Planinarenje

Planinarenje

Rude - Oštrc

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Rude - Oštrc (strma pot skozi Braslovje)  
Autor opisa:Marx
Vrijeme hodanja: 1 h 10 min
Ishodište: Rude (284 m)
Cilj: Oštrc (752 m)
Visinska razlika: 468 m
Visinska razlika (po putu): 468 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze
Opis puta:
S parkirišča v centru naselja Rude gremo naprej v smeri Jastrebarsko (jug) skozi vas. Po asfaltni cesti hodimo kakih deset minut, oz. dokler ne pridemo do desnega odcepa, kjer piše Vinski potok - Nerze. Tu gremo desno na vzporedno cesto in na ostrem ovinku nadaljujemo po asfaltu navzgor. Gremo mimo nekaj hiš in že bomo zapustili kraj Rude. Zdaj se naša pot prične kar strmo vzpenjati po asfaltu proti vasi Braslovje.
V Braslovju se pot položi. Na prvem razpotju gremo naravnost, na drugem rahlo desno navzgor. Za zadnjo kmetijo (tu je glasen pes) bomo končno prišli v gozd.
V gozdu se bo naša pot začela strmo vzpenjati. Ko pridemo do zidanega izvira gre desno neuradna zelo strma bližnjica, mi pa gremo levo in pridemo do širšega kolovoza. Ta nas popelje iz gozda na razpotje, kjer bomo le prehodno stopili na asfalt in hitro šli desno nazaj v gozd.
Sedaj hodimo po kolovozu, ki je še nekaj časa položen, gozd skozi katerega se vzpenjamo, pa se na nekaj mestih razredči in odpre se nam razgled na vzhod. Na tem delu poti so "umazano-rdeči" drogi el. napeljave, ki vodijo do koče. Ko se kolovoz prične v levem ovinku strmeje vzpenjati skozi gozd ga zapustimo in gremo desno na pobočje.
Tu se bomo začeli strmo vzpenjati po poti, katera se postopoma spremeni v kolovoz. Višje, ko bo strmina še večja, pa se bomo pričeli vzpenjati v serpentinah.
Za eno serpentino bo pot zavila desno na vzhod in prešla v razredčen gozd. Tu bo podlaga spet postala zelo gruščnata in nekoliko nevarna za zdrs. Takšna pot nas pripelje na greben, kjer se bomo končno malo odpočili na položnem delu.
Pot po grebenu je položna le do vhoda v gozd, potem pa se skozi gozd prične spet strmo vzpenjati vse dokler ne pridemo do razpotja, kjer se združimo s Hoffmannovo potjo. Tu smo minuto oddaljeni do doma Željezničar, katerega pa obidemo. Čaka nas še strma in zaradi podlage (grušč) zelo drsna pot na vrh Oštrc. Do vrha je kakih pet minut. Med vzponom se večkrat odpre lep razgled na sever vse do Pohorja. Vrh je v gozdu in nima razgleda, ampak minuto naprej je križ in od njega razgled na jug.
Pristup do ishodišta:
a) Na Hrvaško prispemo preko MP Obrežje, nato pa se zapeljemo v Samobor, od koder sledimo oznakam za center mesta. Iz centra mesta nadaljujemo v smeri "Jasterbarsko-Rude". Od kraja Samobor do vasi Rude je približno 5 minut vožnje. Parkiramo v vasi Rude na parkirišču ob rokometni dvorani.
b) S Štajerske se najprej zapeljemo na Ptuj, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti MP Gruškovje in dalje po avtocesti proti Zagrebu. Na avtocestnem križišču zahodno od Zagreba nadaljujemo v smeri Ljubljane, mi pa avtocesti sledimo do izvoza za Samobor, od koder sledimo oznakam za center mesta. Iz centra mesta nadaljujemo v smeri "Jasterbarsko-Rude". Od kraja Samobor do vasi Rude je približno 5 minut vožnje. Parkiramo v vasi Rude na parkirišču ob rokometni dvorani.
Prosječna ocjena izleta: 6/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc Rude - Oštrc
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Rude - Oštrc
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje