Planinarenje

Planinarenje

Makarska - Vošac

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Biokovo i DalmacijaVošac / Makarska - Vošac
   Makarska - Vošac   
Autor opisa:admpsolar
Vrijeme hodanja: 3 h 30 min
Ishodište: Makarska (2 m)
Cilj: Vošac (1422 m)
Visinska razlika: 1420 m
Visinska razlika (po putu): 1420 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Biokovo (32), VI izdaja 2012, M 1:25.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Iz promenade v Makarski se med občinsko stavbo in pomolom za večje ladje skozi širši prehod usmerimo proti cerkvi svetega Marka. Višje nad cesto je mestna knjižnica, kjer nas na desnem vogalu kamnite ograje pozdravijo prve markacije in začnejo označevati našo pot. Sledimo jim po strmih ozkih Makarskih ulicah, kjer preko mostu prečkamo jadransko magistralo. Sledimo markirani poti v smeri vasi Makar. Vzpenjamo se po strmih asfaltiranih serpentinah, ki nas pripeljejo v vas Makar. Tu je večje parkirišče. Poiščemo prvi smerokaz in sledimo oznaki za Vošac. Pot nas pelje mimo novozgrajenega vodohrana, kjer se začne pot po precej široki iz kamnov zloženi cikcakasti poti dvigovati proti našemu cilju. Po dobri uri hoda nas pot pripelje v borov gozd, kjer se v nujnih primerih lahko oskrbimo z vodo. Borov gozd postaja vse redkejši. Nadaljujemo do razpotja, kjer se lahko usmerimo nazaj proti obalni turistični vasici Tučepi ali proti Velikemu Brdu. Nadaljujemo v smeri Vošca, do koder imamo še dobro uro hoda. Višje se na izjemni razgledni točki pot obrne pod južna ostenja Vošca in nas ob vonju sredozemskih dišavnic pripelje na sedlo Štrbina. Tu je lepa razgledna točka z informacijsko tablo o rastlinstvu in živalstvu v teh krajih. Nadaljujemo po položni poti, kjer v parih minutah dosežemo zadnje razpotje. Odcepimo se levo navzgor in kmalu dosežemo izjemno razgleden vrh, na katerem stoji planinska postojanka na Vošcu.
Za planinsko kočo skrbi SAK Extrem iz Makarske in je v poletnih mesecih večinoma odprta, vendar se pred odhodom raje prepričajmo o tem.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Split - Ploče se na odcepu Zagvozd usmerimo proti plačljivemu predoru Sveti Ilija, ki nas skozi gorski hrbet Biokovo pripelje na Makarsko rivijero. V krožnem križišču, kmalu po izhodu iz predora se usmerimo proti mestu Makarska, kjer parkiramo v bližini promenade. Če si želimo pot nekoliko skrajšati in prihraniti strošek parkiranja, lahko svoj avtomobil pustimo v vasici Makar, kjer je pod vaškim pokopališčem večje parkirišče.
Pokraj puta:
Štrbina (1338m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Sv. Jure (Biokovo)
Prosječna ocjena izleta: 10/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Makarska - Vošac Makarska - Vošac Makarska - Vošac Makarska - Vošac Makarska - Vošac Makarska - Vošac Makarska - Vošac Makarska - Vošac Makarska - Vošac Makarska - Vošac Makarska - Vošac Makarska - Vošac Makarska - Vošac Makarska - Vošac Makarska - Vošac Makarska - Vošac Makarska - Vošac Makarska - Vošac Makarska - Vošac Makarska - Vošac Makarska - Vošac Makarska - Vošac Makarska - Vošac Makarska - Vošac Makarska - Vošac Makarska - Vošac Makarska - Vošac Makarska - Vošac Makarska - Vošac Makarska - Vošac Makarska - Vošac Makarska - Vošac Makarska - Vošac
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Makarska - Vošac
smatjaz     
29.7.2015
Del GPS sledi je tudi tukaj iz Makarske na Vošac. Lepšega razgleda iz Hrvaških hribov še nisem doživel kot je pogled z Vošca na Jadranske otoke....eek
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje