Planinarenje

Planinarenje

Rude - Oštrc

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Rude - Oštrc (Hoffmannova pot)  
Autor opisa:Marx
Vrijeme hodanja: 1 h 30 min
Ishodište: Rude (284 m)
Cilj: Oštrc (752 m)
Visinska razlika: 468 m
Visinska razlika (po putu): 468 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
S parkirišča se obrnemo na sever, kjer bomo opazili začetek poti. Pot se takoj razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo desno v smeri Velikega dola (levo direktna pot na Oštrc). Pot sprva poteka skozi vas Rude, nato pa se prične vzpenjati proti "zadnjim" hišam v vasi (med vzponom skozi vas nas pot vodi mimo izvira). Nekoliko naprej asfaltna cesta zavije ostro v desno, mi pa nadaljujemo naravnost po makadamski cesti, ki nas vodi mimo nekaj kmetij. Za zadnjimi hišami gre cesta v gozd ter se spremeni v kolovoz. Malo naprej kolovoz zavije v desno, mi pa nadaljujemo naravnost po markirani poti, ki se spusti do bližnjega razpotja.
Tu se v desno odcepi pot, ki vodi na vrh Črnec, mi pa nadaljujemo levo proti zahodu po nekoliko bolj strmi poti. V nadaljevanju nas pot pripelje na travnik Veliki dol, nad njim pa se vrnemo v gozd. Skozi gozd hodimo le kako minuto, nato pa že prispemo do planinskega doma Veliki dol, kjer se lahko okrepčamo.
Od doma nadaljujemo po lepo urejeni stezi, ki se nadaljuje proti zahodu, le ta pa nas pripelje na širši kolovoz. Nadaljujemo v smeri "Šoićeva kuća" (Nekdanji planinski dom, danes znana gostilna) ter kmalu prispemo na razpotje, kjer se kolovoz prične spuščati, mi pa nadaljujemo rahlo levo po po vse bolj strmi poti. Pot naprej se vzpenja skozi gozd, višje pa po deloma travnatem pobočju. Ko nekoliko naprej prispemo na neizrazit greben se priključimo "direktni" poti iz vasi Rude.
Od tu je še dobra minuta hoda do Doma Željezničar.
Pred domom se nam z leve priključi še strma pot iz kraja Braslovje.
Od doma gremo rahlo na zahod in nato navzgor do bližnjega vrha. Zadnji del poti je bolj strm, a ne posebej zahteven.
Z vrha lahko nadaljujemo proti jugu, kjer hitro prispemo do križa in razgledišča.
Pristup do ishodišta:
a) Na Hrvaško prispemo preko MP Obrežje, nato pa se zapeljemo v Samobor, od koder sledimo oznakam za center mesta. Iz centra mesta nadaljujemo v smeri "Jasterbarsko-Rude". Od kraja Samobor do vasi Rude je približno 5 minut vožnje. Parkiramo v vasi Rude na parkirišču ob rokometni dvorani.
b) S Štajerske se najprej zapeljemo na Ptuj, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti MP Gruškovje in dalje po avtocesti proti Zagrebu. Na avtocestnem križišču zahodno od Zagreba nadaljujemo v smeri Ljubljane, mi pa avtocesti sledimo do izvoza za Samobor, od koder sledimo oznakam za center mesta. Iz centra mesta nadaljujemo v smeri "Strojarsko-Rude". Od kraja Samobor do vasi Rude je približno 5 minut vožnje. Parkiramo v vasi Rude na parkirišču ob rokometni dvorani.
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Rude - Oštrc
Bajs Damir     
26.1.2016
Postoji i vrlo je popularan još jedan pristup na Oštrc. Polazi iz mjesta Prekrižje i vodi preko vrha Rancerje. uspon traje 1 sat i najlakši je pristup Oštrcu.nasmeh
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje