Planinarenje

Planinarenje

Pila - Sljeme

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Pila - Sljeme (čez Horvatove stube ter mimo Hunjke in Puntijarke)  
Autor opisa:Marx
Vrijeme hodanja: 2 h
Ishodište: Pila (235 m)
Cilj: Sljeme (1033 m)
Visinska razlika: 798 m
Visinska razlika (po putu): 850 m
Zahtijevnost: djelomično zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: djelomično zahtjevno
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): šljem, dereze
Opis puta:
S parkirišča se vrnemo nekoliko nazaj v smeri Stubičkih Toplic, a že po kakih 50 metrih bomo opazili mostiček in vhod pešpoti v gozd (pot se začne ravno pri tabli, ki označuje začetek oz. konec naselja Pila). Pot naprej nas vodi skozi borov gozd do naslednjega mostička, za njim pa se naša pot prične strmo vzpenjati.
Vzpenjamo se po običajno blatni vlaki ter hodimo skozi mešani gozd. Po nekaj minutah se pot položi, vlaka pa se razširi v širok kolovoz.
Višje kolovoz postopoma postane spet bolj strm in po približno 45 minutah hoje od izhodišča prispemo do zavetišča ob križu, kjer si lahko odpočijemo.
Ob zavetišču je tudi razpotje, kjer gremo desno na položen kolovoz (levo vodi pot, ki obide Horvatove stube). V nadaljevanju hodimo po položni poti, ko pa prispemo do mesta, kjer prečimo potok Bistri Jarek, je čas, da se poslovimo od kolovoza in gremo ostro levo navzgor.
Kmalu pridemo do urejenega in zelo lepega počivališča Srnec. Od tu naprej se prične najbolj zanimiv del naše poti.
Ponovno prečimo potok in gremo naprej, tokrat na sever. Tu je videti, da se steza izgubi, a le preide na izpostavljeno pečino nad potokom, kjer je tudi začetek stopnic Horvatove stube. (Nadelal jih je zagrebški planinec in novinar Vladimir Horvat. Njegov namen je bil približati to povsem nepoznano območje ostalim ljudem.) Najbolj atraktiven in tudi zahteven del stopnic je prav na začetku, kjer nas pot vodi skozi jamo Medvednica. Na izhodu iz jame je tudi razpotje, kjer gremo levo navzgor, (desno, vredno ogleda kratek spust do jame Mala Pećina). Ta del poti je zahteven, pomaga nam nekaj klinov in jeklenica.
Od razpotja gremo navzgor, naša pot pa vijuga po pečini. V pomoč nam je nekaj jeklenic, ki nam pridejo prav predvsem v mokrem. Pot naprej nas pripelje do zanimive naravne luknje v skali, Tisin ponor. Takoj za ponorom je še en razcep za nekaj metrov oddaljen razglednik Moj naklon, kjer se nam odpre razgled na sever.
Pot preko skal v nadaljevanju postane lažja. Ob koncu stopnic je še en razglednik, na samem izhodu pa še Patuljkova jama.
Po stopnicah nato hodimo skozi smrekov gozd, pot pa nas kmalu pripelje na travnike. Malo naprej se povsem približamo cesti, ki vodi proti vrhu, nam pa se z leve priključi varianta, ki obide stopnice (ko je mokro priporočam sestop po tej poti), mi pa gremo rahlo levo navzgor (desno, pot ki obide Hunjko in Puntijarko).
Pot naprej nas pripelje na strme travnike, kjer se nam ob pogledu nazaj odpre lep razgled. Ko se vrnemo v gozd smo že blizu nekoč izjemno pomembnega prevala Hunjka. Pot naprej nas kmalu pripelje do planinskega doma Obrtnik (dom je že dalj časa zaprt) in restavracije Hunjka, ki pa je odprta. Številni planinci tukaj zaključijo vzpon, mi pa gremo naprej po grebenu, sprva mimo klopc.
Pot naprej je sprva položna, potem pa se nekoliko strmeje vzpne do travnika Mijatovac. Tu so oznake bolj redke, a če se držimo levega južnega roba travnika nimamo kaj zgrešiti. Višje prispemo na Puntijarko in do planinske koče Pačkovski, kjer se tudi lahko okrepčamo. Pot naprej se dotakne ceste in se nadaljuje proti severu.
V nadaljevanju postane pot položna, po nekaj minutah pa prispemo na asfalt, kjer nas pot vodi mimo hotela Snježna kraljica, mimo manjšega TV-stolpa, kjer se asfalt konča in mimo cerkvice Sljemenska kapelica in končno tudi do na planinskega razpotja nad Činovničko livado.
Od tod gremo naprej na zahod po strmejši poti, prečkamo smučišče in smo v nekaj minutah na vrhu Sljemena, kjer se nahaja ogromni TV stolp. Nekoliko naprej, ob restavraciji Vidikovac, pa se nam odpre izjemen razgled na sever.
Pristup do ishodišta:
Avtocesto Macelj - Zagreb zapustimo na izvozu Zabok in nadaljujemo proti kraju Donja Stubica. V naselju Stubičke Toplice bomo zagledali oznake za naselje Pila in vrh Sljeme. Tej cesti sledimo do vhoda v narodni park Park prirode Medvednica, kjer je veliko parkirišče na katerem parkiramo.
Pokraj puta:
Zavetišče pri križu (590m), Odmorišče Srnec (650m), Preval Hunjka (853m), Puntijarka (957m)
Prosječna ocjena izleta: 6,7/10  (br. glasova=3)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme Pila - Sljeme
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Pila - Sljeme
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje