Planinarenje

Planinarenje

Cvetlin - Ravna Gora

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Cvetlin - Ravna Gora (po plezalni poti Velike Pećine)  
Autor opisa:Marx
Vrijeme hodanja: 1 h 20 min
Ishodište: Cvetlin (255 m)
Cilj: Ravna Gora (694 m)
Visinska razlika: 439 m
Visinska razlika (po putu): 450 m
Zahtijevnost: veoma zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem, komplet za samoosiguranje
Preporučljiva oprema (zima): šljem, komplet za samoosiguranje, cepin, dereze
Opis puta:
Od okrepčevalnice ali bližnje šole, katera se nahaja nekoliko bolj severno, gremo pa asfaltu navzgor. Pot se sprva zmerno vzpenja, nato pa se prehodno položi. Sledi nekaj strmih serpentin in pot nas pripelje do parkirišča pod kmetijo Švec (do sem lahko tudi z avtomobilom, a je prostora le za 4 vozila). Do tu pot ni markirana, a orientacijsko nezahtevna, saj ves čas hodimo po asfaltni cesti.
Od tu se proti zahodu nadaljuje pot na Kotarščak in Pusti duh.
Ob kmetiji Švec (hišna številka 165 in 167) se nadaljuje lažja pot, ki se zložno vzpne, mi pa gremo navzdol do bližnjega zazidanega izvira. Pot se nadaljuje ob robu koruzne njive in za tem preide v gozd. Tu pot postopoma postane bolj zahtevna in nas pripelje v deloma kamnit svet. Tu se vzpnemo po skalah, katere obdaja grmičevje in na vrhu tega dela prispemo do začetka plezalnega dela. Pot nadaljujemo po zavarovani previsni skalni pečini (med vzponom je malo stopov in klinov), nad katero se pot nekoliko položi in se nadaljuje po strmem pobočju, ki je nevarno za zdrs. V nadaljevanju pot prehodno postane še nekoliko manj strma, nato pa se ponovno prične zelo strmo vzpenjati. Višje se ob poti ponovno pojavijo jeklenice, pot pa nad njimi zavije desno in nas pripelje do križa, od koder se nam odpre lep razgled.
Od križa nadaljujemo proti severu po zložni poti, katera se priključi lažji poti, le ta pa se malo naprej ponovno razcepi na dva dela.
Nadaljujemo rahlo desno (naravnost Velika vrata) po spet bolj strmi poti, katera pa se položi še pred domom Pusti duh.
Od doma gremo po cesti sprva navzdol in mimo razpotja za Kotarščak ter mimo razpotja za Cimerplac. Pot se nato vzpne do cerkve Pusti Duh, od katere je do vrha z razglednim stolpom le še minuta hoda.
Filićev dom se od vrha nahaja še približno 5 minut hoje po cesti.
Pristup do ishodišta:
Če mejo med Slovenijo in Hrvaško prečkamo na prehodu Varnica (pri Leskovcu) je Cvetlin prvi kraj na Hrvaškem.
Če prispemo na Hrvaško od drugod, pa se zapeljemo v Trakoščan, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Donje Višnjice. Cesti sledimo do kraja Cvetlin, kjer parkiramo v bližini okrepčevalnice Cvetlin.
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Cvetlin - Ravna Gora Cvetlin - Ravna Gora Cvetlin - Ravna Gora Cvetlin - Ravna Gora Cvetlin - Ravna Gora Cvetlin - Ravna Gora Cvetlin - Ravna Gora Cvetlin - Ravna Gora Cvetlin - Ravna Gora Cvetlin - Ravna Gora Cvetlin - Ravna Gora Cvetlin - Ravna Gora Cvetlin - Ravna Gora Cvetlin - Ravna Gora Cvetlin - Ravna Gora Cvetlin - Ravna Gora Cvetlin - Ravna Gora Cvetlin - Ravna Gora Cvetlin - Ravna Gora Cvetlin - Ravna Gora Cvetlin - Ravna Gora Cvetlin - Ravna Gora Cvetlin - Ravna Gora Cvetlin - Ravna Gora Cvetlin - Ravna Gora Cvetlin - Ravna Gora Cvetlin - Ravna Gora Cvetlin - Ravna Gora Cvetlin - Ravna Gora Cvetlin - Ravna Gora Cvetlin - Ravna Gora Cvetlin - Ravna Gora Cvetlin - Ravna Gora Cvetlin - Ravna Gora Cvetlin - Ravna Gora Cvetlin - Ravna Gora Cvetlin - Ravna Gora Cvetlin - Ravna Gora Cvetlin - Ravna Gora Cvetlin - Ravna Gora Cvetlin - Ravna Gora Cvetlin - Ravna Gora Cvetlin - Ravna Gora Cvetlin - Ravna Gora Cvetlin - Ravna Gora Cvetlin - Ravna Gora Cvetlin - Ravna Gora Cvetlin - Ravna Gora Cvetlin - Ravna Gora Cvetlin - Ravna Gora Cvetlin - Ravna Gora
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Cvetlin - Ravna Gora
jprim     
29.12.2013
V pomoč nama je bil tale opis poti, ampak ob stavku sledite njivi koruze pa sem se nasmejalavelik nasmehvelik nasmeh, tako da ta del bi bilo treba malo popravit, od stolpa pa sva nadaljevala do drugega doma, pa seveda pozabila, da potzrebujema kune.
Pa lep pozdravmežikanje
katja87     
3.7.2014
Včeraj na Ravno goro po plezalni poti velik nasmeh Lahko rečem le, da gre za krasno nižinsko plezalno pot mežikanje Od križa sva šla naprej še do Doma Pusti Duh, Cerkve Pusti Duh in razglednega stolpa. Vračala pa sva se čez navadno pot v Cvetlin.

Več slik iz ture si lahko ogledate na spletni strani Planinksega društva Matica Murska Sobota: http://www.mojalbum.com/pdmaticams/20140702-ravna-gora-plez-pot-velike-pecine/pogled-na-ravno-goro/21808576
3athlonetz     
18.11.2018
Opis poti je premalo dosleden. Namreč, pri zadnji hiši mora planinec zaviti levo in ne iti naravnost, kajti potem stopaš po lažji poti. Dobesedno je treba iti čez dvorišče mimo psa na ketni, kateremu se ne moreš izogniti, da ti ne podari odtis tac na hlače. Lastnik prav tako ni najbolj vesel nenapovedanih obiskov. Zato priporočam pot, ki zavije že pred parkiriščem levo. Na koncu ceste nato treba slediti skalam. Vhod v plezalni del poti pa je z desne strani največje skalne gmote na spodnji strani. Ena možnost še je, da v glavnem križišču v Cvetlinu zaviješ levo in nato po nekaj sto metrih nekje na desni strani poiščeš cesto, ki vodi k bližini pl. poti. Klini so pa v dobrem stanju. Lp
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje