Planinarenje

Planinarenje

Klanjec - Cesargradska gora

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Klanjec - Cesargradska gora (Eko staza)  
Autor opisa:Marx
Vrijeme hodanja: 0 h 45 min
Ishodište: Klanjec (262 m)
Cilj: Cesargradska gora (509 m)
Visinska razlika: 247 m
Visinska razlika (po putu): 257 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nezahtjevno
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Uradni začetek poti je ob železniški postaji Klanjec, ki pa je že nekaj časa opuščena in je proga zaprta.
Mi bomo pot začeli ob turističnih oznakah ob cesti Zabok-Kumrovec. Gremo naprej in opazimo prve oznake. Pot je ob začetku strma in asfaltna, za ostrim desnim ovinkom pa se nam odpre lep razgled na Klanjec pod nami in Kunšperk na zahodu. Gremo naprej in pridemo na razpotje, kjer bomo zavili desno (naravnost oskrbovalna cesta za planinsko kočo).
Eko steza je speljana od vrha Japice do sem in dalje po oskrbovalni cesti nazaj do planinske koče. Zato bodo vse oznake, ki so nam v pomoč obrnjene v smeri povratka.
Od razpotja naprej nas spremljajo oznake v obliki belega kroga in zelenega trikotnika v njem.
Nadaljujemo desno po ožji asfaltni cesti, ki preči južno pobočje, med potjo pa opazimo nekaj vinogradov. Ko se asfalt konča pridemo na nadelane stopnice in naslednjo cesto, kateri sledimo v levo. Minuto naprej smo ponovno na razpotju in spet gremo levo. V gozdu bo tudi tretje razpotje in tudi tu gremo levo.
V nadaljevanju prispemo na krajšo poseko, kjer je zanimiv vikend. Za poseko preidemo v strnjen gozd in še na četrto razpotje, kjer gremo levo.
Pot naprej nas vodi mimo dveh opuščenih kmetij nekdanje vasi Cesarska vas, ki se je nahajala na vzhodni strani gore in segala do vrha. Za kmetijama pridemo v gozd, pot pa postane bolj strma.
Za dvema ovinkoma se pot vzpne pod vrh, kjer zapustimo gozd, prečimo še eno opuščeno kmetijo in smo na vrhu.
Na vrhu se nahaja komunikacijski objekt ter klopce za oddih. Razgled je omejen na severovzhod, kjer vidimo Strahinjščico in Donačko goro.
Če nadaljujemo naprej po stezi, v 10 minutah lahke hoje pridemo do planinske koče in za še 5 minut naprej do ruševin utrdbe Cesargrad.
Pristup do ishodišta:
a) Če na Hrvaško prispemo preko mejnega prehoda Orešje na Bizeljskem smo že v Klanjcu. Uradni začetek poti je ob železniški postaji Klanjec, ampak je ta že nekaj časa opuščena. Vozilo pustimo nekje v naselju ali nekje v bližini.
b) Avtocesto Macelj-Krapina-Zagreb zapustimo na izvozu Zabok in nadaljujemo v smeri Klanjec in Kumrovec. Ko pridemo do naselja Klanjec nas turistične oznake usmerijo na začetek poti.
Prosječna ocjena izleta: 5/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Klanjec - Cesargradska gora Klanjec - Cesargradska gora Klanjec - Cesargradska gora Klanjec - Cesargradska gora Klanjec - Cesargradska gora Klanjec - Cesargradska gora Klanjec - Cesargradska gora Klanjec - Cesargradska gora Klanjec - Cesargradska gora Klanjec - Cesargradska gora Klanjec - Cesargradska gora Klanjec - Cesargradska gora Klanjec - Cesargradska gora Klanjec - Cesargradska gora Klanjec - Cesargradska gora Klanjec - Cesargradska gora Klanjec - Cesargradska gora Klanjec - Cesargradska gora Klanjec - Cesargradska gora Klanjec - Cesargradska gora Klanjec - Cesargradska gora
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Klanjec - Cesargradska gora
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje