Planinarenje

Planinarenje

Becherhaus - Wilder Pfaff

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Stubaierske AlpeWilder Pfaff / Becherhaus - Wilder Pfaff
   Becherhaus - Wilder Pfaff (preko vzhodnega grebena (II+/I-II))  
Autor opisa:pg
Vrijeme hodanja: 2 h 45 min
Ishodište: Becherhaus (3195 m)
Cilj: Wilder Pfaff (3456 m)
Visinska razlika: 261 m
Visinska razlika (po putu): 261 m
Zahtijevnost: veoma zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: veoma zahtjevno
Zemljovid: Stubaier Alpen Hochstubai, 31/1 1:25.000; Outdooractive Stubai Wanderkarte
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem, cepin, dereze
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Opis puta:
Od koče se spustimo po grebenu, ki vodi proti Wilder Freigerju in naprej v Stubajsko dolino. Po nekaj minutah spusta po vklesanih stopnicah se ob vznožju vzpetine Becherfelsen usmerimo na levo na pot, ki ostro zavije navzdol proti ledeniku Übeltalferner. Pri strmem, a kratkem spustu do ledenika nam pomaga jeklenica in nekaj stop.
Pri robu ledenika se pripravimo na ledeniško prečenje v smeri dobro vidne Müller Hütte in vzhodnega grebena Wilder Pfaffa zahodno od nje; v megli je orientacija otežkočena.
V visoki sezoni nam bodo pri prečenju ledenika pomagale gazi, ki pa jih je praviloma več - bolje je, da ne zaidemo prenizko in sledimo sledem, ki jih občasno potrjujejo markirne palice. Ledenik je mestoma razpokan, vendar so luknje razvidne in praviloma označene.
Pod skalnato gmoto, ki gosti Müller Hütte, sprva zavijemo rahlo proti jugu, nato pa južno pod ostenjem veznega grebena med Wilder Freigerjem in Wilder Pfaffom prečimo do ugodnega prehoda na greben, ki se nahaja okoli 200 dolžinskih metrov zahodneje od najnižje grebenske točke. Do najugodnejšega pristopa na greben nas bodo praviloma usmerjale stopinje.

Na ustreznem mestu se preko krušljivega grušča strmo povznemo na grebensko rez in po njej nadaljujemo proti zahodu. Kolikor nismo pristopili prenizko, se bomo kmalu srečali z markacijami, ki nas bodo od tedaj neprekinjeno vodile do vrha. Opozorilo: do mesta, kjer se pojavijo oznake, je greben precej neugoden in izrazito krušljiv, zato je smotrno, da nanj ne pristopimo prezgodaj.
Po prehodu manjše vzpetine v grebenu se le-ta nekoliko spusti po dokaj krušljivem svetu, ki zahteva previden korak. Zatem se nekoliko razširi in ponudi precej privlačno plezanje I. stopnje z nekaj krajšimi mesti II. Takšna smer nas pripelje do s palico in/ali velikim možicem zaznamovanega mesta nekje na sredini smeri. Za njim se greben postavi precej bolj pokonci, skala pa je od tu boljša.

Greben je v zgornjem delu zahtevnejši, na voljo pa nam je več sidrišč, ki omogočajo precej zanesljivo varovanje. Kmalu za prestopom kamnitih blokov na poti se znajdemo pred ključnim mestom: strmim, izpostavljenim, vendar kratkim skokom, ki doseže visoko II. stopnjo. Za njim nam edina konvencionalna varovala na poti - jeklenica in stope - pomagajo preko nagnjene plošče. Do vrha sledi manj zahtevno, vendar mestoma zračno poplezavanje po in južno od grebenske rezi. Vzpon po grebenu praviloma zahteva 1-1,30 h.

Vzhodni greben Wilder Pfaffa je lažja, kratka in precej priljubljena plezalna smer, ki jo gorniki praviloma opravijo v sklopu klasične visokogorske ture Stubajskih Alp, ki povezuje vzpone na Wilder Freiger, Wilder Pfaff in Zuckerhütl. Plezanje je večinoma I. stopnje z nekaj mesti II; greben razen na posameznih delih ni pretirano zračen, je pa mestoma precej krušljiv, zato zahteva neprestano koncentracijo in previden korak. Na najtežjih mestih dobro opremljena smer omogoča ustrezno varovanje, preko neugodne nagnjene plošče pa nam pomaga tudi nekaj metrov jeklenice.
Manj izkušenim priporočam varovanje z vrvjo oziroma spremstvo gorskega vodnika.

Kolikor smo do Berherhaus pristopili iz Stubajske doline v Avstriji, za vrnitev priporočam veliko lažjo in krajšo pot, ki se z vrha spusti po zahodnem pobočju Wilder Pfaffa in pod Zuckerhütlom preči ledenik Sulzenauferner, kasneje pa se spusti proti prelazu Fernaujoch. Od tam lahko nadaljujemo pot proti žičnici Schaufeljochbahn in se z njo spustimo do spodnje postaje žičnice pri Mutterbergalm, ali pa se do slednje spustimo peš preko smučišča "Stubaier Gletscher" in mimo Dresdner Hütte. Od spodnje postaje žičnice nas do izhodišča čaka še kakšne pol ure spusta po prijetni gozdni poti.
Pristup do ishodišta:
Iz Ljubljane se zapeljemo po avtocesti mimo Salzburga v smeri proti Münchnu. V večnivojskem križišču Dreieck Inntal se usmerimo na cesto A93 v smeri Innsbruck/Kufstein/Brenner. Ob vrnitvi v Avstrijo nadaljujemo do razcepa z izvozom Innsbruck-Mitte. Tu ne zavijemo proti Innsbrucku, temveč nadaljujemo po avtocesti A13 v smeri proti prelazu Brenner. Z avtoceste zavijemo pri izvozu 10-Schönberg in udobni cesti po Stubajski dolini sledimo do krajev Neustift im Stubaital, središča Stubajske doline, in Volderau, kjer se še vedno široka asfaltna cesta prične nekoliko izraziteje vzpenjati v smeri Mutterbergalm in smučišča Stubaier Gletscher. Kmalu na levi zagledamo velik slapa Grawa in parkirišče pri istoimenski planini; tu je prvo izhodišče za vzpon proti Sulzenauhütte. Po nekaj minutah nadaljnje vožnje parkiramo na precej prostornem namenskem parkirišču, ki nam omogoča najlagodnejši pristop h koči, in kjer pri izhodišču opazimo veliko informativno tablo s poudarkom na vzponu k Sulzenauhütte.
Do koče Becherhaus sledimo poti, ki preči pod vrhom Wilder Freigerja (glej opis vzpona proti koči: http://www.hribi.net/izlet/parkirisce_sulzenauhutte_becherhaus_mimo_sulzenauhutte_in_preko_sedla_seescharte/51/3381/8129)

Alternativo ponuja vožnja skozi severno Italijo: v tem primeru se iz osrednje Slovenije po avtocesti A2 zapeljemo do enega izmed mejnih prehodov z Avstrijo in nadaljujemo pot do Lienza. Tu nadaljujemo po cesti 100 in se mimo prehoda Prato alla Drava zapeljemo v Italijo. V Italiji sledimo cesti SS49 vse do stičišča z avtocesto A22 v smeri proti prelazu Brenner. Za prelazom nadaljujemo v smeri proti Innsbrucku do izvoza Schönberg. Od tam nadaljujemo po zgoraj opisani smeri.

Do koče se je sicer moč hitreje povzpeti iz doline Ridnauntal v Italiji, vendar bi se bilo v tem primeru smotrno vrniti le po opisani poti, ki je v sestopu še zahtevnejša.
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Zuckerhütl
Prosječna ocjena izleta: 10/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Becherhaus - Wilder Pfaff Becherhaus - Wilder Pfaff Becherhaus - Wilder Pfaff Becherhaus - Wilder Pfaff Becherhaus - Wilder Pfaff Becherhaus - Wilder Pfaff Becherhaus - Wilder Pfaff Becherhaus - Wilder Pfaff Becherhaus - Wilder Pfaff Becherhaus - Wilder Pfaff Becherhaus - Wilder Pfaff Becherhaus - Wilder Pfaff Becherhaus - Wilder Pfaff Becherhaus - Wilder Pfaff Becherhaus - Wilder Pfaff Becherhaus - Wilder Pfaff Becherhaus - Wilder Pfaff Becherhaus - Wilder Pfaff Becherhaus - Wilder Pfaff Becherhaus - Wilder Pfaff Becherhaus - Wilder Pfaff Becherhaus - Wilder Pfaff Becherhaus - Wilder Pfaff Becherhaus - Wilder Pfaff Becherhaus - Wilder Pfaff Becherhaus - Wilder Pfaff Becherhaus - Wilder Pfaff Becherhaus - Wilder Pfaff Becherhaus - Wilder Pfaff Becherhaus - Wilder Pfaff Becherhaus - Wilder Pfaff Becherhaus - Wilder Pfaff
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem,
Diskusija o izletu Becherhaus - Wilder Pfaff
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje