Planinarenje

Planinarenje

Juranščina - Ivanščica

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Juranščina - Ivanščica (pot Kopanja)  
Autor opisa:Marx
Vrijeme hodanja: 1 h 45 min
Ishodište: Juranščina (340 m)
Cilj: Ivanščica (1061 m)
Visinska razlika: 721 m
Visinska razlika (po putu): 721 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nezahtjevno
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze
Opis puta:
Pot se uradno začne na parkirišču ob cerkvi v vasi Belec. Priporočam, da se zapeljemo še naprej v vas Juranščina, ker je do tja pol ure hoje po asfaltu. Avto pustimo nekje ob razpotju.
Od razpotja gremo desno v smeri Kopanja (levo pot ob potoku Brana in Belige ter ruševine gradu Belecgrad in planinska koča). Po minuti hoje se asfalt konča in hitro smo ob zadnji hiši v vasi in vhodu v gozd. Pot je položna. Po približno desetih minutah hoje, pot ki je do sedaj vodila proti severu, v dolgem ovinku zavije desno na vzhod ter postane bolj strma. Pot se zdaj vzpenja po kolovozu ter nas po kakih dvajsetih minutah pripelje do označenega razpotja, kjer se v levo odcepi pot za vrh Mindžalovec.
Nadaljujemo naravnost po kolovozu, ki se zložno vzpenja. Po uri vzpona pridemo do razpotja, kjer gremo ostro levo na ožjo stezo v smeri Kopanja (naravnost Židovina in Prekrižje).
Razpotje je dobro označeno. Za razpotjem postane pot bolj strma, podlaga ki je do zdaj bila iz zemlje in občasno blatna pa bo v nadaljevanju bolj kamnita. Na najbolj strmem delu poti pridemo do ostrega ovinka v desno, za katerim pot postane nekoliko manj strma. Pot nas iz gozda pripelje na kar strmo poseko, kjer je v letnem času običajno zelo zoprno rastlinje. Ko bomo spet v gozdu, bo le ta mešan. Sledi še nekaj vzpona in pridemo na naslednje razpotje, kjer se nam z leve priključi pot z vrha Hanjžica. Pot se zdaj položi in nas pripelje na asfaltno cesto, ki pelje od oskrbovalne ceste do nekdanjih vojnih stavb pri vrhu Ivanščice. Ko stopimo na asfalt gremo desno, potem pa po dveh minutah spet levo ostro navzgor. Prečkamo manjše nogometno igrišče in po minuti nadaljnje hoje smo ob Pasarićevi koči, katera pa se nahaja minuto pod vrhom Ivanščice.

Del poti od dolgega ovinka do razpotja za Kopanju je po dežju običajno zelo blaten. Del po poseki pa v letnem času običajno zaraščen.

Belec - Juranščina 30 minut (priporočam z vozilom do Juranščine)
Juranščina - razpotje za Mindžalovec 40 minut
razpotje Mindžalovec - razpotje Kopanja 20 minut
razpotje Kopanja - razpotje Hanjžica 35 minut
razpotje Hanjžica - vrh 10 minut
Pristup do ishodišta:
a) Na hrvaško prispemo preko MP Gruškovje / Macelj. Avtocesto Macelj-Zagreb zapustimo ob mestu Zabok. V nadaljevanju se peljemo v smeri Bedekovčina, Zlatar Bistrica. Za naseljem Poznanovec zapustimo glavno cesto in gremo v smeri Mače, Zlatar (v Zlatar je možno priti tudi, če nadaljujemo naprej in zavijemo v mestu Zlatar-Bistrica). V naselju Zlatar bomo opazili oznake za Belec, do katerega je še kakih petnajst minut po slabši cesti.
b) Iz Prekmurja zapeljemo na avtocesto Goričan-Zagreb, zapustimo pa jo na izvozu Novi Marof. Iz Novega Marofa bomo nadaljevali v smeri Zlatar, ampak le do mesta Budinščina, kjer bomo zapeljali na slabšo cesto, ki nas po dvajsetih minutah pripelje do vasi Belec.

Uradni začetek poti je ob cerkvi v Belcu, ampak je od tod do "našega" izhodišča v vasi Juranščina pol ure hoje po asfaltu.
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica Juranščina - Ivanščica
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Juranščina - Ivanščica
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje