Planinarenje

Planinarenje

Obermoos - Zugspitze

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Severne apneniške AlpeZugspitze / Obermoos - Zugspitze
   Obermoos - Zugspitze (Stopselziehersteig)  
Vrijeme hodanja: 5 h
Ishodište: Obermoos (1220 m)
Cilj: Zugspitze (2962 m)
Visinska razlika: 1742 m
Visinska razlika (po putu): 1750 m
Zahtijevnost: veoma zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem, komplet za samoosiguranje
Preporučljiva oprema (zima): šljem, komplet za samoosiguranje, cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo mimo spodnje postaje žičnice za oznakami »Zugspitze / Wiener Neustädter Hütte«. Na začetku pot zavije nekoliko v desno nato pa se usmerimo levo na kolovoz, ki poteka ob gozdu po travnatem pobočju. Nekaj časa se tako vzpenjamo, nato pa pridemo do razpotja kjer nas smerokazi usmerijo levo v ruševje. Na poti skozi ruševje je vse več hudourniškega peska in kmalu nas napis na skali usmeri rahlo desno na nekoliko lepšo pot po travnatem terenu. S poti imamo sicer lep razgled na gore zahodno od kraja Ehrwald, vse lepši pa je tudi pogled na bližnje prepadne stene vrha Schneefernerkopf.
Pot nas nato kmalu pripelje na melišča in se prične še nekoliko strmeje vzpenjati. V nadaljevanju pot zavije nekoliko v levo in se za kratek čas ponovno vzpne po nekoliko bolj poraščenem pobočju. Višje pridemo ponovno na melišča po katerih se nekaj časa vzpenjamo v ključih. Levo s poti bomo tu opazili tudi še nekaj objektov stare žičnice.
V nadaljevanju nas pot pripelje na pobočja pod žičnico kjer je tudi označeno razpotje. Na razpotju nadaljujemo naravnost, levo navzdol pa vodi pot proti jezeru Eibsee. Pot, ki je občasno zavarovana z jeklenico nato preči nekoliko strmejša severna pobočja. Kasneje pot zavije desno in sledi le še kratek vzpon do koče Wiener Neustädter Hütte.
Pri koči nadaljujemo levo proti vzhodu in se nato vzpenjamo po melišču, ki nas pripelje do vstopa v zavarovani del poti.
Zavarovana pot se najprej zmerno vzpne ob jeklenici nato pa sledi vzpon skozi naravni preduh. V nadaljevanju se pot še nekaj časa strmo vzpenja s pomočjo številnih skob. Višje postane pobočje nekoliko manj strmo vendar večinoma še vedno zavarovano z jeklenico. Vmes je tudi nekaj nezavarovanih odsekov, ki pa niso pretirano zahtevni. Takšna pot nato poteka vse do grebena ob katerem se nahaja tudi opuščena zgradba stare gondolske žičnice. Na grebenu kjer je razpotje se nam z desne strani priključi za odtenek lažja pot od smučišča Zugspitze. Smučišče je sicer z vrhom povezano z gondolsko žičnico, do smučišča pa pelje tudi vlak.
Na razpotju nadaljujemo levo in se nato vzpenjamo po dobro urejeni zavarovani poti ob grebenu. S poti, ki poteka po vzhodni strani grebena imamo sicer ves čas lep razgled proti smučišču ter na bližnje vrhove nad smučiščem. Nekaj časa se vzpenjamo ob grebenu nato pa sledi še vzpon po stopnicah do zgornjih postaj gondolskih žičnic.
Če želimo iti še na vrh na katerem stoji križ, nadaljujemo po nemški strani mimo koče Münchener Haus in se usmerimo na kratko zavarovano pot proti vrhu. Pot se tu najprej malenkost spusti, nato pa se po lestvi vzpne do grebena kjer se nam priključijo zahtevnejše zavarovane poti z nemške strani. Sledi le še kratek vzpon po grebenu do vrha s katerega se nam odpre razgled proti ledeniku Höllentalferner ter na greben proti vrhu Alpspitze.
Pristup do ishodišta:
Skozi Karavanški predor se zapeljemo v Avstrijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Spittalu in naprej proti Lienzu (nekoliko za Spittalom se avtocesta konča). Naprej se peljemo po razmeroma lepi in široki cesti skozi Dravsko dolino, ki nas pripelje v Italijo. Cesta nas v nadaljevanju vodi mimo krajev Dobbiaco / Toblach in Brunico / Bruneck. Še naprej nadaljujemo po glavni cesti in se nato priključimo avtocesti proti Avstriji (smer Brenner, Innsbruck). V Innsbrucku nadaljujemo po avtocesti, ki poteka proti zahodu ob reki Inn (na avtocestnem križišču smer Innsbruck-West). Avtocesto zapustimo na izvozu za prelaz Fernpaß. Z vožnjo nadaljujemo preko omenjenega prelaza in ko se cesta prične spuščati nadaljujemo desno proti kraju Ehrwald (na izvozu so tudi table za Zugspitze). Ko se peljemo skozi kraj Ehrwald se najprej desno odcepi cesta proti žičnici Ehrwalder Almbahn. V omenjenem križišču nadaljujemo še naravnost, nato pa pridemo kmalu do križišča kjer se usmerimo desno proti žičnici Tiroler Zugspitzbahn. Parkiramo na parkirišču pri spodnji postaji gondolske žičnice.
Pokraj puta:
Wiener Neustädter Hütte (2213m)
Prosječna ocjena izleta: 10/10  (br. glasova=3)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze Obermoos - Zugspitze
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Obermoos - Zugspitze
VanSims     
12.9.2013
Pot je v redu opisana, tudi slike nazorne, popravil pa bi samo ime poti: "Stopselziehersteig".

Pot opravil v sklopu letošnjega dopusta. Je sicer 'zelo zahtevna' a tehnično po moje sodi v spodnji razred tovrstnih poti, izpostavljenost tudi ni ne vem kako silna. Se pa ne sme podcenjevati v kondicijskem smislu, gre za resen gorniški podvig na ravni recimo Triglava.

Sestopimo lahko z žičnico na tirolsko stran, če smo tam pustili avto. Obstajala naj bi tudi neka peš pot pa nisem točno siguren kje gre, kolikor se spomnim pa ne pripelje direkt do spodnje postaje.

Izkušenejši pa seveda lahko kombinirajo s kakimi zahtevnejšimi potmi(Höllentalsteig - skozi lepo sotessko) ali pa izjemno zahteven Jubileumsgrat(D, -III), ki pripelje na sosednji Alpenspitz.
Rok     
12.9.2013
Sem popravil na Stopselziehersteig.
Drugače pa sem bil na Zugspitze 3.9.2013. Sestopil sem po poti, ki jo omenjaš. Ta pot je še malo lažja, vendar nekoliko daljša. Z vrha sem se najprej spustil do smučišča in nato do koče Knorrhütte. Od tam pa proti kraju Ehrwald. Malo pod vrhom Zugspitze je tabla "Ehrwald - übers Gatterl - 6h".
Dol prideš na parkirišče pri žičnici Ehrwalder Almbahn. Nazaj do avta pa je potem še približno uro in pol hoje.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje