Planinarenje

Planinarenje

Juranščina - Ivanščica

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Juranščina - Ivanščica (po dolini potoka Brana)  
Autor opisa:Marx
Vrijeme hodanja: 2 h
Ishodište: Juranščina (340 m)
Cilj: Ivanščica (1061 m)
Visinska razlika: 721 m
Visinska razlika (po putu): 721 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nezahtjevno
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze
Opis puta:
Uradni začetek poti je ob cerkvi v vasi Belec. Priporočam da se pripeljemo naprej v vas Juranščina, ker je do nje pol ure hoje po asfaltu in ravnem.
V Juranščini je razpotje, kjer bomo opazili planinske smerokaze. Gremo levo v smeri Belecgrad (desno Kopanja in Židovina). Asfalta bo kmalu konec, pot pa preide v gozd (tukaj je še nekaj parkirnih mest).
Skozi gozd hodimo po večinoma položni poti, nam pa se med drevesi odpre nekaj razgleda na ruševine gradu Belecgrad, na levi strani poti pa teče prijeten potoček Brana, ki se spušča proti dolini v številnih brzicah. Po pol ure hoje pridemo do Planinskega doma Belecgrad.
Za domom je večje razpotje, s katerega nadaljujemo naravnost (desno vrh Minđalovec, levo pot ob Belecgradu in Beligah). Kmalu prispemo v krajši pas smrekovega gozda, nato pa nas pot pripelje do vodovodnega objekta. Od tod naprej se dolinica ob potoku Brana vse bolj oži, pot pa postaja vse bolj strma.
Višje pot zavije v desno, kjer prečimo bolj strm del, kjer je v mokrem nevarnost zdrsa. Ko pridemo do naslednjega levega ovinka sledi nekoliko bolj zahteven del, kjer je največja težava spolzka podlaga in rahla izpostavljenost. Pot naprej še enkrat zavije desno, tako da preide na severno stran. Ko pridemo v pas redkejšega gozda sledi še eno razpotje, kjer desno vodi pot na vrh Hanjžico, mi pa gremo naravnost. Po nekaj minutah bomo zapustili kolovoz in šli desno v gozd (če bi nadaljevali po kolovozu bi prišli na oskrbovalno cesto, ki pelje na vrh Ivanjščice).
Pot naprej ponovno postane bolj strma, med vzponom pa bomo prečkali še en gozdni kolovoz. Po nekaj minutah zapustimo gozd in prišli bomo na oskrbovalno cesto, po kateri nadaljujemo pot.
Med vzponom po cesti nas pot vodi mimo naslednjega razpotja, kjer se odcepi asfaltna cesta k nekdanji vojašnici, mi pa nadaljujemo naravnost in potem na ovinku cesto zapustimo in se priključimo na pot Mrzljak iz Ivanca. V gozdu smo nekaj minut, potem pa pridemo na cesto, ki ji sledimo do Planinskega doma Pasarićeva koča in do bližnjega vrha.

Juranščina - dom Belecgrad 45 min
Dom Belecgrad - cesta 1,00 h
cesta - vrh 15 min
Pristup do ishodišta:
a) Na hrvaško prispemo preko MP Gruškovje / Macelj. Avtocesto Macelj-Zagreb zapustimo ob mestu Zabok. V nadaljevanju se peljemo v smeri Bedekovčina, Zlatar Bistrica. Za naseljem Poznanovec zapustimo glavno cesto in gremo v smeri Mače, Zlatar (v Zlatar je možno priti tudi, če nadaljujemo naprej in zavijemo v mestu Zlatar-Bistrica). V naselju Zlatar bomo opazili oznake za Belec, do katerega je še kakih petnajst minut po slabši cesti.
b) Iz Prekmurja zapeljemo na avtocesto Goričan-Zagreb, zapustimo pa jo na izvozu Novi Marof. Iz Novega Marofa bomo nadaljevali v smeri Zlatar, ampak le do mesta Budinščina, kjer bomo zapeljali na slabšo cesto, ki nas po dvajsetih minutah pripelje do vasi Belec.

Uradni začetek poti je ob cerkvi v Belcu, ampak je od tod do "našega" izhodišča v vasi Juranščina pol ure hoje po asfaltu.
Pokraj puta:
Planinska koča Belecgrad (440m)
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Juranščina - Ivanščica
Marx     
17.3.2020
Pot je rahlo spremenjen.
Zdaj ni več puščice z slike 25 ker je varianta prek Hanjžice postala neuradna in se več ne markira (ampak je še vedno dobro uhojena)
Na sliki 26 ne gremo več desno (Tudi ta varianta več ne obstaja) ampak levo (Imamo novi natpis na drvesu) in pridemo na obskrbno cesto kateroj sledimo do do slike 32 kjer gremo na pot Mrzljak(Ali le nadaljujemo naprej po cesti do koče).
Žal so poti z južne strani slabše vzdrževani i so markacije kar zbledele...
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje