Planinarenje

Planinarenje

Prigorec - Ivanščica

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Prigorec - Ivanščica (Pionir)  
Autor opisa:Marx
Vrijeme hodanja: 1 h 50 min
Ishodište: Prigorec (396 m)
Cilj: Ivanščica (1061 m)
Visinska razlika: 665 m
Visinska razlika (po putu): 680 m
Zahtijevnost: djelomično zahtjevna neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: djelomično zahtjevno
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze
Opis puta:
S Parkirišča na koncu vasi Prigorec gremo naprej proti vzhodu. Hitro prispemo do razpotja, kjer se levo navzdol odcepi pot za smučišče in potok Šumi, mi pa gremo desno. Po nekaj korakih pridemo do smerokaza, ki nas preko zložnih travnikov popelje proti vzhodu do začetka poti Pionir.
Pot naprej je sprva kar strma in v prvem delu poteka skozi gozd ter po koreninah, višje pa se položi in nas pripelje na greben. Sledi kratek zložen del, nato pa se ponovno pričnemo strmeje vzpenjati, po bolj kamniti poti.
Pot naprej nas pripelje do nekoliko zahtevnejšega dela, kjer si lahko, ni pa nujno, za lažje napredovanje pomagamo z rokami. Na vrhu zahtevnejšega dela bomo nagrajeni z lepim pogledom proti vrhu Konj in na sever.
Sledi nekaj položnega dela, za tem pa pot ponovno postane zahtevna, kjer se pot razcepi, nekoliko naprej pa ponovno združi. Višje se nam še enkrat odpre čudovit razgled, pot pa postane lažja, a še vedno zelo strma. Sledi hoja skozi gozd, kmalu pa prispemo na vrh Legesičina, kjer strmina dokončno popusti.
Tu se pot z juga obrne na zahod, postopoma pa se razširi v širok kolovoz, katerega pa v pasu mešanega gozda zapustimo. Pot naprej je ponovno bolj skalnata, kmalu pa se združimo s potjo Prekrižje.
Iz gozda izstopimo na nekdanjo smučarsko progo in po krajšem vzponu smo že ob planinski koči, od nje pa je še minuta do vrha.

Pot že več let ni bila markirana, ob poti pa je opaziti še nekaj starih markacij, a pot orientacijsko ni težavna saj je zelo dobro uhojena.
Pristup do ishodišta:
a) Na Hrvaško pridemo preko MP Gruškovje / Macelj. Avtocesto zapustimo na prvem odcepu in gremo v smeri Varaždina. Ob poti so Trakoščan, Bednja, Lepoglava in pridemo v Ivanec. V Ivancu, na križišču s semaforjem zavijemo desno na jug (zdaj je vrh Ivanščice točno pred nami) in se peljemo le naprej. Pot se prične vzpenjati in nas pripelje v vas Prigorec. Tukaj je ob poti nekaj parkirnih mest, ki so pogosto zasedena, najboljša izbira je zapeljati na vrh vasi Prigorec, kjer je ogromno parkirišče.
b) Iz Prekmurja preko MP Petišovci / Mursko središče prispemo na Hrvaško in z vožnjo nadaljujemo skozi Čakovec in Varaždin, kjer bomo zavili v smeri Ivanec. V Ivancu, na razpotju s semaforjem zavijemo levo na jug in sledimo opisu a.
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica Prigorec - Ivanščica
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Prigorec - Ivanščica
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje