogledaš. Poleg tvojega opisa poti se najde še veliko lovskih poti, katere peljejo na in okoli celotne Grmade.nasmehjezik
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje