Planinarenje

Planinarenje

Gornja Bistra - Sljeme

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Gornja Bistra - Sljeme   
Autor opisa:Marx
Vrijeme hodanja: 2 h 15 min
Ishodište: Gornja Bistra (220 m)
Cilj: Sljeme (1033 m)
Visinska razlika: 813 m
Visinska razlika (po putu): 813 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Od parkirišča gremo naprej na jug. Orientacija je lahka ker je TV stolp na Sljemenu natančno pred nami. Pri hišni številki 60 se naša pot odcepi levo in gre preko potoka čez mostiček z modro ograjo (markacije na odcepu so zelo blede). Od mostička gremo naravnost v gozd in se hitro vzpnemo mimo nekaj vinskih kleti (tu se začnejo markacije). Od kleti gremo na naslednjem razpotju naravnost in pridemo v gozd, kjer bodo markacije narisane bolj na gosto. Kar je specifično za Medvednico je dejstvo da so poti oštevilčene - naša ima številko 42, katero bomo pogosto videli pod markacijo.
Ko pridemo v gozd se naša pot začne kar strmo vzpenjati. Pot poteka po gozdnem kolovozu in je na nekaj mestih zaraščena. Ob poti je tudi kratek odcep na razgledišče Panjevina. Ko se pot končno položi bomo hitro prišli na širši kolovoz in potem na asfaltno reševalno-transportno cesto smučišča Sljeme.
Na cesti bomo le deset metrov, potem pa gremo spet v gozd. Oznaka je na smreki, ampak jo je lahko spregledati. V gozdu bo pot spet nekoliko bolj zaraščena in strma, potem pa se položi in se vrne na cesto.
Zdaj bomo na cesti ostali kakšno minuto in prišli do koče Oštrica. Tu je razpotje nekaj poti in izvir, kjer se lahko okrepčamo, mi pa bomo nadaljevali naprej v smeri Markov travnik, ampak le do naslednjega prečkanja asfaltne ceste, kjer bomo nadaljevali navzgor v smeri Činovničke livade. Po nekaj časa hoje skozi gozd po položni poti bomo prišli do predela Krumpirište, kjer se začne smučarki del Medvednice.
Po smučišču gremo po levi vzhodni strani in po nekaj minutah vzpona nazaj v gozd. V petih minutah pridemo na Činovničko sedlo, kjer je razpotje poti, ki pridejo iz Zagreba in iz vzhodnega dela Medvednice. Pot 42 se tukaj konča.
Mi gremo navzgor na zahod po poti številka 1. Ta prečka smučišče in pride na vrh Sljeme v podnožje TV stolpa.
Kar to pot loči od množice poti iz smeri Zagreba je samota in mir. To je tudi najprimernejša pot, ker nikjer na Medvednici ni mogoče v krajšem času prehoditi prek 800 metrov višinske razlike.
Pristup do ishodišta:
Avtocesto Macelj - Krapina - Zagreb zapustimo na izvozu Zaprešić. Odtod gremo v smeri Donja Bistra. Peljemo se skozi kraje Ivanec, Jablanovec in Novake, kjer bomo zavili desno in prišli v vas Poljanica. Gornja Bistra je naslednja vas. V vasi poiščemo Sljemensko cesto in na velikem parkirišču pred bolnišnico za kronične otroške bolezni parkiramo.
Priti do Gornje Bistre je orientacijsko kar zahtevno. Domačine lahko vprašamo za bolnišnico, saj skoraj vsi vedo kje je.
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Gornja Bistra - Sljeme Gornja Bistra - Sljeme Gornja Bistra - Sljeme Gornja Bistra - Sljeme Gornja Bistra - Sljeme Gornja Bistra - Sljeme Gornja Bistra - Sljeme Gornja Bistra - Sljeme Gornja Bistra - Sljeme Gornja Bistra - Sljeme Gornja Bistra - Sljeme Gornja Bistra - Sljeme Gornja Bistra - Sljeme Gornja Bistra - Sljeme Gornja Bistra - Sljeme Gornja Bistra - Sljeme Gornja Bistra - Sljeme Gornja Bistra - Sljeme Gornja Bistra - Sljeme Gornja Bistra - Sljeme Gornja Bistra - Sljeme Gornja Bistra - Sljeme Gornja Bistra - Sljeme Gornja Bistra - Sljeme Gornja Bistra - Sljeme Gornja Bistra - Sljeme Gornja Bistra - Sljeme Gornja Bistra - Sljeme Gornja Bistra - Sljeme Gornja Bistra - Sljeme Gornja Bistra - Sljeme Gornja Bistra - Sljeme Gornja Bistra - Sljeme Gornja Bistra - Sljeme Gornja Bistra - Sljeme Gornja Bistra - Sljeme Gornja Bistra - Sljeme Gornja Bistra - Sljeme Gornja Bistra - Sljeme Gornja Bistra - Sljeme Gornja Bistra - Sljeme Gornja Bistra - Sljeme Gornja Bistra - Sljeme Gornja Bistra - Sljeme Gornja Bistra - Sljeme Gornja Bistra - Sljeme Gornja Bistra - Sljeme Gornja Bistra - Sljeme Gornja Bistra - Sljeme Gornja Bistra - Sljeme Gornja Bistra - Sljeme
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Gornja Bistra - Sljeme
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje