Planinarenje

Planinarenje

Mali Lipovec - Japetić

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Mali Lipovec - Japetić (preko Velikih vrat)  
Autor opisa:Marx
Vrijeme hodanja: 1 h 15 min
Ishodište: Mali Lipovec (385 m)
Cilj: Japetić (879 m)
Visinska razlika: 494 m
Visinska razlika (po putu): 494 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Od Šoićeve hiže gremo naprej po asfaltni cesti skozi vas Mali Lipovec. Ko pridemo do zgornjega dela vasi, ob avtobusnem obračališču zapustimo glavno cesto in gremo desno po ozki asfaltni cesti v vas.
Za vasjo se konča asfalt, naša pot pa se bo pričela hitreje vzpenjati preko travnikov in sadovnjakov, nato pa preide v gozd. Tu se bomo najprej hitro vzpeli preko nekaj grap, ki nas pripeljejo na širši kolovoz, le ta pa nas vodi skozi mešan gozd. Tu se pot položi in nas pripelje do kmetije Bošković, zadnje hiše v vasi. Od kmetije se vrnemo na asfaltno cesto, ampak le za minuto, ker je neposredno pred nami preval Velika vrata, kjer gremo desno. Tu je tudi razpotje, kjer se nam priključi pot iz Oštrca in doma Željezničar.
Hitro se vzpnemo nad preval Velika vrata (na enem delu se gozd razredči in odpre se nam razgled na jugozahod), naša pot pa se bo pričela kar strmo vzpenjati po vzhodnem pobočju Japetića. Ko pridemo do opuščenega počivališča bo pot zavila ostro levo na zahod in postala zelo strma. Višje bo strmina postopoma popuščala in pot nas v enem ovinku pripelje na sever v pas nižjega strnjenega gozda. Gozda bo kmalu konec, pot pa nas pripelje na dostavno cesto planinskega doma Žitnica.
Od tu imamo dve minuti do doma, kjer se lahko okrepčamo ali tudi prespimo. Od doma je lep razgled na jug, na travniku pod domom pa je pogosto kar nekaj jadralnih padalcev.
Če gremo na vrh bomo izbrali desno pot. Po dostavni cesti hodimo kako minuto, nato pa se spet preko travnika vrnemo v gozd. Nadelani vhod nas obvešča, da smo v območju naravnega rezervata. V tem delu gozda so tla nekoliko močvirnata, pot pa položna. Pri izhodu iz gozda je še en travnik, pri naslednjem vhodu v gozd pa razpotje, kjer se nam priključi cela množica poti iz drugih smeri severnega dela Samoborskega gorovja, kot tudi pot iz Žumberka (Gorjancev). Mi nadaljujemo naravnost in po strmem vzponu smo že na vrhu, kjer se na lastno odgovornost lahko vzpnemo na razgledni stolp, s katerega bomo nagrajeni z izjemnim razgledom na vse strani razen vzhoda.
V dežju je pot zelo blatna in nevarna za zdrs.
Pristup do ishodišta:
Na Hrvaško pridemo čez MP Brežice / Bregana. Po avtocesti Bregana-Zagreb peljemo do izvoza Samobor. V mestu sledimo smerokazom za Rude in Jastrebarsko. Ko zagledamo desni odcep Smerovišće, glavno cesto zapustimo in peljemo naprej do vasi Mali Lipovec (15 minut) in restavracije Šoićeva hiža, kjer lahko parkiramo (če je parkirišče zasedeno parkiramo naprej ob cesti in tudi sicer je priporočljivo parkirati ob cesti, saj je parkirišče namenjeno gostom restavracije).
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Mali Lipovec - Japetić
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje