Planinarenje

Planinarenje

Bošana (Sv. Marija) - Sv. Vid (otok Pag)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Jadranski otociSv. Vid (otok Pag) / Bošana (Sv. Marija) - Sv. Vid (otok Pag)
   Bošana (Sv. Marija) - Sv. Vid (otok Pag) (pristop po severni strani)  
Autor opisa:alyas
Vrijeme hodanja: 0 h 40 min
Ishodište: Bošana (Sv. Marija) (27 m)
Cilj: Sv. Vid (otok Pag) (349 m)
Visinska razlika: 322 m
Visinska razlika (po putu): 322 m
Zahtijevnost: zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): šljem
Opis puta:
Najprej opozorilo, pristop po tej poti je v povprečju »zahteven«, po naših primerjalnih opisih poti iz slovenskih gora mestoma »zelo zahteven« in ga ni za podcenjevati, tudi obutev za melišče in skalo mora biti ustrezno planinska, zelo prav pridejo tudi pohodne palice in čelada, sploh če je na poti večja množica ljudi. Skala in grebeni so tod dokaj krušljivi in če koga zamika kakšno poplezavanje ob poti, naj le to pri kakšni sorazmerni težini takšnega stranskega plezalnega vložka tudi upošteva.
Razen na začetku poti, kjer je nad cesto preko pašnih trav postavljenih nekaj mrežnih ograj za ovce, je pot do vrha prav zgledno označena in skoraj ne morete zgrešiti smeri.
Od ceste se usmerimo malo v desno in nato po kakih 100 m v levo čez ozek pas hrastovega gozda do prvih skal, kjer desno od njih že pridemo do velikega melišča.
Čez melišče navzgor potem vodi pot v levo do prvega nizkega skalnega hrbta, ki se spušča z vrha, nato ga prečimo malo v desno in po ožji skalni vdolbini spet poševno v levo navzgor. Vsa težja in kakšna nevarna mesta za zdrs so predhodno označena s trikotnikom in klicajem. Za izletnike: lepo in pozorno, za prave ljubitelje gora pa skoraj preveč znakov, a pridejo prav pri sestopu. Zgornji del, tik pod vrhom je mestoma tudi malo težji in ponekod si je treba pomagati tudi z rokami.
Na udobni in prostrani s kamni obloženi vrh sv. Vida pridemo po markirani poti levo od ostankov stare cerkvice, s pogledom na mesto Pag in njegove soline. Na vrhu je še skrinjica z vpisno knjigo, planinski žig, drog s hrvaško zastavo in kamnit podstavek z napisano višino 349 m.
Opis poti in razmer: april-2019.
Za opisano pot do vrha bomo potrebovali cca 40 min, če pa bomo hodili s fotoaparatom, pa zanesljivo dlje, saj so zlasti popoldan oz. pod večer razgledi in barve, spodaj na morje in paški zaliv ter naprej na Velebit zares čudoviti, pa človeku kar zastane korak.
Ps: če boste avto parkirali nad obalnim razglediščem (kameni krog) za vasjo in se podali na pot od tam, vodijo do osrednjega melišča poševnice, ki sicer niso markirane, so pa vidne in tudi malo uhojene.
Pristup do ishodišta:
Iz mesta Pag se zapeljemo v smeri proti naselju Bošana (ne po glavni cesti za Novaljo, ampak po lokalni cesti, ki pelje v zaliv pod dolgim skalnim grebenom, vrh katerega leži tudi Sv. Vid). Peljemo se slabih 10 km mimo številnih bolj ali manj apartmajskih hiš ter čez manjši krajinski park Dubrava-Hanzine, kjer raste zanimiv zimzeleni hrast crnika (lat. Quercus ilex), do konca naselja Sv. Marija. Tam se nahajajo planinske oznake za Sv. Vid in manjše izogibališče ob cesti, nekega večjega parkirišča pa ravno ni. Kakih 500 m po cesti naprej, kjer je nad obalo in morjem lepo razgledišče, pa je za avtomobile več prostora.
Prosječna ocjena izleta: 10/10  (br. glasova=3)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Bošana (Sv. Marija) - Sv. Vid (otok Pag) Bošana (Sv. Marija) - Sv. Vid (otok Pag) Bošana (Sv. Marija) - Sv. Vid (otok Pag) Bošana (Sv. Marija) - Sv. Vid (otok Pag) Bošana (Sv. Marija) - Sv. Vid (otok Pag) Bošana (Sv. Marija) - Sv. Vid (otok Pag) Bošana (Sv. Marija) - Sv. Vid (otok Pag) Bošana (Sv. Marija) - Sv. Vid (otok Pag) Bošana (Sv. Marija) - Sv. Vid (otok Pag) Bošana (Sv. Marija) - Sv. Vid (otok Pag) Bošana (Sv. Marija) - Sv. Vid (otok Pag) Bošana (Sv. Marija) - Sv. Vid (otok Pag) Bošana (Sv. Marija) - Sv. Vid (otok Pag) Bošana (Sv. Marija) - Sv. Vid (otok Pag) Bošana (Sv. Marija) - Sv. Vid (otok Pag) Bošana (Sv. Marija) - Sv. Vid (otok Pag) Bošana (Sv. Marija) - Sv. Vid (otok Pag) Bošana (Sv. Marija) - Sv. Vid (otok Pag) Bošana (Sv. Marija) - Sv. Vid (otok Pag) Bošana (Sv. Marija) - Sv. Vid (otok Pag) Bošana (Sv. Marija) - Sv. Vid (otok Pag) Bošana (Sv. Marija) - Sv. Vid (otok Pag) Bošana (Sv. Marija) - Sv. Vid (otok Pag) Bošana (Sv. Marija) - Sv. Vid (otok Pag)
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Bošana (Sv. Marija) - Sv. Vid (otok Pag)
Bilklinton     
12.8.2022 15:55:36
Opis je popolnoma pravilen, pot je na zadnjem delu zahtevna in se je velja lotiti (vsaj) ustrezno obut. Zaradi strmine (ves čas) so zelo dobrodošle tudi palice.

Želim pa dodati naslednje: zahtevni/izpostavljeni mesti sta dve (5-10 min pod vrhom), vendar obe odlično označeni, predvsem pa le malenkost izpostavljeni in se da lepo znižati težišče ter nasloniti na steno, pa tudi za vrtoglavičarje ni nikakršnih težav (190 cm, 120 kg, štorast, z izrazitim strahom pred višino, pa nisem imel nikakršnih težav z izpostavljnima mestoma, ne gorgrede, ne dolgrede).
mofoslo     
17.8.2022 8:05:50
Super opis. Tudi sam imam izrazit strah pred višino in je vseeno šlo. nasmeh
Spodnje rdeče table ni več, zato je orientir modra hiša popolnoma ok, od nje malo v desno v gozd, je lepo vidna pot.
Kač nismo srečali. Priporočam pa it po 17:00 uri (v 8. mesecu), ker gre sonce lepo čez vrh. Nad meliščem so skale ostre tako, da imejte primerno obutev. Tudi palice tukaj ne pridejo več prav - vsaj zame ne. Pot je od melišča naprej pohvalno označena.

Bi pa opozoril, da je cesta iz smeri Novalje, ob morju (makadam) na dveh mestih v zelo slabem stanju. Za nižje avte, priporočam dostop iz Pag-a (vsaj dokler ne popravijo).
tomo_kugy     
17.8.2022 9:56:22
Cesta iz Novalje se je podrla že pred nekaj leti, nakar so si domačini zvozili novo cesto višje po hribu. Je pa cesta res za kakšen 4x4, čeprav sem videl tudi navadna osebna vozila na njej. Če ceste niso sanirali do sedaj, si ne znam predstavljati, da jo bodo v prihodnje.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje