Planinarenje

Planinarenje

Zagreb (Šestine) - Sljeme

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Žumberačka gora, Medvednica i MeđimurjeSljeme / Zagreb (Šestine) - Sljeme
   Zagreb (Šestine) - Sljeme (mimo Kraljičina zdenca po Mrcini)  
Autor opisa:Marx
Vrijeme hodanja: 1 h 45 min
Ishodište: Zagreb (Šestine) (430 m)
Cilj: Sljeme (1033 m)
Visinska razlika: 603 m
Visinska razlika (po putu): 620 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze
Opis puta:
S parkirišča gremo navzgor mimo restavracije Lagvić. Minuto za restavracijo zagledamo leseno nadstrešnico. Tu se naša pot odcepi od asfalta in gre rahlo navzdol in potem nekaj časa položno skozi gozd. Ves čas smo nad potokom Kraljevec. Naša pot gre vse bolj in bolj v sotesko potoka. Ko prečkamo most se naša pot prične strmeje vzpenjati, v pomoč pa so nam stopnice in ograja. Ko stopimo iz soteske se pot spet položi, potok pa je na levi strani, mi pa smo spet v bližini ceste. Položna pot nas po položnem delu pripelje do počivališča pri jezercu Kraljičin zdenac, kjer si lahko odpočijemo in se okrepčamo.
Od Kraljičinega zdenca se najprej odcepi pot 48, katera gre navzgor na Elvirino pot (tako se lahko izognemo vzponu po Mrcini), mi pa gremo naprej v smeri Tomislavovega doma. Naša pot ima zdaj številko 1. Pot je še nekaj časa položna, potem pa se začne vse bolj vzpenjati skozi pas borovega gozda.
Po borovem gozdu je manjši položen del, potem pa nas pot iz gozda pripelje na "najzahtevnejši" del poti - vzpon čez Mrcino (tako so to strmino poimenovali planinci). Na Mrcini je problem podlaga, katera je v mokrem izjemno blatna, v suhem pa gruščnata ter tudi kamnita. Na Mrcini se bomo v nekaj serpentinah strmo vzpeli do vršnega grebena. Ko pridemo do strnjenega gozda bo strmina bolj in bolj popuščala, pot pa se bo prehodno položila in bomo prišli v redek in visok gozd.
Tu bomo prečkali široko gozdno cesto in spet bomo v krajšem pasu strnjenega gozda. Sledi vzpon v serpentinah skozi redek gozd, ki nas pripelje do ceste in Tomislavovega doma. Tu nekje je tudi meja 1000 m.n.m.
Zdaj gremo po cesti do parkirišča ob Tomislavovemu domu in se po kamnitem stopnišču povzpnemo. Pot nas pripelje do penziona Zlatni Medvjed. Gremo navzgor in po minuti smo pod TV oddajniki, ki se nahajajo na vrhu Sljeme.
Pristup do ishodišta:
V Zagreb je najbolje priti z južne strani na vhodu čvor Buzin (tukaj na jug gre cesta za Veliko Gorico in aerodrom). Ko pridete v bližino velesejma zavijete desno (semafor), potem na krožišču v smeri Zagreb-center (sever). Prišli boste na ulico Marina Držića po kateri greste le naravnost. Ob poti bo avtobusno postajališče. Za železniškem podvozu bomo šli pri semaforjih rahlo levo (v tej ulici je drevored), ampak na naslednjem križišču desno (to je zdaj Bauerova ulica). Gremo le naprej dokler ne pridemo na Vlaško ulico.
Zdaj zavijete levo na zahod in le sledite Vlaški cesto, ki preide v dvopasovno cesto Medveščak. Tukaj boste zagledali prve puščice z oznakami Šestine.
Do Šestin se cesta rahlo vzpenja. Ko cesta pride do najvišje točke in se prične spuščati, gremo desno in po minuti bomo prišli do velikega parkirišča restavracije Lagvić. Tu, ali nekje v bližini parkiramo.
Prosječna ocjena izleta: 4,5/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Zagreb (Šestine) - Sljeme Zagreb (Šestine) - Sljeme Zagreb (Šestine) - Sljeme Zagreb (Šestine) - Sljeme Zagreb (Šestine) - Sljeme Zagreb (Šestine) - Sljeme Zagreb (Šestine) - Sljeme Zagreb (Šestine) - Sljeme Zagreb (Šestine) - Sljeme Zagreb (Šestine) - Sljeme Zagreb (Šestine) - Sljeme Zagreb (Šestine) - Sljeme Zagreb (Šestine) - Sljeme Zagreb (Šestine) - Sljeme Zagreb (Šestine) - Sljeme Zagreb (Šestine) - Sljeme Zagreb (Šestine) - Sljeme Zagreb (Šestine) - Sljeme Zagreb (Šestine) - Sljeme Zagreb (Šestine) - Sljeme Zagreb (Šestine) - Sljeme Zagreb (Šestine) - Sljeme Zagreb (Šestine) - Sljeme Zagreb (Šestine) - Sljeme Zagreb (Šestine) - Sljeme Zagreb (Šestine) - Sljeme Zagreb (Šestine) - Sljeme Zagreb (Šestine) - Sljeme Zagreb (Šestine) - Sljeme Zagreb (Šestine) - Sljeme Zagreb (Šestine) - Sljeme Zagreb (Šestine) - Sljeme Zagreb (Šestine) - Sljeme Zagreb (Šestine) - Sljeme Zagreb (Šestine) - Sljeme Zagreb (Šestine) - Sljeme Zagreb (Šestine) - Sljeme
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Zagreb (Šestine) - Sljeme
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje