Planinarenje

Planinarenje

Dom pod Okićem - Čerga (Plešivica)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Žumberačka gora, Medvednica i MeđimurjeČerga (Plešivica) / Dom pod Okićem - Čerga (Plešivica)
   Dom pod Okićem - Čerga (Plešivica)   
Autor opisa:Marx
Vrijeme hodanja: 1 h
Ishodište: Dom pod Okićem (411 m)
Cilj: Čerga (Plešivica) (779 m)
Visinska razlika: 368 m
Visinska razlika (po putu): 390 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Od doma pod Okićem gremo na zahod in se po travniku spustimo do potoka Okićnice, kjer bomo zagledali vhod v gozd. V nadaljevanju prečkamo potok, pot pa postane precej strma, a se kmalu postopoma položi. Višje se pot še dodatno položi, mi pa stopimo iz gozda v vas Poljanica Okićka.
Sledi manj zanimiv del poti po asfaltni cesti, ki nas vodi skozi vas. Ko se višje cesta vrne v gozd, bomo ob poti opazili oznake za vas Kotari. Od tu še kako minuto hodimo po asfaltu, nato pa nadaljujemo levo na položen kolovoz (z desne se nam priključi pot iz vasi Rude). Ko zapustimo kolovoz in gremo levo na ožjo stezo, nas bo pot vodila skozi pas čemaža. Od tu naprej bo pot postala vse bolj strma in preko nekaj serpentin nas bo pripeljala na neizrazit greben Plešivice. Ko prispemo v pas bodike se strmina konča, nekoliko naprej pa se priključimo poti iz vasi Novo selo Okićko.
Sledi nekajminutni strm vzpon na predvrh, s katerega sledi kratek spust, nato pa še rahel vzpon na vrh Čerge, kjer se nahaja razgledni stolp in geodetska točka.
Pristup do ishodišta:
a)Preko MP Brežice / Bregana se zapeljemo na Hrvaško, avtocesto pa zapustimo na izvozu Samobor. Ko prispemo v omenjeni kraj gremo proti jugu v smeri Zagreba. Ob bencinski črpalki pri južnem izhodu iz mesta gremo desno in se naprej peljemo v smeri vasi Mirnovec in Kladje. Ko nas cesta pripelje do prevala s serpentinami gremo desno v vas Konščica in se nato peljemo proti zahodu v smeri vasi Terihaji. V nadaljevanju bomo ob cesti opazili oznake za Dom pod Okićem, ki nas usmerijo levo.
b) Iz Prekmurja in okolice Maribora se najprej zapeljemo do MP Gruškovje / Macelj in z vožnjo nadaljujemo po avtocesti do razcepa Jankomir, kjer zavijemo levo v smeri Ljubljane in Samobora. Avtocesto zapustimo na izvozu za Samobor, nato pa z vožnjo nadaljujemo po zgornjem opisu.
Ker je parkirišče ob domu premajhno za vse obiskovalce in tudi orientacijsko precej težko prispemo do njega, priporočam, da do koče prispemo po pešpoti iz Novega Sela Okićka.
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Dom pod Okićem - Čerga (Plešivica) Dom pod Okićem - Čerga (Plešivica) Dom pod Okićem - Čerga (Plešivica) Dom pod Okićem - Čerga (Plešivica) Dom pod Okićem - Čerga (Plešivica) Dom pod Okićem - Čerga (Plešivica) Dom pod Okićem - Čerga (Plešivica) Dom pod Okićem - Čerga (Plešivica) Dom pod Okićem - Čerga (Plešivica) Dom pod Okićem - Čerga (Plešivica) Dom pod Okićem - Čerga (Plešivica) Dom pod Okićem - Čerga (Plešivica) Dom pod Okićem - Čerga (Plešivica) Dom pod Okićem - Čerga (Plešivica) Dom pod Okićem - Čerga (Plešivica) Dom pod Okićem - Čerga (Plešivica) Dom pod Okićem - Čerga (Plešivica) Dom pod Okićem - Čerga (Plešivica) Dom pod Okićem - Čerga (Plešivica) Dom pod Okićem - Čerga (Plešivica) Dom pod Okićem - Čerga (Plešivica) Dom pod Okićem - Čerga (Plešivica) Dom pod Okićem - Čerga (Plešivica) Dom pod Okićem - Čerga (Plešivica) Dom pod Okićem - Čerga (Plešivica) Dom pod Okićem - Čerga (Plešivica) Dom pod Okićem - Čerga (Plešivica) Dom pod Okićem - Čerga (Plešivica) Dom pod Okićem - Čerga (Plešivica) Dom pod Okićem - Čerga (Plešivica)
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Dom pod Okićem - Čerga (Plešivica)
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje