Planinarenje

Planinarenje

Prigorec - Ivanščica

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Prigorec - Ivanščica (Prekrižje)  
Autor opisa:Marx
Vrijeme hodanja: 2 h
Ishodište: Prigorec (396 m)
Cilj: Ivanščica (1061 m)
Visinska razlika: 665 m
Visinska razlika (po putu): 665 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nezahtjevno
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze
Opis puta:
S parkirišča gremo naprej na vzhod po makadamski cesti, s katere se po petdesetih metrih v desno odcepi neuradna pot "Po struji". Kmalu prispemo na naslednje razpotje, kjer gremo rahlo desno navzgor, za razpotjem pa se v desno odcepi tudi pot Pionir. V nadaljevanju naša pot preide v gozd, skozi katerega se nadaljuje po širšem kolovozu, po njem pa se rahlo vzpenjamo. Pot naprej nas vodi mimo manjše zanimive votline, nato pa sledi nekaj ovinkov, kjer pot neopazno zavija na jugovzhod. Kolovoz postaja gruščnat in se vse bolj strmo vzpenja, a se hitro položi. Sledi približno 20 minut položne poti, nato pa prispemo do večjega razpotja, kjer je običajno večje število hlodov.
Na razpotju gremo ostro desno navzgor ter vzpon nadaljujemo po strmem delu poti. Na bližnjem ovinku se pot rahlo položi, za tem pa sledi še nekaj hoje in pridemo do pomembnega razpotja Prekrižje, po katerem se ta pot tudi imenuje. Tu se nam z leve priključi več poti in sicer z Novega Marofa, Grebengrada, Pokojca, Hama, Budinščine in Gornje Selnice, mi pa gremo desno.
Pot preide na južna pobočja Ivanščice, kjer bomo skozi krošnje dreves opazili vasi Budinščina in Zajezda, v daljavi pa Sljeme. Gremo naprej in pot postane bolj strma in pripelje nas na razpotje na predelu Židovina, kjer se nam priključi pot z Belca.
Gremo desno navzgor po sprva zložni, nato pa po vse bolj strmi poti, ki se še naprej nadaljuje po kolovozu. Ko strmina popusti se nam z desne priključi pot Pionir, potem pa kolovoz zapustimo in gremo na ožjo stezo, ki nas pripelje iz gozda na smučarsko progo pod vrhom Ivanščice (projekt kateri nikoli ni zaživel). Nadaljujemo mimo hišice in na koncu stavbe s TV stolpom in smo že pri Planinski koči Pasaričev dom. Tu gremo levo in po manj kot minuti smo na vrhu, kjer je razgledni stolp z izjemnim razgledom.
Opisana pot je najdaljša, pa tudi najlažja pot z izhodiščem v Prigorcu. Številni planinci jo koristijo za sestop.
Prigorec - razpotje s hlodi 45 minut
razpotje s hlodi - razpotje Prekrižje 15 minut
razpotje Prekrižje - razpotje Židovina 10 minut
Židovina - vrh 50 minut.
Pristup do ishodišta:
a) Na Hrvaško pridemo na prehod Gruškovje / Macelj. Avtocesto zapustimo na prvem odcepu in gremo v smeri Varaždina. Ob poti so Trakoščan, Bednja, Lepoglava in pridemo v Ivanec. V Ivancu, na križišču s semaforjem zavijemo desno na jug (zdaj je vrh Ivanščice točno pred nami) in se peljemo le naprej. Pot se prične vzpenjati in nas pripelje v vas Prigorec. Peljemo se skozi vas le naprej in navzgor ter ob najvišji hiši bomo prišli na veliko, ampak zaradi velike obiskanosti pogosto zasedeno parkirišče, kjer zapustimo vozilo.
b) Iz Prekmurja preko MP Petišovci / Mursko središče prispemo na Hrvaško in z vožnjo nadaljujemo skozi Čakovec in Varaždin, kjer bomo zavili v smeri Ivanec. V Ivancu, na razpotju s semaforjem zavijemo levo na jug in sledimo opisu a.
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Prigorec - Ivanščica
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje