Planinarenje

Planinarenje

Gornje Jesenje - Sušec (Strahinjščica)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Žumberačka gora, Medvednica i MeđimurjeSušec (Strahinjščica) / Gornje Jesenje - Sušec (Strahinjščica)
   Gornje Jesenje - Sušec (Strahinjščica)   
Autor opisa:Marx
Vrijeme hodanja: 1 h 35 min
Ishodište: Gornje Jesenje (353 m)
Cilj: Sušec (Strahinjščica) (846 m)
Visinska razlika: 493 m
Visinska razlika (po putu): 493 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nezahtjevno
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Od kmetije Galović gremo naprej na vzhod, po asfaltu v zgornji del vasi. Strma pot, ki vodi skozi vas se kmalu obrne na jug. Ko prispemo v gozd se asfalt konča, mi pa nadaljujemo desno po širšem kolovozu, po katerem pa hodimo le kako minuto, nato pa gremo levo navzgor (odcep je nekoliko slabše označen). Pot naprej nas vodi po gozdnem kolovozu, po katerem hitro prispemo iz gozda, na rob jase
Tu se zdi da je poti konec, markaciji ni, ampak pot gre naprej po sredini trave. Na koncu jase se pot vrne v gozd in zavije desno. Sledi hoja skozi gozd, pot pa nas pripelje na cesto, ki vodi do planinske koče. Po cesti se nekoliko spustimo, nato pa gremo desno v gozd.
Pot naprej nas vodi skozi nekoliko bolj strnjen gozd, po običajno precej blatni poti. Ob krmišču za divje živali, lahko izbiramo med dvema variantama poti, ki pa se potem hitro spet združita. Sledi vzpon skozi nekoliko nižji gozd po vse bolj strmi poti. Ko se ta del konča, bomo zapustili gozd in vzpon nadaljevali po strmem in običajno blatnem kolovozu. Višje gremo levo in ponovno dosežemo cesto, ki vodi proti planinski koči.
Po cesti sedaj hodimo še nekaj časa, oz. vse do planinske koče (na delu poti po cesti nas pot vodi mimo odcepa poti k bližnjemu izviru, pred koncem ceste pa je še manjše zavetišče, ki je običajno zaprto).
V domu se lahko okrepčamo ali tudi prespimo.
Če ne gremo v planinsko kočo na parkirišču zavijemo ostro levo in pridemo na pot, ki poteka po širši vlaki (pomaga nam napis na drevesu), potem pa zavije na ožjo pot in postane kar strma. Na strmem delu, ki je med in po dežju precej drsno nam je v pomoč lesena ograja. Strma pot nas nato pripelje na razgledišče Dedek.
Z Dedka, ki je tudi primerno vzletišče za jadralne padalce se nam odpre lep razgled na jug in zahod. Številnim planincem je to tudi končni cilj, mi pa bomo šli naprej na vzhod. Pot se tu položi in poteka po ozkem grebenu Strahinjščice. Na nekaj izpostavljenih mestih je tudi narejena lesena ograja.
Pot prehodno zapusti greben in poteka po južnem pobočju, ampak ko se greben prehodno razširi se vrne nanj. Sledi še nekaj hoje in pot nas pripelje na vrh.
Na samem vrhu Sušec je ogromna vrba. Vpisne knjige ni (ta je v koči), le žig. Ker vrh prerašča gozd razgleda ni.
Pristup do ishodišta:
a) Na Hrvaško pripeljemo čez MP Gruškovlje / Macelj. Avtocesto zapustimo na izvozu Đurmanec. V vasi Đurmanec, na velikem krožnem križišču zavijemo na jug v smeri Krapine. Ko pridemo v Krapino zavijemo levo na vzhod v smeri Žutnice ter prečimo železniško progo in gremo skozi podvoz. Zdaj se vzpenjamo še do začetka vasi Gornje Jesenje, kjer bomo opazili odcep ceste levo v zaselek Galovići. Tukaj gremo levo in vozilo pustimo ob kmetiji Galović (avtokleparstvo).
b) Iz smeri Prekmurja je bližje skozi Čakovec, Varaždin, Ivanec do Lepoglave, kjer bomo zavili v smeri Trakoščana. V vasi Bednja zavijemo desno v smeri Krapine. Odcep za Galoviće je zdaj ob koncu vasi Gornje Jesenje, smerokaz ni viden iz te smeri, ampak nam pomagajo markacije in turistična tabla.
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Gornje Jesenje - Sušec (Strahinjščica) Gornje Jesenje - Sušec (Strahinjščica) Gornje Jesenje - Sušec (Strahinjščica) Gornje Jesenje - Sušec (Strahinjščica) Gornje Jesenje - Sušec (Strahinjščica) Gornje Jesenje - Sušec (Strahinjščica) Gornje Jesenje - Sušec (Strahinjščica) Gornje Jesenje - Sušec (Strahinjščica) Gornje Jesenje - Sušec (Strahinjščica) Gornje Jesenje - Sušec (Strahinjščica) Gornje Jesenje - Sušec (Strahinjščica) Gornje Jesenje - Sušec (Strahinjščica) Gornje Jesenje - Sušec (Strahinjščica) Gornje Jesenje - Sušec (Strahinjščica) Gornje Jesenje - Sušec (Strahinjščica) Gornje Jesenje - Sušec (Strahinjščica) Gornje Jesenje - Sušec (Strahinjščica) Gornje Jesenje - Sušec (Strahinjščica) Gornje Jesenje - Sušec (Strahinjščica) Gornje Jesenje - Sušec (Strahinjščica) Gornje Jesenje - Sušec (Strahinjščica) Gornje Jesenje - Sušec (Strahinjščica) Gornje Jesenje - Sušec (Strahinjščica) Gornje Jesenje - Sušec (Strahinjščica) Gornje Jesenje - Sušec (Strahinjščica) Gornje Jesenje - Sušec (Strahinjščica) Gornje Jesenje - Sušec (Strahinjščica) Gornje Jesenje - Sušec (Strahinjščica) Gornje Jesenje - Sušec (Strahinjščica) Gornje Jesenje - Sušec (Strahinjščica) Gornje Jesenje - Sušec (Strahinjščica) Gornje Jesenje - Sušec (Strahinjščica) Gornje Jesenje - Sušec (Strahinjščica) Gornje Jesenje - Sušec (Strahinjščica) Gornje Jesenje - Sušec (Strahinjščica) Gornje Jesenje - Sušec (Strahinjščica) Gornje Jesenje - Sušec (Strahinjščica) Gornje Jesenje - Sušec (Strahinjščica) Gornje Jesenje - Sušec (Strahinjščica) Gornje Jesenje - Sušec (Strahinjščica) Gornje Jesenje - Sušec (Strahinjščica)
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Gornje Jesenje - Sušec (Strahinjščica)
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje