Planinarenje

Planinarenje

Žarovnica - Ravna Gora

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Žarovnica - Ravna Gora (Babice)  
Autor opisa:Marx
Vrijeme hodanja: 1 h 30 min
Ishodište: Žarovnica (240 m)
Cilj: Ravna Gora (694 m)
Visinska razlika: 454 m
Visinska razlika (po putu): 460 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nezahtjevno
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Pot se uradno začne pri železniški postaji v Lepoglavi, vendar je od tam do "našega" izhodišča 3 ure hoje po asfaltni cesti.
Mi bomo pot začeli v vasi Žarovnica, kjer bomo na drugem križišču iz smeri Kamenice zagledali bele planinske oznake. Od tu gremo levo v smeri Glažari in Golubi ter prispemo do mostička, kjer je tudi nekaj primernih parkirnih mest. Ko prečkamo mostiček smo v vasi Kameničko Podgorje, asfaltna pot pa se prične vzpenjati skozi vas. Ko se asfaltna cesta prične spuščati nadaljujemo desno v gozd. Skozi gozd hodimo najprej po širši makadamski cesti, nato pa od prvega razpotja naprej nadaljujemo po ožji vlaki, kjer pot postane bolj strma. Višje se vlaka spremeni v stezo, le ta pa nas pripelje do skalnatega dela Babice. Skalnati del tehnično ni zahteven, je pa v mokrem nevaren za zdrs. Na vrhu tega dela je razpotje, kjer se v levo odcepi pot proti razgledišču Glažareva pećina, mi pa nadaljujemo naravnost navzgor (navzdol se gre do skale Babice - ni označeno).
Od razpotja naprej se nekaj časa razmeroma strmo vzpenjamo, nato pa se pot položi in nas pripelje na pogosto precej blaten kolovoz. Kratek čas hodimo po kolovozu, nato pa prispemo na širšo makadamsko cesto, kjer se nam z desne skoraj neopazno priključi pot Lapornjak.
Nekaj 10 metrov bomo hodili po cesti, nato pa nadaljujemo levo v gozd, kjer prispemo do še enega odcepa proti razgledišču Glažareva pećina (odcep je primeren za tiste, ki so prišli po poti Lapornjak). Nekaj časa se kar strmo vzpenjamo, nato pa mimo krmišča za živali in lovske opazovalnice prispemo nazaj na cesto, po kateri bomo nato nekaj časa hodili. S ceste se kmalu odcepi še ena pot k že dvakrat omenjenemu razgledišču. Še nekoliko naprej prispemo do dolgega ovinka za katerim pridemo do grebena Ravne gore. Po cesti hodimo do enega od pasov iglastega gozda, kjer nas markacije povedejo levo. Od tu bomo nekaj časa hodili po ožji stezi, ki se nadaljuje po vzhodnem pobočju le nekaj metrov pod grebenom. Nadaljujemo skozi gozd, nato pa prispemo do poseke, kjer je steza bolj zaraščena. Od tu se nam odpre lep pogled na sever, kjer vidimo Ptujsko polje in vzhod, kjer razgled seže vse do Madžarske. Na koncu poseke je še eno razpotje, kjer se odcepi učna pot. Mi nadaljujemo rahlo desno in po nekaj minutah prispemo do razgledišča Balkon, od koder je še minuta hoda do planinskega doma Krešimir Filić, od tam pa 5 minut mimo vzletišča jadralnih padalcev do vrha.
Pristup do ishodišta:
a) Na Hrvaško prispemo preko MP Gruškovje / Macelj, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Trakoščanu in kraju Lepoglava. V Lepoglavi pri bencinski črpalki nadaljujemo naravnost v smeri Višnjica in Klenovski (desno center Lepoglava in Varaždin). V nadaljevanju bomo prišli v vas Vulišinec in Kamenički Vrhovec. Ko prispemo do table, ki označuje začetek naselja Žarovnica, zavijemo v križišču levo v smeri Kamenice. Naprej se peljemo skozi Kamenico, nato pa ponovno prispemo v Žarovnico. Tu sta dve križišči, mi pa parkiramo v bližini drugega (na desni strani se nahaja kleparstvo in v bližini je vedno veliko starih vozil).
b)Iz smeri Prekmurja se najprej zapeljemo v Varaždin, od tam pa nadaljujemo v smeri Ivanca. Na koncu Ivanca prispemo do kraja Lepoglava, kjer zavijemo desno proti Trakoščanu takoj za mostom na Bednji desno v smeri Višnjice in Klenovnik. Naprej kot pri zgornjem opisu.
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Žarovnica - Ravna Gora Žarovnica - Ravna Gora Žarovnica - Ravna Gora Žarovnica - Ravna Gora Žarovnica - Ravna Gora Žarovnica - Ravna Gora Žarovnica - Ravna Gora Žarovnica - Ravna Gora Žarovnica - Ravna Gora Žarovnica - Ravna Gora Žarovnica - Ravna Gora Žarovnica - Ravna Gora Žarovnica - Ravna Gora Žarovnica - Ravna Gora Žarovnica - Ravna Gora Žarovnica - Ravna Gora Žarovnica - Ravna Gora Žarovnica - Ravna Gora Žarovnica - Ravna Gora Žarovnica - Ravna Gora Žarovnica - Ravna Gora Žarovnica - Ravna Gora Žarovnica - Ravna Gora Žarovnica - Ravna Gora Žarovnica - Ravna Gora Žarovnica - Ravna Gora Žarovnica - Ravna Gora Žarovnica - Ravna Gora
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Žarovnica - Ravna Gora
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje