Planinarenje

Planinarenje

Prnjavor - Maglić

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / HercegovinaMaglić / Prnjavor - Maglić
   Prnjavor - Maglić   
Autor opisa:Žiga Šubic
Vrijeme hodanja: 4 h 30 min
Ishodište: Prnjavor (1665 m)
Cilj: Maglić (2386 m)
Visinska razlika: 721 m
Visinska razlika (po putu): 1026 m
Zahtijevnost: djelomično zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Planinarska i biciklistička turistička mapa, Montenegro, NP Durmitor, Piva, BiH, NP Sutjeska
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze, cepin
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo pot po cesti, ki se prične spuščati in se kmalu zoži v dobro markirano in uhojeno pešpot. Kmalu se spusti na travnik v bližini Suhega jezera (1350 m) ter nato zavije v gozd na levi strani in nas v 1 uri in 30 minut pripelje do Trnovačkega jezera (1534 m). Ker se jezero nahaja v Črni Gori je pri kolibi, kjer lahko natočimo tudi vodo, dostikrat potrebno pokazati osebne dokumente in plačati vstopnino v NP Piva. Pot nadaljujemo po desni strani jezera nato pa v strmino v gozd in kasneje čistino. Po približno nadaljnji uri in pol prispemo na greben, kjer nas smerokazi usmerijo na levo. Približno uro do uro in pol sledimo položni poti po grebenu, pred vrhom nas čaka še krajši vzpon, nato pa smo na vrhu Maglića, kjer se nahaja zastava na železnem drogu.
Pristup do ishodišta:
Iz Sarajeva se peljemo proti Foči in tik pred njo zavijemo za Gacko in Tjentište (desna cesta). Na začetku Tjentišta zavijemo ostro levo pri opuščeni bencinski črpalki „Energopetrol“. Po slabi asfaltni cesti kmalu pridemo do zapornice, kjer moramo plačati vstopnino za Nacionalni park Sutjeska. Nadaljujemo po makadamski poti in se ne oziramo na manjše odcepe levo in desno. Po 7 km postane za kratek čas asfaltna, to je Dragoš sedlo s spomeniki padlim partizanskim herojem ter potjo do razgledne točke na slap Skakavac (5 min). Čez približno 4 km pridemo do ovinka v obliki črke U, kjer nas smerokaz za Prnjavor usmeri naravnost na manjšo cesto. Po približno 3 km pridemo do parkirišča in prostora za kampiranje.
Pokraj puta:
Suho jezero (1350m), Trnovačko jezero (1534m)
Prosječna ocjena izleta: 7/10  (br. glasova=3)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Prnjavor - Maglić Prnjavor - Maglić Prnjavor - Maglić Prnjavor - Maglić Prnjavor - Maglić Prnjavor - Maglić Prnjavor - Maglić Prnjavor - Maglić Prnjavor - Maglić Prnjavor - Maglić Prnjavor - Maglić Prnjavor - Maglić Prnjavor - Maglić Prnjavor - Maglić Prnjavor - Maglić Prnjavor - Maglić Prnjavor - Maglić Prnjavor - Maglić Prnjavor - Maglić Prnjavor - Maglić Prnjavor - Maglić Prnjavor - Maglić Prnjavor - Maglić Prnjavor - Maglić Prnjavor - Maglić Prnjavor - Maglić Prnjavor - Maglić Prnjavor - Maglić Prnjavor - Maglić Prnjavor - Maglić
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Prnjavor - Maglić
GričarA     
29.8.2016
Cesta je bila v mesecu Juliju v zelo zelo slabem stanju, zaradi česar sem na sedlu Dragoš obrnil in vrh izpustil.
AndrejS     
16.9.2016
Pred tednom dni smo se dva kombija s po osmimi ljudmi, pripeljali do Prijevora, cesta je res slaba, a gre! Mi smo ubrali drugo pot: od parkirišča smo šli levo gor - tabla, pot je markirana, v dokaj strme trave, malce čez gozd in ob zagruščeni grapi do sten. Tam je 20m del vzpona zavarovan z zajlo, potem nikjer več, na vsakih 30m pa so svedrovci z rinko, za varovanje. Ali je varovanje potrebno ali ne, je subjektivna ocena. Večini naših udeležencev niti ni bilo potrebno. Po 150m pridemo na greben in do vrha je pot nezahtevna. Za vzpon smo potrebovali 2,5 ure, zmerne hoje! Večina je sestopila na drugo stran - SZ, tako imenovanim "Poštarskim putem" do Dernečišta, kamor sva jih prišla iskati s kombijema.Lepa krožna tura, gor zelo zahtevna, dol zahtevna!
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje