Planinarenje

Planinarenje

Dom pod Okićem - Okić

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Dom pod Okićem - Okić (Dragojlina plezalna pot)  
Autor opisa:Marx
Vrijeme hodanja: 0 h 35 min
Ishodište: Dom pod Okićem (411 m)
Cilj: Okić (499 m)
Visinska razlika: 88 m
Visinska razlika (po putu): 120 m
Zahtijevnost: zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Od razpotja na vzhodu doma Maks Plotnik gremo naravnost (levo lahka pot, desno Novo selo Okićko in Martin Podgrađe). Pot na začetku gre po zložnem travniku. Ko pot preide v gozd bo podlaga postala bolj kamnita. Pridemo do razpotja, kjer gre levo plezalna Žoharjeva pot, mi gremo desno oz. naravnost. Naša pot se bo zdaj pričela spuščati, in to na nekaterih mest kar zahtevno. Ko pridemo na najnižjo točko naše poti je nad nami navpična stena z nekaj prosto-plezalnimi smermi, mi gremo rahlo desno in pridemo do začetka plezalnega dela. Na začetku je prečenje v desno zavarovano jeklenico. Po prečenju se bomo začeli zelo strmo vzpenjati po jugovzhodnem skalnatem pobočju Okića. Na nekaj mestih so nam v pomoč tudi klini. Pot gre strmo navzgor. Ko pridemo do zelo izpostavljenega dela bo strmine konec. Tu je razglednik "Kak taubeka dva" kjer si lahko odpočijemo. Za razglednikom je še en krajši zavarovan del in potem je varoval konec.
Po zavarovanem delu je še nekaj tehnično zahtevnih skokov in en kratek izpostavljen del. Od tu se nam odpre lep razgled. Z leve strani se nam priključi Žoharjeva pot. Še nekaj strmega nezahtevnega dela čez skalnati svet in prišli bomo v gozd. Tu se Dragojlina pot konča in mi se bomo priključili na lahko pot, kjer gremo desno in po minuti smo na vrhu Okića. Vrh se nahaja v ruševinah starega gradu, ki ga vse bolj prerašča gozd.
Pot se imenuje po ilirki Dragojli Jarnević, ki jo je kot prva preplezala. To se smatra za prvi plezalni projekt na Hrvaškem.
Pristup do ishodišta:
a) Preko MP Brežice / Bregana se zapeljemo na Hrvaško, avtocesto pa zapustimo na izvozu Samobor. Ko prispemo v omenjeni kraj gremo proti jugu v smeri Zagreba. Ob bencinski črpalki pri južnem izhodu iz mesta gremo desno in se naprej peljemo v smeri vasi Mirnovec in Kladje. Ko nas cesta pripelje do prevala s serpentinami gremo desno v vas Konščica in se nato peljemo proti zahodu v smeri vasi Terihaji. V nadaljevanju bomo ob cesti opazili oznake za Dom pod Okićem, ki nas usmerijo levo (Starogradska ulica).
b) Iz Prekmurja in okolice Maribora se najprej zapeljemo do MP Gruškovje / Macelj in z vožnjo nadaljujemo po avtocesti do razcepa Jankomir, kjer zavijemo levo v smeri Ljubljane in Samobora. Avtocesto zapustimo na izvozu za Samobor, nato pa z vožnjo nadaljujemo po zgornjem opisu.
Ker je parkirišče ob domu premajhno za vse obiskovalce in tudi orientacijsko precej težko prispemo do njega, priporočam, da do koče prispemo po pešpoti iz Novega Sela Okićka.
Prosječna ocjena izleta: 5/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Dom pod Okićem - Okić Dom pod Okićem - Okić Dom pod Okićem - Okić Dom pod Okićem - Okić Dom pod Okićem - Okić Dom pod Okićem - Okić Dom pod Okićem - Okić Dom pod Okićem - Okić Dom pod Okićem - Okić Dom pod Okićem - Okić Dom pod Okićem - Okić Dom pod Okićem - Okić Dom pod Okićem - Okić Dom pod Okićem - Okić Dom pod Okićem - Okić Dom pod Okićem - Okić Dom pod Okićem - Okić Dom pod Okićem - Okić Dom pod Okićem - Okić Dom pod Okićem - Okić Dom pod Okićem - Okić Dom pod Okićem - Okić Dom pod Okićem - Okić Dom pod Okićem - Okić Dom pod Okićem - Okić Dom pod Okićem - Okić Dom pod Okićem - Okić Dom pod Okićem - Okić Dom pod Okićem - Okić Dom pod Okićem - Okić Dom pod Okićem - Okić Dom pod Okićem - Okić
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Dom pod Okićem - Okić
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje