Planinarenje

Planinarenje

Dom pod Okićem - Okić

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Dom pod Okićem - Okić (lahka pot)  
Autor opisa:Marx
Vrijeme hodanja: 0 h 15 min
Ishodište: Dom pod Okićem (411 m)
Cilj: Okić (499 m)
Visinska razlika: 88 m
Visinska razlika (po putu): 88 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Na razpotju vzhodno od doma Maks Plotnik gremo rahlo levo (naravnost Dragojlina in Žoharjeva pot, desno navzdol Podgrađe) ob ograji. Pot pride v gozd. Za desnim ovinkom bomo v pasu strnjenega in temnega gozda, ampak le do naslednjega levega ovinka. Tu bo podlaga nekoliko bolj kamnita. Pridemo do vhoda v stari grad Okić, ki je žal v ruševinami.
Za vhodom bomo malo bolj previdni, ker nas čaka del skozi skale in potem krajše izpostavljeno prečenje. Tu se nam z desne priključi Dragojlina pot. Zdaj imamo samo še dve minuti do vrha Okića. Ta se nahaja v ruševinah starega gradu, ki ga vse bolj prerašča gozd.
Ker so Žoharjeva in Dragojlina plezalna pot kar zahtevni in se sestop po njih ne priporoča, je ta varianta primerna za sestop.
Pristup do ishodišta:
a) Preko MP Brežice / Bregana se zapeljemo na Hrvaško, avtocesto pa zapustimo na izvozu Samobor. Ko prispemo v omenjeni kraj gremo proti jugu v smeri Zagreba. Ob bencinski črpalki pri južnem izhodu iz mesta gremo desno in se naprej peljemo v smeri vasi Mirnovec in Kladje. Ko nas cesta pripelje do prevala s serpentinami gremo desno v vas Konščica in se nato peljemo proti zahodu v smeri vasi Terihaji. V nadaljevanju bomo ob cesti opazili oznake za Dom pod Okićem, ki nas usmerijo levo (na Starogradsko ulico).
b) Iz Prekmurja in okolice Maribora se najprej zapeljemo do MP Gruškovje / Macelj in z vožnjo nadaljujemo po avtocesti do razcepa Jankomir, kjer zavijemo levo v smeri Ljubljane in Samobora. Avtocesto zapustimo na izvozu za Samobor, nato pa z vožnjo nadaljujemo po zgornjem opisu.
Ker je parkirišče ob domu premajhno za vse obiskovalce in tudi orientacijsko precej težko prispemo do njega, priporočam, da do koče prispemo po pešpoti iz Novega Sela Okićka.
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Dom pod Okićem - Okić Dom pod Okićem - Okić Dom pod Okićem - Okić Dom pod Okićem - Okić Dom pod Okićem - Okić Dom pod Okićem - Okić Dom pod Okićem - Okić Dom pod Okićem - Okić Dom pod Okićem - Okić Dom pod Okićem - Okić Dom pod Okićem - Okić Dom pod Okićem - Okić
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Dom pod Okićem - Okić
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje