Planinarenje

Planinarenje

Mali Lipovec - Japetić

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Mali Lipovec - Japetić   
Autor opisa:Marx
Vrijeme hodanja: 1 h 15 min
Ishodište: Mali Lipovec (385 m)
Cilj: Japetić (879 m)
Visinska razlika: 494 m
Visinska razlika (po putu): 494 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Od restavracije Šoićeva hiža gremo na zahod, ampak le do prvega križišča v vasi Mali Lipovec, kjer bomo izbrali desno asfaltno cesto (tu je še en kolovoz, ki je neuradna bližnjica). Cesta se hitro in strmo vzpne skozi vas in nas pripelje do vhoda v gozd. Tu bomo šli na ovinku ostro desno na zahod. Kolovoz bo na začetku strm, a strmina bo postopoma popuščala in pot se bo kmalu položila. Položna pot nas pripelje na planino Velika livada.
Nekoč je to bila živa planina, danes je žal opuščena in vse bolj zaraščena. Tu je tudi razpotje, kjer se odcepi pot na vrh Lovnik in planinski dom Sveti Bernard.
Mi gremo naprej in pridemo v gozd. Pot bo postopoma postala vse bolj strma in v drugem delu tudi vse bolj drsna in kamnita.
Ko se pot končno položi, se le ta nadaljuje po širšem in pogosto blatnem gozdnem kolovozu. V nadaljevanju se izmenjujejo pasovi redkega gozda s pasovi strnjenega in temnega borovega gozda. Za tem se položni kolovoz nekoliko vzpne in nas pripelje na asfaltno cesto. Tu je še eno razpotje, kjer se nam priključijo poti s severnih izhodišč kot tudi pot z Žumberka/Gorjancev.
Po cesti nadaljujemo levo, ampak le dve minuti, saj nato nadaljujemo levo v gozd. Sledi krajši pas strnjenega gozda za katerim pridemo do razpotja, kjer se nam priključi tudi pot z Ivančičev in varianta preko Velikih vrat. Tu gremo desno in po kratkem strmem vzpon smo na vrhu kjer se nahaja razgledni stolp (če bi šli levo bi po desetih minutah prišli do planinskega doma Žitnica.
Na vrhu se nahaja razgledni stolp, s katerega se odpre izjemen razgled na vse strani razen vzhoda. Ob dobrih pogojih se lahko vidijo tudi Kamniške in Savinjske Alpe in Snežnik.
Pristup do ishodišta:
Na Hrvaško pridemo čez MP Brežice / Bregana. Po avtocesti Bregana-Zagreb peljemo do izvoza Samobor. V mestu sledimo smerokazom za Rude in Jastrebarsko. Ko zagledamo desni odcep Smerovišće, glavno cesto zapustimo in peljemo naprej do vasi Mali Lipovec (15 minut) in restavracije Šoićeva hiža, kjer lahko parkiramo (če je parkirišče zasedeno parkiramo naprej ob cesti in tudi sicer je priporočljivo parkirati ob cesti, saj je parkirišče namenjeno gostom restavracije).
Prosječna ocjena izleta: 8,5/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić Mali Lipovec - Japetić
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Mali Lipovec - Japetić
fpetel1     
17.4.2016
Zelo prijetna pot. V začetku je zaradi južne in zavetrne lege lahko vroče. Pot kljub začetnemu strmejšemu delu ni naporna. Poslušamo lahko ptičje petje. Kasneje postane pot skoraj ravna. Za pot potrebujemo približno uro in pol zmerne hoje.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje