Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasaj
Planinski venci / Visoke Ture / Ankogel / Mallnitz - Ankogel

Mallnitz - Ankogel

Print
Ishodište: Mallnitz (1215 m)
Širina/Dužina: 47,0148°N 13,1853°E
Vrijeme hodanja: 7 h
Zahtijevnost: zahtjevan označeni put
Visinska razlika: 2037 m
Visinska razlika po putu: 2100 m
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto): čelada
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Pogleda: 21.118
 4 osobe voli ovu objavu
Broj slika: 50
Broj komentara: 10
Pristup do ishodišta:
Iz Spittala vozimo prema Lienzu, ali samo do naselja Möllbrücke. U spomenutom naselju uočavamo oznake za Mallnitz i alpsku cestu na Großglockneru. Ovu cestu pratimo do naselja Obervellach, gdje nas putokazi za Mallnitz usmjeravaju desno. Iza sela cesta se počinje strmije uspinjati i nakon nekoliko kilometara uspona dovodi nas u alpsko mjesto Mallnitz. Naprijed se vozimo nekoliko kilometara do donje stanice žičare na Ankogelu (Ankogelbahn), gdje parkiramo na velikom parkiralištu.
Opis puta:
Na kraju parkirališta s lijeve strane ceste primijetit ćemo putokaze koji nas usmjeravaju lijevo na skijašku stazu. Staza se dalje dosta strmo uspinje po skijaškoj stazi, a povremeno prolazi i kroz šumu ili planinskom cestom. Ako negdje na stazi skrenemo s markirane staze možemo slijediti i planinsku cestu ili skijašku stazu. Nakon dobrih sat vremena hoda od polazišta dolazimo do srednje stanice žičare gdje se nalazi i planinarski dom Hochalmblick. Malo iznad planinarskog doma su putokazi, koji nas upućuju naprijed na skijašku stazu. Staza u početku prolazi po travnatim padinama s lijeve strane žičare, a potom lagano skreće udesno i preko potočića nas dovodi na desnu stranu žičare. Staza se zatim uspona paralelno sa žičarom prema prevoju Etschlsattel (2546m). Malo prije sedla s lijeve strane također se spaja staza od planinarskog doma Mindener Hütte. Na prevoju idemo lijevo i slijedi samo kraći uspon do gornje stanice žičare.
Od gornje postaje nastavljamo ravno u smjeru Hannoverhausa, a desno vodi direktna i nekoliko minuta kraća staza prema Ankogelu. Od gornje stanice žičare do doma imamo cca 15 minuta uspona.
Kod planinarskog doma slijedimo putokaz Ankogel. Prvo se malo spuštamo do manjeg prijevoja gdje idemo desno, lijevo staza vodi prema vrhovima Grauleiten i Plattenkogel. Nekoliko metara ispod sedla ponovno dolazimo do križanja gdje se s desne strane spaja direktna staza od gornje stanice žičare. Ovaj put idemo lijevo, a zatim u blagom spustu prelazimo južne padine ispod navedenih vrhova. Dolaskom do putokaza nastavljamo ravno u smjeru Ankogela. Nakon nekoliko minuta hoda ponovno dolazimo do putokaza gdje idemo lijevo prateći oznake Ankogel. Nakon kratkog uspona po relativno blagoj padini, staza skreće blago ulijevo i počinje se uspinjati uz ledenjak Lassacher Kees. Ledenjak je relativno blag i nema pukotina. Nakon toga staza ponovno skreće lijevo i uspinje se prema usjeku Radeck Scharte. Na usjeku idemo desno i po stjenovitom grebenu dolazimo do vrha Kleine Ankogel. Greben od usjeka prema vrhu je na nekim mjestima malo eksponiran, ali na suhom ne stvara probleme.
S vrha idemo lijevo i nastavljamo glavnim grebenom. Staza prema vrhu Ankogel zatim prolazi desnom stranom grebena i postaje malo zahtjevnija. Istočna padina Ankogela po kojoj se uspinjemo prilično je strma i na nekim mjestima opasna za klizanje. Također moramo biti oprezni, jer granitne ploče po kojima se uspinjemo nisu baš sve stabilne. Prema vrhu staza zatim skreće blago ulijevo i dovodi nas do križa i upisne kutije. Pravi vrh stižemo ako od križnice nastavimo nekoliko desetak metara po eksponiranom grebenu.
.
zemljovid puta - Ankogel
Ob poti: Hochalmblick (1940m), Etschlsattel (2546m), Bergstation Ankogel (2636m), Hannoverhaus (2720m), Radeck Scharte (2872m), Kleine Ankogel (3096m)
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, panorama, upisna knjiga
Slike:
Mallnitz - Ankogel1
Mallnitz - Ankogel2
Mallnitz - Ankogel3
Mallnitz - Ankogel4
Mallnitz - Ankogel5
Mallnitz - Ankogel6
Mallnitz - Ankogel7
Mallnitz - Ankogel8
Mallnitz - Ankogel9
Mallnitz - Ankogel10
Mallnitz - Ankogel11
Mallnitz - Ankogel12
Mallnitz - Ankogel13
Mallnitz - Ankogel14
Mallnitz - Ankogel15
Mallnitz - Ankogel16
Mallnitz - Ankogel17
Mallnitz - Ankogel18
Mallnitz - Ankogel19
Mallnitz - Ankogel20
Mallnitz - Ankogel21
Mallnitz - Ankogel22
Mallnitz - Ankogel23
Mallnitz - Ankogel24
Mallnitz - Ankogel25
Mallnitz - Ankogel26
Mallnitz - Ankogel27
Mallnitz - Ankogel28
Mallnitz - Ankogel29
Mallnitz - Ankogel30
Mallnitz - Ankogel31
Mallnitz - Ankogel32
Mallnitz - Ankogel33
Mallnitz - Ankogel34
Mallnitz - Ankogel35
Mallnitz - Ankogel36
Mallnitz - Ankogel37
Mallnitz - Ankogel38
Mallnitz - Ankogel39
Mallnitz - Ankogel40
Mallnitz - Ankogel41
Mallnitz - Ankogel42
Mallnitz - Ankogel43
Mallnitz - Ankogel44
Mallnitz - Ankogel45
Mallnitz - Ankogel46
Mallnitz - Ankogel47
Mallnitz - Ankogel48
Mallnitz - Ankogel49
Mallnitz - Ankogel50
Rasprava o izletu Mallnitz - Ankogel
triglavski8. 07. 2008 00:00:00
Lani 25. septembra vreme ni obetalo najbolje, ker pa je bilo že vse spakirano sem se že popoldan odpravil na pot Bovec - Trbiž - Spittal - Obervellach - Mallnitz. Večer v Mallnitzu je deloval precej zapuščeno, zato sem odšel kmalu na počitek. Glede na vremensko napoved, da sprva nekako še bo, sem štartal že pred 4. jutranjo uro. Od spodnje postaje žičnice sem jo ubral kar po smučišču in delno po cesti proti koči Hochalmblick (med tednom zaprta)ter seveda takoj naprej. Sicer dolgočasno pot sem si krajšal z opazovanjem neba in razvojem oblačnosti pa tudi iskanjem markacij. Ob prvem svitu sem prišel do zgornje postaje žičnice ter skočil še do koče Hanoverhaus, ki je sicer malo iz poti. Tudi ta je seveda v tem času že zaprta, našel pa sem bivak v spodnjem prostoru, ki naj bi bil namenjen le v nuji, ima pa 6-8 ležišč in peč na drva. Do tu 2.45 h. Seveda takoj nadaljujem po poti 502 sprva rahlo navzdol in naokoli vse do križišča, kjer pot (520) končno zavije gor proti. Sneg prične nekje na okoli 2600 m, sprva le snežne zaplate, nad 2700 m, to je na robu morene pa se že najde povezan, seveda pa je še vedno možno tudi po kopnem. Sneg drži, tako, da je hoja lagodna. Vršni del je v tem času že zagrnila megla, tako kot sosede naokoli, le dol proti dolini je čisto. Na Malem Ankoglu si navežem dereze in palice zamenjam s cepinom. Sledim gazi predhodnikov izpred nekaj dni, ki pa so bolj rinili v kopne skale, kot pa se držali označene poti, zato jo ubiram po svoje po snegu. Kmalu dosežem križ, vendar nadaljujem še tistih nekaj metrov po grebenu, kjer dosežem najvišjo točko. Pot od zgornje koče do vrha opravim v 2 urah. Zatem se vrnem do križa, celo megla se počasi razkadi, za kar je zaslužen rahel SV veter. Po kakšne pol ure postanka na vrhu se obrnem v nasprotno smer in ob 13.30 sem že v sončni dolini. In na tako znani gori tistega dne razen nekaj gamsov in svizcev nisem srečal nikogar.
NEIC00825. 08. 2008 00:00:00
Ali ni nujno najeti vodnika za obisk gora v Avstriji?
Mravlja19839. 07. 2009 00:00:00
Pozdravljeni.

Zanimam se za omenjeno turo. Zanima me, kako je s tem ledenikom. Je možno poleti na vrh brez derez in cepina? Sicer piše, da poleti ni treba a se rajši prepričam. Kako pa je s čelado v Avstriji? Je obvezna?

Hvala in LP
čemšeničan9. 07. 2009 00:00:00
Na Ankoglu sem bil 21.7.2007,takrat tistega leta zima ni bila obdarjena z obilo snega,s seboj pa sem vseeno imel dereze in cepin potreboval nisem ne derez ne cepina prečenje po ledeniku se je dalo brez,toda previdno,bil sem brez čelade.Za letošnji vzpon ti priporočam,da vzameš s seboj dereze in cepin,ker je v visokogorju še veliko snega,mislim,da med malim in velikim Ankoglom nebo šlo letos brez derez in cepina.Za čelado pa se odloči sam,takrat jo ni imev nihče ne midva,ki sva bila tisti dan edina Slovenca na vrhu ne Avstrijski planinci.Ko boš opravl turo mi pa sporoči.Pa srečno pot ti želim.
nisa20. 07. 2010 00:00:00
Pozdravljeni,

koliko časa porabimo od Ljubljane do spodnje postaje žičnice, in koliko od zgornje postaje do vrha Ankogla. Če je kdo bil letos tam, prosim, naj mi napiše kakšne so razmere: sneg itd...

Lep pozdrav!
mmalok21. 07. 2010 00:00:00
Od zgornje postaje do vrha smo mi v sobot 17. porabili 2,5 uri, prečiš le eno snezišče (ledenik), ki pa ima gaz in ni porblematičen, pri povratku pa lahko uporabiš ledenik za spust (kar konkretno skrajša čas sestopa). Stanje s slikami na http://www.pdmaticams-drustvo.si pod album slik. Želim vam vsaj takšne razmere kot smo jih imeli mi.

LP
VanSims29. 08. 2011 00:00:00
Prva žičnica gre gor zjutraj ob 8.30, zadnja v dolino ob 16.00(stanje avgust 2011).

Zaključni greben je tehnično zahteven, izpostavljen in niti pod razno ni za vrtoglave.

Kljub temu turo toplo priporočam vsem, ki že imajo izkušnje z zahtevnimi potmi(ne nujno zelo zahtevnimi), naj pa to ne bo prva zahtevna pot.

Kar se tiče ledenika, prečimo njegov gornji ostanek. Palice so v veliko pomoč, lahko pa gremo tudi okoli po skalah, a previdno(nestabilne, krušljive). Stanje: poletje, 2011.
Okmodko3. 09. 2011 00:00:00
Kolikšna je pa kaj cena žičnice?
VanSims4. 09. 2011 00:00:00
Sem tudi pozabil povedati, da ne obratuje v ponedeljek in torek
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići