Planinarenje

Planinarenje

Zagreb (Gračani) - Sljeme

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Žumberačka gora, Medvednica i MeđimurjeSljeme / Zagreb (Gračani) - Sljeme
   Zagreb (Gračani) - Sljeme (Bikčevićeva staza)  
Autor opisa:Marx
Vrijeme hodanja: 2 h 30 min
Ishodište: Zagreb (Gračani) (280 m)
Cilj: Sljeme (1033 m)
Visinska razlika: 753 m
Visinska razlika (po putu): 753 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
S parkirišča gremo na sever, kjer se spustimo po stopnicah, nato pa izberemo ožjo cesto, ki je zaprta za motorna vozila. Omenjena cesta nas pripelje do zanimivosti te poti, kjer bomo šli skozi krajši tunel. Zgrajen je kot končni izhod ceste Donja Stubica - Zagreb skozi Medvednico, katera nikoli ni bila dokončana. Po izhodu iz tunela gre ena neuradna bližnjica, ki je tudi asfaltirana navzdol, prava pot pa gre naprej. Pot nas nato pripelje pod začetno postajo nekdanje sljemenske žičnice, ki ne obratuje več, mi pa bomo tukaj iz gozda prešli spet na asfalt in se spustili rahlo navzdol do ogromnega parkirišča ob potoku Bliznec.
Če ni vikend je tukaj mogoče najti parkirno mesto, ob vikendu pa je tukaj že zjutraj tolikšna gneča, da ni več prostih mest. Gremo naprej in pridemo do vhoda na Bikčevičevo stezo, ki se nahaja desno in je ni mogoče zgrešiti. Pot je na začetku za kratek čas strma, potem se položi in se rahlo vzpenja nad potokom Bliznec.
Ob poti se izmenjujejo krajši pasovi kamnite in koreninaste podlage. Po nekaj časa bo pot na ostrem in izpostavljenem ovinku zavila ostro desno na vzhod. Za ovinkom je prvo razpotje, kjer se levo navzdol odcepi pot k potoku Bliznec, desno gre varianta preko razglednika Strmopeč, mi pa gremo naravnost. Pot naprej neopazno zavije na sever in postopoma postane nekoliko bolj strma. Na enem mestu se nam z desne priključi varianta preko Strmopeći.
Nekje na pol poti se nahaja počivališče Njivice z zavetiščem, kjer si lahko odpočijemo. Naša pot, ki je do sedaj imela oznako s številko 18 bo prešla v pot s številka 19 (pot št. 18 gre naprej na preval Hunjka). Za Njivicami bo pot postala nekoliko bolj strma.
Naša pot preide na vlako, kjer postane podlaga bolj zahtevna. Pridemo v pas mešanega gozda, kjer se bo pot prvo položila, ampak le za nekaj metrov, nato pa bo spet kar strma. Ko pridemo do groba neznanega vojaka bo pot spet nekaj časa položna.
Zdaj bo ob poti nekaj razpotij. Levo gre nekaj poti proti planinski koči Runolist, desno pa še nekaj odcepov za preval Hunjko. V nadaljevanju pot preide v smrekov gozd in se zelo strmo vzpenja do doma Pačkovski, ki se nahaja na tem delu Medvednice. Pred domom je tudi zavetišče Rauchova lugarnica, ki je v naravi bivak v katerem se da prespati.
Številnim planincem je planinska koča Pačkovski tudi končna točka te poti, ki se ob koči tudi konča.
Mi bomo od koče šli naprej in prečkali cesto, ter šli levo na zahod.
Zdaj smo na grebenu Medvednice, kjer je pot ves čas položna. Po nekaj hoje pridemo na asfalt, kjer bomo šli mimo hotela Snježna kraljica, mimo manjšega TV-stolpa (tu bo konec asfalta), mimo cerkvice Sljemenska kapelica in končno bomo prišli na planinsko razpotje nad Činovničkom livadom.
Od tod gremo naprej na zahod po strmejši poti, prečkamo smučišče in smo po nekaj časa na vrhu Sljemena, kjer se nahaja ogromni TV stolp. Nekoliko naprej, ob restavraciji Vidikovac, pa se nam odpre izjemen razgled na sever.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste zapeljemo na izvoz Zagreb - zahod, nato pa v Novem Zagrebu na krožišču ob nakupovalnem centru Billa z vožnjo nadaljujemo proti vzhodu vse do naslednjega krožišča, kjer pa bomo zavili v smeri Zagreb - center. Nadaljujemo preko mostu na Savi in že smo na ulici Marina Držića. Gremo le naprej skozi podvoz, mimo avtobusnega postajališča in pod železniškimi progami vse do Kvaternikovega trga. Tu bomo zavili levo na zahod po Vlaški ulici. Vlaška ulica se bo začela vzpenjati za enem rahlem desnem ovinkom, mi gremo le naprej. Vlaška ulica preide na cesto Medveščak in postane dvopasovna. Peljemo do semaforiziranega križišča, kjer sledimo oznakam Gračani (ob cesti so tudi oznake za smučišča na Sljemenu). Zdaj se peljemo ves čas rahlo navzgor skozi Gračane. Za hitrostnimi ovirami bomo zagledali vhod na parkirišče levo (Ta parkirišče je na obračališču tramvajske linije, ki se na vrhu Gračanov konča. Če prepozno zavijemo bo pred nami na sredini ceste en krajši niz ovir - stolpov). Priporočam da vozilo pustite tukaj, ker je na parkiriščih v Bliznecu vedno gneča in je skoraj nemogoče najti prosto parkirno mesto.
Zagreb je orientacijsko kar zahteven. Svetujem uporabo karte in navigacije.
Prosječna ocjena izleta: 6,3/10  (br. glasova=3)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme Zagreb (Gračani) - Sljeme
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Zagreb (Gračani) - Sljeme
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje