Planinarenje

Planinarenje

Maria Waldrast - Lämpermahdspitze

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Stubaierske AlpeLämpermahdspitze / Maria Waldrast - Lämpermahdspitze
   Maria Waldrast - Lämpermahdspitze (pot preko severnega grebena)  
Autor opisa:pg
Vrijeme hodanja: 3 h 15 min
Ishodište: Maria Waldrast (1638 m)
Cilj: Lämpermahdspitze (2595 m)
Visinska razlika: 957 m
Visinska razlika (po putu): 957 m
Zahtijevnost: veoma zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: veoma zahtjevno
Zemljovid: Innsbruck und Umgebung, 31/5 1:50.000; Outdooractive Stubai Wanderkarte
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča pri Marii Waldrast, najvišje ležeči romarski postaji v Avstriji, se sledeč oznakam za Serles inLämpermahdspitze odpravimo po poti, ki takoj za cerkvijo zavije na levo v gozd. Preko pašnih območij nadaljujemo po stezici, ki kmalu preči meliščnato grapo v vzhodnem ostenju Serlesa. V nadaljevanju nas odlično označena pot vodi po čedalje redkejšem visokogorskem gozdu, ki ga višje zamenja rušje, še dvakrat pa prečimo izteka strmih grap, ki se izvijata s skalnih strmin nad nami. Po dobri uri hoje od izhodišča preidemo na odprta travnata pobočja v osrčju Serlesove skupine, razpre pa se nam tudi lep pogled na južno ležeči del pogorja, kjer prvenstvo zasedata Lämpermahdspitze in Peilspitze. Stezi, ki v okljukih preči zmerno strmo pobočje, sledimo vse do prevala Serlesjöchl, kjer se pot z Marie Waldrast združi z daljšo alternativno pristopno potjo iz Kampla v Stubajski dolini.

S sedla se s pomočjo smerokaza usmerimo levo na sprva nekoliko slabše vidno stezo, ki preči pobočje pod strmimi pečinami Rote Wanda (lažja pot, ki preči pod vrhovi južnega dela Serlesove skupine in nam ponuja alternativno možnost vrnitve k Marii Waldrast, v začetku vzpona s prevala poteka le nekaj metrov nižje). Po prehodu pod velikim breznom v ostenju Rote Wanda steza preči melišče, na robu katerega sneg pogosto ostane tudi do poletja. Zatem preplezamo strmo, a ne preveč težavno skalno stopnjo in v okljukih sledimo značilnim avstrijskim oznakam do neimenovanega travnatega grebenskega vrha, od koder se nam odkrije nadaljevanje grebenske poti na Lämpermahdspitze.

Tu sledimo oznakam, ki nas zanesljivo vodijo neposredno po mestoma izpostavljenem grebenu ali tik pod njim na njegovi zahodni strani. Na nekaj mestih moramo lažje poplezati (I), sicer pa je pot po zahtevnem terenu elegantno speljana in odlično označena. Po cca. 15 minutah preidemo pod vršno stavbo Lämpermahdspitza, sledeč oznakam prestopimo izpostavljen del grebenske rezi in se usmerimo na desno na zahodna pobočja gore. Prečenje v nadaljevanju poteka nad velikimi melišči, ki padajo globoko v Stubajsko dolino, sicer še vedno dobro označena pot pa je mestoma precej krušljiva in rahlo izpostavljena. Na dveh mestih moramo preplezati krajša pragova (I). Kmalu pot zavije proti vršnemu grebenu Lämpermahdspitza, do katerega nas loči razmeroma netežaven kamin z edinim varovalom na poti. Za njim pod predvrhom Lämpermahdspitza pristopimo na nekoliko širši greben, ki nas v nekaj minutah udobno pripelje do razglednega vrha s kovinskim križem.

Z izjemo malo uporabne stope v kaminu je celotna pot nezavarovana in mestoma dokaj izpostavljena, zato kljub razmeroma nizkim tehničnim oviram (zahtevnost plezanja je do največ I+) in kratki dolžini vzpona s Serlesjöchla zahteva ustrezne gorniške izkušnje in zanesljive vremenske pogoje. Vzpon po navadi kombiniramo s pristopom na znameniti Serles, saj sta obe gori s prevala Serlesjöchl dostopni v okviru ene ure zložne hoje. Na Lämpermahdspitze se je možno povzpeti tudi po lažji poti, ki na vrh pripelje z juga.
Pristup do ishodišta:
Iz Ljubljane se zapeljemo po avtocesti mimo Salzburga v smeri proti Münchnu. V večnivojskem križišču Dreieck Inntal se usmerimo na cesto A93 v smeri Innsbruck/Kufstein/Brenner. Ob vrnitvi v Avstrijo nadaljujemo do razcepa z izvozom Innsbruck-Mitte. Tu ne zavijemo proti Innsbrucku, temveč nadaljujemo po avtocesti A13 v smeri proti prelazu Brenner. Po avtocesti nadaljujemo vse do kraja Matrei am Brenner, kjer zavijemo na izvoz 19-Matrei. Zatem se usmerimo na cesto B182 in ji sledimo do vasice Mützens, kjer se s pomočjo zanesljivih oznak usmerimo na vse ožjo cesto, ki nas po prečenju zapornice (voznina znaša 6 evrov za osebni avtomobil) v nekaj kilometrih pripelje do parkirišča v bližini gostilne in samostanske cerkve.

Alternativo ponuja vožnja skozi severno Italijo: v tem primeru se iz osrednje Slovenije po avtocesti A2 zapeljemo do enega izmed mejnih prehodov z Avstrijo in nadaljujemo pot do Lienza. Tu nadaljujemo po cesti 100 in se mimo prehoda Prato alla Drava zapeljemo v Italijo. V Italiji sledimo cesti SS49 vse do stičišča z avtocesto A22 v smeri proti prelazu Brenner. Za prelazom nadaljujemo v smeri proti Innsbrucku do izvoza 19-Matrei pri kraju Matrei am Brenner. Od tam nadaljujemo po zgoraj opisani poti.
Pokraj puta:
Serlesjöchl (2384m)
Prosječna ocjena izleta: 10/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Maria Waldrast - Lämpermahdspitze Maria Waldrast - Lämpermahdspitze Maria Waldrast - Lämpermahdspitze Maria Waldrast - Lämpermahdspitze Maria Waldrast - Lämpermahdspitze Maria Waldrast - Lämpermahdspitze Maria Waldrast - Lämpermahdspitze Maria Waldrast - Lämpermahdspitze Maria Waldrast - Lämpermahdspitze Maria Waldrast - Lämpermahdspitze Maria Waldrast - Lämpermahdspitze Maria Waldrast - Lämpermahdspitze Maria Waldrast - Lämpermahdspitze Maria Waldrast - Lämpermahdspitze Maria Waldrast - Lämpermahdspitze Maria Waldrast - Lämpermahdspitze Maria Waldrast - Lämpermahdspitze Maria Waldrast - Lämpermahdspitze Maria Waldrast - Lämpermahdspitze Maria Waldrast - Lämpermahdspitze Maria Waldrast - Lämpermahdspitze Maria Waldrast - Lämpermahdspitze Maria Waldrast - Lämpermahdspitze Maria Waldrast - Lämpermahdspitze Maria Waldrast - Lämpermahdspitze Maria Waldrast - Lämpermahdspitze Maria Waldrast - Lämpermahdspitze Maria Waldrast - Lämpermahdspitze Maria Waldrast - Lämpermahdspitze Maria Waldrast - Lämpermahdspitze Maria Waldrast - Lämpermahdspitze Maria Waldrast - Lämpermahdspitze Maria Waldrast - Lämpermahdspitze Maria Waldrast - Lämpermahdspitze Maria Waldrast - Lämpermahdspitze Maria Waldrast - Lämpermahdspitze Maria Waldrast - Lämpermahdspitze Maria Waldrast - Lämpermahdspitze Maria Waldrast - Lämpermahdspitze Maria Waldrast - Lämpermahdspitze Maria Waldrast - Lämpermahdspitze Maria Waldrast - Lämpermahdspitze Maria Waldrast - Lämpermahdspitze
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem,
Diskusija o izletu Maria Waldrast - Lämpermahdspitze
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje