Planinarenje

Planinarenje

Radoboj - Sušec (Strahinjščica)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Radoboj - Sušec (Strahinjščica)   
Autor opisa:Marx
Vrijeme hodanja: 2 h 15 min
Ishodište: Radoboj (255 m)
Cilj: Sušec (Strahinjščica) (846 m)
Visinska razlika: 591 m
Visinska razlika (po putu): 600 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto): dereze
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Iz središča Radoboja gremo na sever. Orientacija je lahka, ker je to edina cesta, ki gre navzgor. Kmalu pridemo na manjše krožišče, kjer nam pomagajo oznake in turistične table. Gremo naprej po cesti, ki se prične rahlo spuščati, pot pa nas vodi tudi mimo lovskega doma, ki je v časa nastajanja opisa bil še v izgradnji. Prvi del poti, kjer hodimo ni markiran, je pa skoraj nemogoče zgrešiti, če se držimo asfaltne ceste.
Ko pridemo do vasice Kamenečki, pot zavije v desno, malo naprej pa se asfalt konča in po kolovozu nadaljujemo v gozd.
Pot naprej se strmeje vzpenja po gozdnem kolovozu, kjer nas pot vodi mimo nekaj vodovodnih objektov. Strmina nato postopoma popusti, pot pa nas vodi preko predela, kjer je le ta običajno precej blatna. Po takšni poti prispemo na sedlo Plat, kjer je razpotje.
Na razpotju gremo desno, kjer preidemo na travnik, ob katerem stoji lovska opazovalnica. Pot se hitro vrne v gozd in postane dokaj strma, podlaga pa vse bolj kamnita. V nadaljevanju gremo mimo nadstreška, kjer si lahko odpočijemo, le kako minuto višje pa dosežemo preval med vrhom Sekolje in vršnim grebenom Strahinjščice, kjer je naslednje razpotje.
Naravnost navzdol vodi pot v Gornje Jesenje, desno se pot vzpne na vrh Sekolje, mi pa gremo levo.
Od tu naprej pot postane zelo strma in nas vodi po grebenu, kjer prehodno postane tudi bolj kamnita in predvsem v mokrem tudi nevarna za zdrs, zato bi na tem delu prav prišla tudi kakšna jeklenica, ki pa je ni. Višje se greben položi in nas pripelje do mesta, kjer je bilo včasih lepo razgledišče, danes pa ga vse bolj prerašča gozd.
Nadaljujemo po severnem grebenu Strahinjščice, kjer gremo preko še enega dela, kjer bi nam v pomoč prav prišla jeklenica. V nadaljevanju pot z grebena preide na južno pobočje, kjer kmalu prispemo na gozdni kolovoz.
Po kolovozu hodimo le nekaj 10 metrov, nato pa gremo levo na pešpot. Sledi nekaj lahkotne hoje skozi manj strnjen gozd, za prečenjem še enega kolovoza pa se pot prehodno ponovno strmo vzpne. Ko se pot položi nas do vrha loči le še kakšna minuta hoje.
Ker je vrh v gozdu je za razgled potrebno nadaljevati še dvajset minut naprej v smeri planinskega doma, do stene Dedek.
Pot odsvetujem po dežju.
Pristup do ishodišta:
Avtocesto Macelj-Zagreb zapustimo na izvozu Krapina ter se naprej zapeljemo v smeri Varaždin-Radoboj. Ko pridemo na naslednje križišče je levo smer Krapina, desno smer Krapinske Toplice, mi pa gremo naravnost za Radoboj (smer ni označena).
Cesta nas nato vodi skozi Veliko Vas in Jazvine, nato pa se prične vzpenjati in nas pripelje v Radoboj. Avto pustimo v centru naselja, če je zasedeno pa malo nižje ob igrišču NK Radoboj.
Prosječna ocjena izleta: 10/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Radoboj - Sušec (Strahinjščica) Radoboj - Sušec (Strahinjščica) Radoboj - Sušec (Strahinjščica) Radoboj - Sušec (Strahinjščica) Radoboj - Sušec (Strahinjščica) Radoboj - Sušec (Strahinjščica) Radoboj - Sušec (Strahinjščica) Radoboj - Sušec (Strahinjščica) Radoboj - Sušec (Strahinjščica) Radoboj - Sušec (Strahinjščica) Radoboj - Sušec (Strahinjščica) Radoboj - Sušec (Strahinjščica) Radoboj - Sušec (Strahinjščica) Radoboj - Sušec (Strahinjščica) Radoboj - Sušec (Strahinjščica) Radoboj - Sušec (Strahinjščica) Radoboj - Sušec (Strahinjščica) Radoboj - Sušec (Strahinjščica) Radoboj - Sušec (Strahinjščica) Radoboj - Sušec (Strahinjščica) Radoboj - Sušec (Strahinjščica) Radoboj - Sušec (Strahinjščica) Radoboj - Sušec (Strahinjščica) Radoboj - Sušec (Strahinjščica) Radoboj - Sušec (Strahinjščica) Radoboj - Sušec (Strahinjščica) Radoboj - Sušec (Strahinjščica) Radoboj - Sušec (Strahinjščica) Radoboj - Sušec (Strahinjščica) Radoboj - Sušec (Strahinjščica) Radoboj - Sušec (Strahinjščica) Radoboj - Sušec (Strahinjščica) Radoboj - Sušec (Strahinjščica) Radoboj - Sušec (Strahinjščica) Radoboj - Sušec (Strahinjščica) Radoboj - Sušec (Strahinjščica) Radoboj - Sušec (Strahinjščica) Radoboj - Sušec (Strahinjščica) Radoboj - Sušec (Strahinjščica) Radoboj - Sušec (Strahinjščica) Radoboj - Sušec (Strahinjščica)
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Radoboj - Sušec (Strahinjščica)
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje