Planinarenje

Planinarenje

Završje Podbelsko - Čevo

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Žumberačka gora, Medvednica i MeđimurjeČevo / Završje Podbelsko - Čevo
   Završje Podbelsko - Čevo (Tafrina staza)  
Autor opisa:Marx
Vrijeme hodanja: 1 h
Ishodište: Završje Podbelsko (195 m)
Cilj: Čevo (562 m)
Visinska razlika: 367 m
Visinska razlika (po putu): 367 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: djelomično zahtjevno
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Od izhodišča gremo preko mostička na reki Bednji in zavijemo desno na zahod, kjer nas pot vodi mimo zanimivega izvira, ki se izlije v reko Bednjo (ko se vrnemo z izleta, ali pa že na začetku je prijetna osvežitev).
Nadaljujemo po slabšem kolovozu, ki se hitro razcepi na dva dela, kjer gremo rahlo desno (logično se zdi levo, katera se sicer višje združi z našo). Nadaljujemo ob reki, nekoliko naprej pa mimo lovske opazovalnice. Pot naprej nas vodi skozi krajši pas gozda, nato pa hitro prispemo na razpotje, kjer se nam priključi še ena pot iz naselja Završje Podbelsko. Na razpotju, ki ni označeno, bomo v smeri naravnost opazili samotno bajto, desno pa del ograje mostička na Bednji. Nadaljujemo levo proti jugu, kjer hitro prispemo v gozd, kjer je kolovoz, po katerem hodimo običajno precej blaten. Po približno dveh minutah zapustimo kolovoz in pot nadaljujemo v breg po precej strmi stezici, ki nas vodi po zahodnem pobočju Čeva. Med vzponom po tem strmem delu bomo opazili nekaj starih obledelih markacij, pot pa se višje položi, gozd pa razredči. V nadaljevanju pot ponovno postane bolj strma, mi pa se višje priključimo "desni" markirani poti, ki vodi na Čevo.
Po markirani poti hodimo približno 5 minut, ko pa se pot položi prispemo na dobro vidno razpotje, s katerega nadaljujemo po nemarkirani poti.
Nadaljujemo po dobro uhojeni nemarkirani poti, ki se nadaljuje po grebenu Čeva. Pot naprej nas vodi skozi nizek gozd, višje pa tudi po nekoliko bolj kamnitem svetu, kjer nas pot vodi mimo naravnega okna. Na bližnjem razgledišču Balkon se vrnemo na markirano pot, od koder je lep pogled na sever (v bližini se nahaja manjši bivak, katerega notranjost je zaklenjena, pod nadstreškom pa lahko vedrimo v primeru dežja). Od tu do vrha imamo še nekaj minut nezahtevne poti.
Razgleda z vrha zaradi gozda ni, ima pa vrh žig, vpisna knjiga pa je po novem na razgledišču Malo Čevo.
Pot se imenuje po "Tafru", ki je kot prvi pot pretekel v manj kot 30 minutah.
Pot je v spodnjem delu orientacijsko nekoliko zahtevnejša.
Pristup do ishodišta:
Iz Varaždina se po stari cesti peljemo proti Zagrebu. V vasi Turčin bomo neposredno pred vzponom videli smerokaz za Tužno-Ivanec. Tu gremo desno in se peljemo skozi vasi Tomaševec (železniška proga!), Doljan, Žigrovec in nato prispemo v vas Sveti Ilija. Tu bomo zavili levo v breg v smeri Beletinec (Pozor! Naravnost je kraj Beretinec). Z brega se za vasjo Sveti Ilija spustimo in nadaljujemo naravnost v vas Beletinec, kjer bomo ob koncu vasi spet zavili v smeri Završje Podbelsko. Sledi še vožnja skozi vas Filipići in že smo v Završju, kjer bomo opazili turistične smerokaze. Zapeljemo na slabšo cesto in parkiramo na njenem začetku, oz. se peljemo nekoliko naprej in parkiramo ob manjšem zavetišču (ker je Čevo precej obiskano je omejeno parkirišče pogosto zasedeno).
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Završje Podbelsko - Čevo Završje Podbelsko - Čevo Završje Podbelsko - Čevo Završje Podbelsko - Čevo Završje Podbelsko - Čevo Završje Podbelsko - Čevo Završje Podbelsko - Čevo Završje Podbelsko - Čevo Završje Podbelsko - Čevo Završje Podbelsko - Čevo Završje Podbelsko - Čevo Završje Podbelsko - Čevo Završje Podbelsko - Čevo Završje Podbelsko - Čevo Završje Podbelsko - Čevo Završje Podbelsko - Čevo Završje Podbelsko - Čevo Završje Podbelsko - Čevo Završje Podbelsko - Čevo Završje Podbelsko - Čevo Završje Podbelsko - Čevo Završje Podbelsko - Čevo Završje Podbelsko - Čevo Završje Podbelsko - Čevo Završje Podbelsko - Čevo Završje Podbelsko - Čevo Završje Podbelsko - Čevo Završje Podbelsko - Čevo Završje Podbelsko - Čevo Završje Podbelsko - Čevo Završje Podbelsko - Čevo Završje Podbelsko - Čevo Završje Podbelsko - Čevo Završje Podbelsko - Čevo Završje Podbelsko - Čevo Završje Podbelsko - Čevo Završje Podbelsko - Čevo Završje Podbelsko - Čevo Završje Podbelsko - Čevo Završje Podbelsko - Čevo Završje Podbelsko - Čevo
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Završje Podbelsko - Čevo
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje