Planinarenje

Planinarenje

Zagreb (Šestine) - Sljeme

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Žumberačka gora, Medvednica i MeđimurjeSljeme / Zagreb (Šestine) - Sljeme
   Zagreb (Šestine) - Sljeme (pot HPD (pot št. 52))  
Autor opisa:milos82
Vrijeme hodanja: 2 h 15 min
Ishodište: Zagreb (Šestine) (291 m)
Cilj: Sljeme (1033 m)
Visinska razlika: 742 m
Visinska razlika (po putu): 742 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Pot začnemo na parkirišču, se spustimo po cesti levo (od table za trg), mimo smučarskega servisa in bara. Hodimo še naprej po glavni ulici, a le do potoka (na vogalu pekarna) in do ulice Potočani, kjer zagledamo prve markacije in oznako poti 52. Asfaltna cesta se vzpenja po ulici mimo hiš in nas kmalu pripelje do table, ki označuje vstop v park Medvednica. Kmalu betonsko cesto v ostrem ovinku zapustimo (levo), cesta pa se spremeni v kolovoz in pozneje v široko, odlično označeno planinsko pot. Pot se nadaljuje skozi gozd, sledi nekoliko bolj strm del, ki pa se kmalu položi in nas pripelje do izvira vode (v času obiska suho). Pot se nato razcepi (sledimo oznakam za vrh) ter preči na nekaterih mestih kar strma pobočja (nevarno za zdrs). Kmalu zagledamo stolp na vrhu, pot pa se spremeni v širok kolovoz po širokem vršnem grebenu. Nadaljujemo naravnost, v smeri stolpa. Prečkamo asfaltno cesto, nadaljujemo mimo zapuščene končne postaje vzpenjače; kjer nas do vrha loči še nekaj korakov po stopnicah.
Na vrhu se nahaja gostinski lokal (Vidikovac). Žig vrha je vzidan v steno lokala žig. Zaradi gozda je razgled omejen le proti Gorjancem.
Pristup do ishodišta:
a) Iz centra Zagreba se čez Britanski trg zapeljemo na ulico Pantovčak, ki ji sledimo do konca (rondoja), zavijemo levo na Šestinski vijenac kaj kmalu pridemo do cerkve in pokopališča za njo (Šestinski trg), kjer se nahaja večje parkirišče.
b) Hrvaško mejo prečkamo v Rigoncih, nadaljujemo skozi Zaprešić, po Aleji Bologne ter Ilici. Kmalu na začetku Ilice zavijemo levo na Vrapčansko, ji sledimo cca. 2 km, zavijemo desno na Trdico, ji sledimo do ulice Krvarić iz katere nadaljujemo po ulici Mikulići, naprej na Lukšiće do Šestinske ceste in cerkve/pokopališča za katero se nahaja parkirišče kjer lahko pustimo avto. Ker gre za precej ozke in nepregledne ulice priporočamo uporabo zemljevida ali navigacije.
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Zagreb (Šestine) - Sljeme Zagreb (Šestine) - Sljeme Zagreb (Šestine) - Sljeme Zagreb (Šestine) - Sljeme Zagreb (Šestine) - Sljeme Zagreb (Šestine) - Sljeme Zagreb (Šestine) - Sljeme Zagreb (Šestine) - Sljeme Zagreb (Šestine) - Sljeme Zagreb (Šestine) - Sljeme Zagreb (Šestine) - Sljeme Zagreb (Šestine) - Sljeme Zagreb (Šestine) - Sljeme Zagreb (Šestine) - Sljeme Zagreb (Šestine) - Sljeme Zagreb (Šestine) - Sljeme
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Zagreb (Šestine) - Sljeme
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje