Planinarenje

Planinarenje

Prigorec - Ivanščica

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Prigorec - Ivanščica (čez Konja (Rajterjeva pot))  
Autor opisa:Marx
Vrijeme hodanja: 1 h 30 min
Ishodište: Prigorec (396 m)
Cilj: Ivanščica (1061 m)
Visinska razlika: 665 m
Visinska razlika (po putu): 665 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nezahtjevno
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze
Opis puta:
Od velikega parkirišča na koncu vasi Prigorec se vrnemo nazaj do zadnjega križišča v vasi, kjer bomo opazili planinske smerokaze. Gremo v vzporedno ulico do konca asfalta in potem levo do zadnje in najvišje ležeče hiše v vasi. Pridemo na kolovoz, kateri je običajno zelo blaten, ampak ga hitro zapustimo in se začnemo kar strmo vzpenjati po vzhodnem pobočju (če bi nadaljevali naravnost bi nas pot prehodno pripeljala na neuradno pot "Po struji" in "Temna dol").
Pot se zdaj kar strmo v številnih okljukih vzpenja po strmem in v dežju drsnem pobočju. Na nekaj ovinkih so nam v pomoč lesene stopnice. Višje prispemo na manjši razglednik Mali Konj, kjer pot postane bolj položna in zavije na sever.
Za razglednikom bomo prišli do krajšega skalnatega dela, kjer podlaga postane gruščnata, gozd pa nekoliko bolj nizek. Ob koncu tega dela se pot za minuto položi, potem pa bomo spet v višjem gozdu in bo pot bolj strma.
Zdaj se vzpenjamo v številnih ovinkih (uporablja se tudi bližnjica, ki je zelo strma in poteka po samem grebenu), na enem drevesu pa bomo opazili oznako 1/2, kar označuje, da smo na polovici poti. Pot postaja vse bolj in bolj strma, nato pa se za nekaj minut položi.
Na položnem delu pridemo do razcepa, kjer lahko izberemo spodnjo pot, katera obide vrh Konja, ali pa zgornjo, ki nas vodi preko lepega razgledišča Konj. Poti se kmalu združita na krajšem položnem delu, nato pa kmalu postane zelo strma.
Na tem delu je problem poseka, katera je v letnem času običajno zelo zarasla. Na zgornjem delu poti bo problem tudi običajno blatna in kamnita podlaga. Ko bo gozd postal vidno mešan smo v bližini vrha. Prehodno pridemo tudi na oskrbovalno cesto, kjer se nam priključijo poti z Ivanca in Belca.
Zdaj gremo desno mimo rampe in po minuti dosežemo planinsko kočo Pasarićev dom, kjer se lahko okrepčamo ter tudi prespimo.
Od koče do vrha je še minuta hoje. Na vrhu je razgledni stolp, s katerega je kljub razmeroma nizki višini izjemen razgled.

Prigorec - Mali Konj 30 minut
Mali Konj - Konj 30 minut
Konj - vrh 30 minut.
Pristup do ishodišta:
a) Na Hrvaško pridemo na prehod Gruškovje / Macelj. Avtocesto zapustimo na prvem odcepu in gremo v smeri Varaždina. Ob poti so Trakoščan, Bednja, Lepoglava in pridemo v Ivanec. V Ivancu, na križišču s semaforjem zavijemo desno na jug (zdaj je vrh Ivanščice točno pred nami) in se peljemo le naprej. Pot se prične vzpenjati in nas pripelje v vas Prigorec. Peljemo se skozi vas le naprej in navzgor ter ob najvišji hiši bomo prišli na veliko, ampak zaradi velike obiskanosti pogosto zasedeno parkirišče, kjer zapustimo vozilo.
b) Iz Prekmurja preko MP Petišovci / Mursko središče prispemo na Hrvaško in z vožnjo nadaljujemo skozi Čakovec in Varaždin, kjer bomo zavili v smeri Ivanec. V Ivancu, na razpotju s semaforjem zavijemo levo na jug in sledimo opisu a.
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Prigorec - Ivanščica
Marx     
2.11.2015
Uradni začetek te poti (Kot tudi vseh poti na severni strani Ivanščice) je na železniški postaji v Ivancu , ampak od tja do našeg ishodišča je več kot uro hoda in to vse po asfaltu in skoz Ivanec in Prigorec.

Rudolf Rajter je bil pesnik z Ivanca ki je za vzpon vedno izbiral tisto pot. Bil je velik zaljubljenik v Ivanščico. Najdulja ulica v Ivancu , in to ta ki gre iz centra navzgor v Prigorec se kliče po njem.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje