Planinarenje

Planinarenje

Planina Donja - Rog (Medvednica)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Žumberačka gora, Medvednica i MeđimurjeRog (Medvednica) / Planina Donja - Rog (Medvednica)
   Planina Donja - Rog (Medvednica) (mimo Velike Peći)  
Autor opisa:Marx
Vrijeme hodanja: 1 h 20 min
Ishodište: Planina Donja (320 m)
Cilj: Rog (Medvednica) (709 m)
Visinska razlika: 389 m
Visinska razlika (po putu): 435 m
Zahtijevnost: zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Od pokopališča gremo nazaj navzdol do mesta, kjer bomo zagledali tablo za vhod v naravni park Medvednica. Nadaljujemo navzgor po asfaltu po Planinarski ulici. Za nekaj kmetijami postane cesta makadamska in po prvem vhodu v gozd je še nekaj primernih mest za parkiranje, ki pa so, če nismo dovolj zgodni običajno že zasedena.
Ko gre pot mimo lesenega vikenda bomo na naslednjem ovinku šli skozi gozd, a le za kratko, saj se pot za travnikom spet vrne na makadam.
Po makadamu bomo hodili kakšno minuto, potem pa spet po gozdni poti skozi gozd, kjer pridemo do sive koče in razpotja.
Mi gremo desno na sever po kolovozu. Prvih nekaj metrov ni markacij, te se pojavijo, ko se naš kolovoz razcepi navzdol. Sedaj bomo na kolovozu kakih dvajset minut. Značilno je da se kolovoz rahlo vzpenja in občasno spušča, je pa skoraj ves čas položen.
Po dvajsetih minutah hoje se bo kolovoz začel spuščati in bo šel desno navzdol v smeri Laz-Marija Bistrica, mi pa gremo naravnost, kjer bomo na drevesu zagledali napis V. Peć, ampak temu kolovozu ne sledimo niti dvajset metrov in že gremo levo navzgor.
Zdaj se bo naš kolovoz zmerno vzpenjal. Na tem delu so markacije kar redke. Ko spet zagledamo napis V. Peć gremo levo strmo navzgor. Po sto metrih kolovoz zapustimo v levo in gremo po ožji stezici v gozd.
Ta odcep je dobro označen. Na koncu strmine pridemo do ostrega desnega ovinka, kjer je pas strnjenega smrekovega gozda, podlaga pa bo bolj kamnita in pot nas pripelje do zahtevnega dela poti.
Prvi zahtevni del je zahteven, ker je podlaga kar drsna, pot pa nas pripelje do votline Velika Peč. Ta lahko služi kot zavetišče ob dežju, nekateri planinci pa tu tudi prespijo.
Od votline gremo desno rahlo navzdol, kjer bomo kmalu prišli do zelo izpostavljenega dela, kjer nam bo v nadaljevanju v pomoč jeklenica. Za jeklenico pridemo na skalnat greben, kjer je še ena vrv, s katero si lahko pomagamo (nahaja se točno nad votlino). Sledi strm vzpon po kamniti podlagi. V gornjem delu se bo gozd nekoliko razredčil in bo podlaga bolj in bolj travnata. Ko pridemo na razgledišče se konča strmi in zahtevni del.
Od razgledišča gremo naprej na jug, kjer prispemo pod skalovje. Tukaj se nahaja visoka skala na kateri ima gorska reševalna služba pogosto vaje. Pečina je zahtevna, ampak se da preplezati tudi brez opreme. Nadaljujemo pod pečino in kmalu pridemo na širši kolovoz.
Po širšem kolovozu bomo hodili nekaj minut in prišli na razpotje, kjer gremo levo, desno se nadaljuje pot na predel Goričica in vršni del Medvednice. Malo naprej je še eno neoznačeno razpotje, kjer gremo spet levo (če bi šli naravnost bi se pot začela strmo spuščati-to je pot iz vasi Čučerje). Od razpotja bomo po minuti spet zagledali markacije.
Pot nas pripelje na travnik, kjer se nahaja kapelica hrvaških mučenikov. Zagledali bomo gozdno rampo in gremo do nje. Ob rampi se nam neopazno z leve priključi tudi direktna pot iz Planine donje.
Od tu je do doma Lipa-Rog in razglednega stolpa nad njim še ena minuta. Z razglednega stolpa se nam kljub majhni višini odpre izjemen razgled. Na severozahodu so vidne Kamniško-Savinjske Alpe, na jugu se ob lepem razgledu vidi Kozara in na vzhod Slavonske planine.
Pristup do ishodišta:
Avtocesto Zagreb-Varaždin zapustimo na izvozu Popovec. Prva vas na stari cesti v smeri Varaždina je Soblinec. V Soblincu gremo levo v smeri Kašine. V nadaljevanju se peljemo skozi vasi Gajec, Vurnovec in Prepuštovec dokler ne pridemo do Kašine, kjer gremo desno. Na koncu vasi bomo opazili odcep ceste v levo v vas Planina Donja.
V Planini Donji je malo primernih parkirnih mest. Priporočam da se parkira ob cerkvici in pokopališču, ki se nahaja nad vasjo.
Prosječna ocjena izleta: 7/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Planina Donja - Rog (Medvednica) Planina Donja - Rog (Medvednica) Planina Donja - Rog (Medvednica) Planina Donja - Rog (Medvednica) Planina Donja - Rog (Medvednica) Planina Donja - Rog (Medvednica) Planina Donja - Rog (Medvednica) Planina Donja - Rog (Medvednica) Planina Donja - Rog (Medvednica) Planina Donja - Rog (Medvednica) Planina Donja - Rog (Medvednica) Planina Donja - Rog (Medvednica) Planina Donja - Rog (Medvednica) Planina Donja - Rog (Medvednica) Planina Donja - Rog (Medvednica) Planina Donja - Rog (Medvednica) Planina Donja - Rog (Medvednica) Planina Donja - Rog (Medvednica) Planina Donja - Rog (Medvednica) Planina Donja - Rog (Medvednica) Planina Donja - Rog (Medvednica) Planina Donja - Rog (Medvednica) Planina Donja - Rog (Medvednica) Planina Donja - Rog (Medvednica) Planina Donja - Rog (Medvednica) Planina Donja - Rog (Medvednica) Planina Donja - Rog (Medvednica) Planina Donja - Rog (Medvednica) Planina Donja - Rog (Medvednica) Planina Donja - Rog (Medvednica) Planina Donja - Rog (Medvednica) Planina Donja - Rog (Medvednica) Planina Donja - Rog (Medvednica) Planina Donja - Rog (Medvednica) Planina Donja - Rog (Medvednica) Planina Donja - Rog (Medvednica) Planina Donja - Rog (Medvednica) Planina Donja - Rog (Medvednica) Planina Donja - Rog (Medvednica) Planina Donja - Rog (Medvednica) Planina Donja - Rog (Medvednica) Planina Donja - Rog (Medvednica) Planina Donja - Rog (Medvednica) Planina Donja - Rog (Medvednica) Planina Donja - Rog (Medvednica) Planina Donja - Rog (Medvednica) Planina Donja - Rog (Medvednica) Planina Donja - Rog (Medvednica) Planina Donja - Rog (Medvednica) Planina Donja - Rog (Medvednica) Planina Donja - Rog (Medvednica) Planina Donja - Rog (Medvednica) Planina Donja - Rog (Medvednica) Planina Donja - Rog (Medvednica) Planina Donja - Rog (Medvednica) Planina Donja - Rog (Medvednica) Planina Donja - Rog (Medvednica) Planina Donja - Rog (Medvednica)
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Planina Donja - Rog (Medvednica)
Marx     
15.11.2013
Ko pridete z avtoceste v vas Soblinec boste levo zavinuli na razpotju z semaforom za pešce in šolo. Na puščici ni vasi Kašina sicer je nadpis Marija Bistrica.
Marx     
21.12.2014
Bil po ti poti 20.12.2014. Pot je znova markirana in so zdaj marke bolj pogosto , edino žel odcep na sliki 9 ni najbolj označen (tu gremo desno , po travniku direktna pot).
Narejena je tudi varianta poti iz vasi Planina donja. Po njej lahko obidemo zahtevni del poti. Ta pot prečka našo pot na sliki 15 (oznaka na drvesu) in se na našo pot vrne in gre vse do vrha na sliki 44. Nisam še šel po ti poti , ne vem tudi kjer je izhodišče... Mogoče v neki prihodnosti.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje