Planinarenje

Planinarenje

Prigorec - Ivanščica

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Prigorec - Ivanščica (Mrzljak)  
Autor opisa:Marx
Vrijeme hodanja: 2 h
Ishodište: Prigorec (340 m)
Cilj: Ivanščica (1061 m)
Visinska razlika: 721 m
Visinska razlika (po putu): 760 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nezahtjevno
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze
Opis puta:
Na prvem razpotju v vasi Prigorec gremo desno in se vzpenjamo po asfaltni cesti. Kmalu prispemo do položnih travnikov, kjer je še nekaj parkirišč, nato pa gre pot v gozd, kjer se prehodno položi ter pozneje za krajši čas tudi spusti. Pot naprej nas vodi mimo zanimive gladke stene in mimo izvira Žgano vino, kjer je še eno veliko parkirišče (do sem približno 20 minut).
Ob parkirišču zapustimo asfaltno cesto in nadaljujemo po širšem in gruščnatem kolovozu, ki se vzpenja. V nadaljevanju pot postaja vse bolj strma. Višje kolovoz po katerem hodimo zavije ostro v levo, mi pa nadaljujemo naravnost na ožjo pot, ki postane še bolj strma (strmini se lahko umaknemo po desni poti, a potem bomo obšli tudi izvir). Ko strmina popusti prispemo do izvira Mrzljak, po katerem se imenuje tudi pot, po kateri hodimo. Po krajšem oddihu nadaljujemo po poti, ki z južne smeri zavije proti severu in preide v smrekov gozd. Pot naprej nas vodi mimo nekaj zanimivih skal, za ovinkom pa se ponovno obrne proti jugu. Sledi hoja po gozdnatem kolovozu, vzpnemo pa se tudi preko nekaj nadelanih stopnic. Strma pot se višje položi in nas pripelje na razpotje Grob, kjer se nam priključijo poti z južne strani Ivanščice.
Z razpotja, kjer je tudi grob neznanega vojaka nadaljujemo proti vzhodu ter hodimo po položni poti. Kmalu prispemo do naslednje zanimivosti, "počivališča" Črne Mlake, za katere velja, da je prostor domovanja čarovnic.
Sama Črna mlaka je manjše blatno jezerce, katero nikoli ne presahne.
Nadaljujemo v smeri vrha, pot pa nas vodi proti vzhodu, kmalu pa prispemo do naslednjega prostora za počitek in naslednjega razpotja, kjer se nam priključi še nekaj poti. Nekoliko naprej prispemo do edinega slabše označenega razpotja, kjer pa gremo navzgor.
Nekoliko višje se dotaknemo ceste, mi pa gremo levo po markirani poti. Sledi še krajši vzpon in ponovno dosežemo cesto, tokrat pa po njej nadaljujemo do približno 5 minut oddaljene planinske koče, od katere imamo do vrha Ivanščice le še minuto hoje.
Pristup do ishodišta:
a) Na Hrvaško pridemo preko MP Gruškovje / Macelj. Avtocesto zapustimo na prvem odcepu in gremo v smeri Varaždina. Ob poti so Trakoščan, Bednja, Lepoglava in pridemo v Ivanec. V Ivancu, na križišču s semaforjem zavijemo desno na jug (tu je vrh Ivanščice točno pred nami) in se peljemo le naprej. Pot se prične vzpenjati in nas pripelje v vas Prigorec. Naša pot se prične na prvem razpotju desno (za vse ostale poti gremo levo skozi vas navzgor). Tukaj je ob poti nekaj parkirnih mest, ki so pogosto zasedena, najboljša izbira je zapeljati na vrh vasi Prigorec, kjer je ogromno parkirišče in potem sestopiti skozi vas nazaj do prvega razpotja v vasi.
b) Iz Prekmurja preko MP Petišovci / Mursko središče prispemo na Hrvaško in z vožnjo nadaljujemo skozi Čakovec in Varaždin, kjer bomo zavili v smeri Ivanec. V Ivancu, na razpotju s semaforjem zavijemo levo na jug in sledimo opisu a.
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Prigorec - Ivanščica
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje